Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 40 ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ: ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΠΟΥ ΓΙΑ 72 ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!

Σαράντα Τηνιακοί είναι και φέτος οι άγρυπνοι φρουροί της Μεγαλόχαρης για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Εθελοντές που για... 72 ώρες ...

Σαράντα Τηνιακοί είναι και φέτος οι άγρυπνοι φρουροί της Μεγαλόχαρης για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Εθελοντές που για... 72 ώρες θα επιβλέπουν και θα παρακολουθούν τα πάντα, ώστε τίποτα να μη διαταράξει την ιερότητα μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Οι 40 εθελοντές, μαζί με τους 39 μόνιμους και τους 58 εποχικούς υπαλλήλους του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, έχουν ένα και μοναδικό μέλημα τούτες τις μέρες, να υπηρετήσουν το θαύμα.

Εβδομάδες πολλές πριν καταρτίζεται το πλάνο της μεγάλης γιορτής, που με πάθος και δέος περιμένουν όλοι οι Τηνιακοί, συμμετέχοντας με τον τρόπο τους στη μυσταγωγία του καλοκαιριού. Περήφανοι και ολόχαροι για την Παναγιά τους και για τα καθημερινά θαύματά της.

Το θαύμα λένε πως είναι ένα σάλτο της καρδιάς. Μια λάμψη που χύνεται σαν αστραπή. Το θείο και το θαύμα αποκτούν τη δική τους υπόσταση στην Τήνο εδώ και πολλούς αιώνες.

Και είναι η ασίγαστη δίψα του πιστού να βρει το θαύμα που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στο νησί. Με τον ίδιο τρόπο που και στην αρχαιότητα οι προσκυνητές θαλασσοδέρνονταν μέρες στα κύματα της Μεσογείου για να προσεγγίσουν στην Τήνο και να προσκυνήσουν το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, με σκοπό να γιατρευτούν από τις αρρώστιες τους.

Το θαύμα στην Τήνο μετρά περισσότερο από 2.500 χρόνια.

Σήμερα -και παρά την κρίση- προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο ο αριθμός των πιστών, που καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου φτάνουν στο νησί για το τάμα τους και για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης. Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, φορτωμένη από πολύτιμα τάματα, είναι γι' αυτούς σημείο ελπίδας και παρηγοριάς.

Την εικόνα της Μεγαλόχαρης έχουν προσκυνήσει οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821, όπως ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, που αφιέρωσε το δαχτυλίδι του στην Παναγιά, βασιλείς του ελληνικού κράτους, διάσημοι και σταρ του κινηματογράφου, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη που βάφτισε τον γιο της στον Ναό της Ευαγγελίστριας, Ολυμπιονίκες που αφιέρωσαν τα μετάλλιά τους και χιλιάδες λαού που καταθέτουν το υστέρημά τους στην αγκαλιά της Παναγίας, προσδοκώντας στο θαύμα.
Ομως πάντα ο Δεκαπενταύγουστος φέρνει στον νου και τον τορπιλισμό της «Ελλης». Η τορπιλάκατος, που σημαιοστολισμένη βρισκόταν στο λιμάνι της Τήνου και λίγο πριν το άγημα που θα συνόδευε την εικόνα της Παναγίας βγει στη στεριά δέχτηκε την τορπίλη από το ιταλικό υποβρύχιο.

Η γιορτή μετατράπηκε σε θρήνο για τα 9 παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την Πέμπτη του 1940. Τα ονόματά τους μνημονεύονται κάθε χρόνο.

Το 2015 το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) ικανοποίησε 730 αιτήματα συνανθρώπων μας σε όλη την Ελλάδα που είχαν ανάγκη βοήθειας και προσέτρεξαν στην Τήνο.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα αιτήματα για βοήθεια έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Το 2009, πριν μπούμε στα βαθιά νερά της κρίσης, ήταν 370 και φέτος εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 1.000.
Το 2015 τα συνολικά έσοδα του Ιερού Ιδρύματος έφτασαν τα 3,13 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία δύο ΝΠΙΔ της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (που φιλοξενεί 30 γέροντες και απασχολεί 11 άτομα προσωπικό) και του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.
Ακόμα επιχορηγήθηκαν ο Δήμος Τήνου, η Σχολή Μαρμαροτεχνίας του Πύργου και η Ιερά Μητρόπολις Σύρου.

Το θαύμα
Το θαύμα όμως έχει και συνέχεια. Η Παναγία της Τήνου είναι αρωγός για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, χωρίς διακρίσεις σε εθνικότητα και θρήσκευμα. Και παράλληλα στηρίζει οικονομικά φοιτητές με βοηθήματα για τα πρώτα έξοδα και υποτροφίες.

Εξάλλου δωρεά του ΠΙΙΕΤ είναι και τα οικόπεδα στα οποία χτίστηκαν το 3ο Δημοτικό και το 3ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Τήνου, όπως και το Κλειστό Γυμναστήριο.

Τα έσοδα του ΠΙΙΕΤ βαίνουν μειούμενα στα χρόνια της κρίσης, με μια μεσοσταθμική πτώση του 40%. Οι εισπράξεις από τα παγκάρια, οι δωρεές και τα κληροδοτήματα, οι τόκοι, τα ενοίκια, η πώληση εντύπων, η εκποίηση των χρυσών και ασημένιων ταμάτων είναι το έσοδο που χρηματοδοτεί ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο αλλά και δράσεις που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.