Το χρονικό της σφαγής Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 2004, όταν ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών εισέβαλε σε σχολείο στο Μπεσλάν και υπό την απειλή ...
Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 2004, όταν ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών εισέβαλε σε σχολείο στο Μπεσλάν και υπό την απειλή όπλων, συγκέντρωσε μαθητές, γονείς και καθηγητές στο γυμναστήριο, όπου παρέμειναν επί 3 ημέρες χωρίς νερό και τροφή.Οι απαγωγείς πυροβολούσαν διαρκώς στον αέρα προς αποφυγή εφόδου των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.Οι μεσολαβητικές προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και δύο ημέρες μετά την κατάληψη του σχολείου, οι αυτονομιστές συνέναισαν τελικά στη είσοδο διασωστών για την περισυλλογή των πρώτων νεκρών.Ξαφνικά το σχολείο του Μπεσλάν σείστηκε από εκρήξεις και πυροβολισμούς. Κανείς δε γνώριζε τι συμβαίνει, ενώ ακόμα και σήμερα, η σειρά εξέλιξης των γεγονότων δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει πως ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς του γυμναστηρίου έπεσε και ανατινάχθηκε, ενώ η οροφή του γυμναστηρίου κατέρρευσε και ο όμηροι άρχισαν να τρέχουν τρομοκρατημένοι προς κάθε κατεύθυνση.
Εν συνεχεία, οι απαγωγείς άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, γεγονός στο οποίο απάντησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, συγγενείς των ομήρων, μπήκαν στο σχολείο, ενώ από μέσα, «πετάγονταν» όμηροι, που έτρεχαν να σωθούν.
Την επόμενη μέρα της τραγωδίας, οι ειδικές δυνάμεις, ήρθαν αντιμέτωπες με το συγκλονιστικό θέαμα εκατοντάδων σορών. Τα πτώματα είναι μάλιστα σε τέτοιο βαθμό απανθρακωμένα, που ακόμα και 3 ημέρες μετά, δεν είναι αναγνωρίσιμα.
Συνολικά 29 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν κατά την έφοδο. Στο Μπεσλάν κηρύχθηκε πένθος 40 ημερών. Ο Ρώσος πρόεδρος τελικώς συναίνεσε στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας και τον Οκτώβριο απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες κατά αστυνομικών.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ
Άλμα βαρβαρότητας
Η ΦΡΙΚΗ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ...
του Κωνσταντίνου Γρίβα
Η απίστευτη βαρβαρότητα που διέπραξαν οι Τσετσένοι «μαχητές της ελευθερίας» στην πόλη Μπεσλάν της Οσετίας εξέπληξε ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές. Μετά το Μπεσλάν τα όρια της βαρβαρότητας στο όνομα κάποιου «ιερού σκοπού» έχουν αγγίξει το άπειρο.
Μέχρι πριν από μερικές ημέρες κανείς δεν πίστευε πως μικροί μαθητές θα μπορούσαν όχι μόνο να αποτελέσουν «νόμιμους στόχους» για κάποιους «αγωνιστές» αλλά ακόμη περισσότερο να μεταβληθούν σε αντικείμενα αβυσσαλέου μίσους. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι είδους όντα ήταν αυτά που βασάνιζαν, βίαζαν και χλεύαζαν μικρά παιδάκια πριν τα δολοφονήσουν, στο όνομα του «ιερού αγώνα» τους. Και όμως κάτι που θεωρούσαμε αδιανόητο συνέβη και έτσι σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ενός φρικαλέου συμβάντος, το οποίο κάνει τις χιτλερικές θηριωδίες να φαντάζουν περίπου σαν μία ανάμνηση κάποιων άλλων, πιο αθώων, εποχών! diplomatia.gr
Νέα στοιχεία για τα αίτια της τραγωδίας στο Μπεσλάν
Οικογένειες μερικών θυμάτων της σφαγής που σημειώθηκε σε σχολείο του Μπεσλάν της νότιας Ρωσίας το 2004 λένε ότι μια βιντεοταινία, η οποία μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα, αντικρούει την επίσημη εκδοχή αναφορικά με το πώς οι όμηροι του φοβερού επεισοδίου έχασαν τη ζωή τους.
Η λεγόμενη Επιτροπή Μητέρων του Μπεσλάν ανακοίνωσε ότι το καινούργιο βίντεο υποστηρίζει την θεωρία ότι πολλοί από τους 331 θανάτους της τραγικής υπόθεσης προκλήθηκαν από τα πυρά που έρριψαν Ρωσικές δυνάμεις ασφάλειας εναντίον του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο οι τρομοκράτες κρατούσαν μαθητές και καθηγητές ως ομήρους.voanews.com
Πούτιν: «Υποτιμήσαμε τους κινδύνους»
Πολλά παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων
Την υπόσχεση αναδιαμόρφωσης των υπηρεσιών ασφαλείας έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιδρώντας στην τραγική κατάληξη της ομηρίας περισσότερων από 1000 δασκάλων, παιδιών και γονέων σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία του ρωσικού Νότου.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον τουλάχιστον 322, μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 700.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος Πούτιν παραδέχθηκε ότι η Ρωσία επέδειξε αδυναμία, υποτιμώντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.
Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα θα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εθνικής ενότητας και συντονισμού των πολιτικών ασφαλείας στην εύφλεκτη περιοχή του Καυκάσου.
Προανήγγειλε επίσης την κατάρτιση ενός πιο αποτελεσματικού, όπως είπε, συστήματος διαχείρισης κρίσεων.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δε θα μπορούσε να υποκύψει σε εκβιασμούς, ειδάλλως εκατομμύρια Ρώσων πολιτών θα βυθίζονταν σε αιματηρές εθνοτικές συρράξεις.hri.org
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2009/09/5.html
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.