Του Σάββα Καλεντερίδη Ακριβώς δέκα ημέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Τζαραμπλούς και την ενδοχώρα της, η κατάσταση έχει ως ...
Ακριβώς δέκα ημέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Τζαραμπλούς και την ενδοχώρα της, η κατάσταση έχει ως εξής.
οι ομάδες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», με την καθοριστικής σημασίας υποστήριξη του τουρκικού στρατού, έχουν καταλάβει λίγο πάνω από 50 χωριά, νοτίως και δυτικώς της Τζαραμπλούς.
Τα μισά από τα χωριά τα πήραν -ή, μάλλον, τα παρέλαβαν- από τους τζιχαντιστές (έγινε κανονική παράδοση - παραλαβή) και τα άλλα μισά από τους Κούρδους και από τις δυνάμεις της στρατιωτικής επιτροπής της Τζαραμπλούς.
Ενώ ο τουρκικός στρατός έστελνε ενισχύσεις σε τεθωρακισμένα και ενώ στρατολογούσαν άνδρες από τα στρατόπεδα προσφύγων, έναντι αδράς αμοιβής, για να πολεμήσουν στις τάξεις του ΕΣΣ για την κατάληψη της Ιεράπολης / Μένπετζ, παρενέβησαν δραστικά οι ΗΠΑ και ζήτησαν από τον τουρκικό στρατό να σταματήσει την προέλαση σε περιοχές που κατείχαν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (ΔΔτΣ), στις οποίες υπάγεται η στρατιωτική επιτροπή της Τζαραμπλούς, υπενθυμίζοντας στην Αγκυρα ότι ο στόχος της επιχείρησης και η άδεια δόθηκαν για να εκκαθαριστεί η περιοχή από τους τζιχαντιστές.
Τις ίδιες ανησυχίες και παραινέσεις έκανε και η Μόσχα προς την Τουρκία.
Οντως, μετά τις «παραινέσεις» της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, ως διά μαγείας σταμάτησαν οι επιθέσεις και η προέλαση του τουρκικού στρατού και των ομάδων του ΕΣΣ, και παρατηρείται μια στατικότητα στα μέτωπα της περιοχής.
Ολα θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνόδου της G20 στην Κίνα.
Σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Κατά την άποψή μου, κινούμαστε σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν αποκλείω ότι μπορεί στο εγγύς μέλλον να συμφωνήσουμε πάνω σε κάτι και να δείξουμε τη συμφωνία αυτή στην παγκόσμια κοινότητα. Προς το παρόν, αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε, ωστόσο μου φαίνεται ότι προχωρούμε, όπως είπα ήδη, προς τη σωστή κατεύθυνση».
Από τα λόγια του Ρώσου προέδρου είναι φανερό ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, η οποία θα συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας, και η Τουρκία -η οποία προσπάθησε να επωφεληθεί από την άδεια που έδωσαν και οι δύο προαναφερθείσες χώρες, να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο έδαφος της Συρίας για να αποτρέψει τη δημιουργία του «Κουρδικού Διαδρόμου», αλλά και να είναι παρούσα στο τραπέζι όπου θα διαμορφωθεί η συμφωνία- παραμένει αποκλεισμένη από τις εξελίξεις.
Το ζήτημα, όμως, που πραγματικά έχει γίνει περίπλοκο από την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», είναι η τύχη της στρατηγικής σημασίας κωμόπολης Αλ Μπαμπ, η οποία είναι η πιο σημαντική πόλη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία. Αν χάσουν την Αλ Μπαμπ, τότε μένει η πρωτεύουσά τους Ράκκα.
Εκεί λοιπόν, στην Αλ Μπαμπ, είναι σε εξέλιξη ένα γεωπολιτικό, πολιτικοδιπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ. Οι δυνάμεις των Κούρδων -ή, για την ακρίβεια, οι ΔΔΣ και η στρατιωτική επιτροπή της Αλ Μπαμπ- απέχουν μόλις 25 χλμ., οι δυνάμεις του λεγόμενου ΕΣΣ, υποστηριζόμενες από τα άρματα και τις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού απέχουν 30 και 35 χλμ., και οι δυνάμεις του στρατού της Συρίας μόλις 20 χλμ.
Και όποιος ελέγξει την πόλη επηρεάζει σε αντιστρόφως ανάλογο βαθμό σε σχέση με το μέγεθός της τις εξελίξεις. Να δούμε, λοιπόν, τι θα αποφασίσουν ΚΑΙ για αυτό το θέμα οι Ομπάμα - Πούτιν.
Σάββας Καλεντερίδης
κυριακάτική δημοκρατία
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/09/blog-post_50.html
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.