Έχω κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, δεν μπορώ να έχω μία σύντροφο, μου έλεγαν ότι λόγω έλλειψης πέους δεν είμαι άντρας, εξομολογείται ο Cami...
Έχω κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, δεν μπορώ να έχω μία σύντροφο, μου έλεγαν ότι λόγω έλλειψης πέους δεν είμαι άντρας, εξομολογείται ο Camille Franciosi - Η επέμβαση θα γίνει στο πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων από τους Δρ Andre Van Der Merwe, Δρ Vladimir Kojovic και Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στην Ευρώπη εκτιμάται ότι επιθυμούν να προχωρήσουν σε αλλαγή φύλου ή σε μεταμόσχευση γεννητικών οργάνων – τελικά λίγοι το αποφασίζουν λόγω του ταμπού και του κοινωνικού στιγματισμού. Ο 29χρονος Γάλλος Camille Franciosi είναι ένας από τους «τολμηρούς»: είναι υποψήφιος για μεταμόσχευση πέους, η οποία μάλιστα θα φέρει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Κι αυτό διότι, αφενός θα γίνει στην Ελλάδα, αφετέρου με τη συμμετοχή τριών κορυφαίων επιστημόνων –μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας- που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση.
Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η επέμβαση θα γίνει στο πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων (αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών) και για την διενέργειά της θα συνεργαστούν ο Δρ Andre Van Der Merwe, καθηγητής Ουρολογίας και διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Stellenbosch στη Νότιο Αφρική, ο Δρ Vladimir Kojovic, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, συντονιστής και υπεύθυνος του Κέντρου Διαφυλικής Χειρουργικής Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων, διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
«Νιώθω πως δεν είμαι ολόκληρος» λέει ο τολμηρός Γάλλος
Συνυφασμένο με την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή το πέος απασχολεί επί μακρόν την επιστημονική κοινότητα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα και τη δυσλειτουργία του. Ο 29χρονος Γάλλος έχει βιώσει δραματικά την «ανυπαρξία» πέους, την «στέρηση» του κατεξοχήν συμβόλου του ανδρισμού του.
«Δεν μπορώ να έχω φυσιολογική σεξουαλική ζωή, έχω κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, δεν μπορώ να έχω μία σύντροφο. Στο σχολείο είχα προβλήματα, γιατί μου έλεγαν ότι λόγω έλλειψης πέους δεν είμαι άντρας. Είναι κάτι που δεν μπορείς να μοιραστείς, έτσι το κρατούσα για εμένα. Μίλησα με τον κ. Κωνσταντινίδη και με τον κ. Kojovic και φτιάξαμε έναν χώρο στο διαδίκτυο (http://arepahs.eu/), όπου οι άνθρωποι με τέτοιου είδους προβλήματα μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας και να ενημερωνόμαστε. Ψάχναμε για 25 ολόκληρα χρόνια να βρούμε ένα σοβαρό κέντρο και να απευθυνθούμε για βοήθεια. Πήγα σε διάφορους γιατρούς σε όλη την Ευρώπη, αλλά κανείς δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο. Μόνο ο κ. Κωνσταντινίδης, ο κ. Merwe και ο κ. Kojovic αποφάσισαν να με βοηθήσουν. Ακόμη και όταν γνωρίζω μια κοπέλα, νιώθω πως δεν είμαι ολόκληρος. Το μυαλό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και από το σώμα» ήταν τα λόγια του νέου άνδρα που μεταφέρθηκαν μέσω video κατά την παρουσίαση της λειτουργίας του πρώτου Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συντονιστής και υπεύθυνος του Κέντρου Διαφυλικής Χειρουργικής Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων, διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Η μεταμόσχευση αποτελεί την πιο «ακραία» ιατρική πράξη παρέμβασης στο συγκεκριμένο όργανο, η οποία προϋποθέτει βεβαίως πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις. «Μεταμόσχευση γίνεται σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών όπου λείπει το πέος ή είναι παρά πολύ μικρό (μικροφαλλία), σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού, ατυχημάτων ή ιατρικών λαθών σε περιπτώσεις διαφυλικών όπου η γυναίκα θέλει να γίνει άνδρας» εξηγούσε ο Δρ Andre Van Der Merwe στο ΘΕΜΑ, τον Απρίλιο του 2014, με αφορμή την πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους σε 21χρονο Νοτιοαφρικανό που πιστώθηκε ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα. Μάλιστα, πλέον έχει πραγματοποιηθεί και δεύτερη επιτυχής μεταμόσχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο πρώτος δέκτης πέους απολαμβάνει εκτός από την σεξουαλική ζωή, και την πατρότητα, καθώς απέκτησαν με τη σύντροφό του μωρό.
Η καινοτομία του Ελληνικού Κέντρου
«Κέντρα διαφυλικής χειρουργικής υπάρχουν σήμερα αρκετά (Λονδίνο, Άμστερνταμ,
Βελιγράδι, Αθήνα). Η νέα, όμως, διάσταση που παίρνει η διαφυλική χειρουργική,
είναι η μεταμόσχευση, που θα δίνει στους δέκτες μια σχεδόν απόλυτα φυσική και
φυσιολογική ερωτική ζωή, συγκριτικά με τις τεχνικές της διαφυλικής χειρουργικής
που δημιουργούσαν ψευδοφαλλούς και ψευδοκόλπους» ανέφερε ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, συντονιστής και υπεύθυνος του Κέντρου Διαφυλικής
Χειρουργικής & Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων, διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
Το Κέντρο αποτελείται από δύο νέα, πρωτοποριακά, τμήματα: το Τμήμα Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων, στο οποίο υπεύθυνος θα είναι ο
Dr. Andre Van Der Merwe και το Τμήμα Διαφυλικής Χειρουργικής, στο οποίο υπεύθυνος θα είναι ο Dr. Vladimir Kojovic, στο κέντρο του οποίου πραγματοποιούνται οι περισσότερες διαφυλικές επεμβάσεις στον κόσμο.
Απευθύνεται σε άνδρες με ακρωτηριασμένος πέος εξαιτίας ατυχήματος ή ιατρικών λόγων (καρκίνος του πέους), σε διαφυλικά πρόσωπα (που από γυναίκες θέλουν να γίνουν άνδρες) και σε πάσχοντες από σοβαρούς επισπαδίες (είναι μία πάθηση που μικραίνει πάρα πολύ το πέος). Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών σε συνεργασία με το Andrology International, που έχει έδρα στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στη Ρώμη, στην Αθήνα, στο Ντουμπάι, στο Βελιγράδι και στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Διαφυλική χειρουργική και επεμβάσεις ψευδερμαφροδιτισμού
«Η διαφυλική χειρουργική αποτελεί έναν προπομπό για την μεταμόσχευση, αφού θα προσφέρει μια σχεδόν ιδανική λύση σε άνδρες με χαμένα γεννητικά όργανα, αλλά και σε διαφυλικά πρόσωπα, που αναζητούν τον φαινότυπο του άνδρα, σε αρμονία με την ολοκληρωμένη ερωτική πράξη» επεσήμανε ο Δρ. Κωνσταντινίδης.
Ο Dr. Andre Van Der Merwe, από την πλευρά του εξήγησε ότι ο ρόλος των γεννητικών οργάνων είναι σημαντικός για τον αυτοπροσδιορισμό ενός ατόμου και τυχόν ανωμαλία ή δυσμορφία των γεννητικών οργάνων συχνά οδηγεί στην κατάθλιψη. «Ασθενείς που έχασαν τα γεννητικά τους όργανα μετά από τραυματισμό ή κατά τη διάρκεια πολέμου, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της αυτοκτονίας, λόγω της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επέμβαση μεταμόσχευσης πέους και η επίδρασή της στην ψυχολογία του ασθενούς είναι σαφής 20 μήνες μετά το χειρουργείο. Όταν ο ασθενής αυτοχαρακτηρίζεται, πλέον, ως «ευτυχισμένος» και έχει σεξουαλικές επαφές όσο συχνά επιθυμεί» τόνισε ο ειδικός.
Η διαφυλική χειρουργική αποτελεί ουσιαστικά μια επέμβαση επαναπροσδιορισμού
του φύλου, τόνισε στην ομιλία του ο Dr. Vladimir Kojovic. «Η Ένωση WPATH (World Professional Association for Transgender Health) υιοθέτησε πρότυπα περίθαλψης (SOC) για όλα τα άτομα με διαταραχή της ταυτότητας φύλου. Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να γίνεται σύμφωνα με αυτά τα σαφώς καθορισμένα Πρότυπα Περίθαλψης και περιλαμβάνει ψυχιατρική εκτίμηση και εποπτεία, καθώς και ορμονική και χειρουργική θεραπεία» είπε ο Σέρβος καθηγητής.
Στη διαφυλική χειρουργική, που είναι μια πιο απλή διαδικασία, ο στόχος του Κέντρου
Διαφυλικής Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων είναι να γίνει Κέντρο Αναφοράς για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.
Ο καθηγητής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Κρεατσάς αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του γεννητικού συστήματος, σε κορίτσια που γεννιούνται χωρίς μήτρα και χωρίς κόλπο ή υπάρχει κάποια απόφραξη μεταξύ μήτρας και κόλπου: «σε αυτά εντάσσονται η ατρησία του παρθενικού υμένα, η απλασία του κόλπου ή και της μήτρας και περιπτώσεις κοριτσιών που γεννιούνται με χρωμοσωματικές διαταραχές, δηλαδή είναι βιολογικά αγόρια, αλλά η εμφάνιση των έξω γεννητικών οργάνων είναι κοριτσιού ή και το αντίστροφο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ψευδερμαφροδιτισμός. Μέχρι σήμερα έχουμε χειρουργήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό 254 κορίτσια με απλασία κόλπου, με δική μας τεχνική, που φέρει διεθνώς και το όνομά μας. Κολποπλαστική κατά Κρεατσά».
Με τη συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Ο Όμιλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών έχει βάλει τη σφραγίδα του, μαζί με το Andrology International, για τη λειτουργία του πρώτου φορέα ειδικής χειρουργικής, που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. «Πιστοί στη διαρκή μας δέσμευση να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, απαντάμε στην κρίση με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και την ίδρυση νέων ιατρικών τμημάτων. Στρατηγική μας επιλογή είναι η επένδυση στην ιατρική καινοτομία και πρωτοπορία και στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς το πρώτο Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής & Μεταμόσχευσης
Γεννητικών Οργάνων στην Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες και μοναδικές υπηρεσίες υγείας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο στο είδος του ιατρό, κ. Κωνσταντινίδη», δήλωσε ο κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.