Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΡΙΣΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΣΕ ΕΝΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ ΓΚΡΙΖΟΜΑΛΛΗΔΕΣ!

Το 2025 ο ενεργός πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη στην πιο δυναμική ηλικιακή κατηγορία, ήτοι στου...






Το 2025 ο ενεργός πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη στην πιο δυναμική ηλικιακή κατηγορία, ήτοι στους εργαζόμενους 25-34 χρόνων.

Σημαντικά υψηλότερη εξάρτηση από εργαζομένους με ...γκρίζα μαλλιά εκτιμάται ότι θα έχει το 2025 η Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 28 κρατών-μελών, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας (άτομα ηλικίας 15 έως 65 ετών) εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα επόμενα εννέα χρόνια, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη στην πιο δυναμική ηλικιακή κατηγορία, ήτοι στους εργαζόμενους 25-34 χρόνων.





Την ίδια στιγμή, σημαντικά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το εργατικό δυναμικό ηλικίας 55-64 χρόνων και άνω των 65 ετών. "Κοιτάζοντας στο μέλλον, η Ελλάδα αναμένεται να έχει σημαντικά υψηλότερη εξάρτηση από εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 28" καταλήγουν οι μελετητές του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), στο πλαίσιο εργασίας του πανευρωπαϊκού μοντέλου για την διάγνωση των αναγκών στην αγορά εργασίας,που επικαιροποιήθηκε ανά χώρα πριν από λίγες ημέρες και αναρτήθηκε στον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Skills Panorama».

Σε ποιους τομείς αναμένεται η μεγαλύτερη άνοδος απασχόλησης έως το 2025

Την ίδια στιγμή, με βάση την ίδια μελέτη, που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τομείς στους οποίους αναμένεται η μεγαλύτερη θετική μεταβολή για τα επόμενα εννέα χρόνια σε ό,τι αφορά την απασχόληση στην Ελλάδα, ενδέχεται να είναι οι εξής: μεσιτικές υπηρεσίες- real estate, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, όπως πολιτικοί μηχανικοί κι αρχιτέκτονες (+22,67%), στέγαση, υπηρεσίες τροφίμων και εστίαση (18,84%), τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (+9,46%), χονδρικό και λιανικό εμπόριο (8,28%) και διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες (προβλεπόμενη αύξηση απασχόλησης κατά 3,95% στην περίοδο 2015-2025).

Πάντως, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου, δρ. Κωνσταντίνος Πουλιάκας, τα τελευταία αυτά στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη με προσοχή. Κι αυτό διότι η εξαγωγή τους βασίζεται σε οικονομετρικά μοντέλα, που λαμβάνουν υπόψη τους ιστορικές τάσεις της απασχόλησης οι οποίες επικράτησαν και τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση (όταν πχ, ο τομέας του real estate ήταν κραταιός), οπότε ενδέχεται να μην αποτυπώνουν πλήρως την τάση της τελευταίας επταετίας, στη διάρκεια της οποίας η οικονομική κρίση έχει ενσκήψει στην Ελλάδα. Επίσης τα στοιχεία αυτά αποτελούν στατιστικές προβλέψεις του μέλλοντος, αλλά ουδείς είναι ακόμη σε θέση να μπορεί να ...γνωρίζει το μέλλον με βεβαιότητα.





"Η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε αξιοσημείωτα στη διάρκεια των πρόσφατων ετών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την απασχόληση ή την οικονομική ανάπτυξη. Με βάση ωστόσο τις προβλέψεις για την Ελλάδα, η ζήτηση για εργαζομένους με υψηλά επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, τάση που αφορά σε μικρότερο αλλά σχετικά σταθερό βαθμό αυτούς που διαθέτουν δεξιότητες μεσαίου επιπέδου. Το ποσοστό των εργαζομένων με υψηλά προσόντα θα αυξηθεί έως το 2025, ενώ το μερίδιο εκείνων με μεσαςα και χαμηλές δεξιότητες εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα" επισημαίνουν οι μελετητές το Κέντρου. Επίσης όμως τονίζουν ότι για να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης εργατικού δυναμικού στην ελληνική οικονομία, χρειάζονται άτομα με υψηλή τεχνική εξειδίκευση και προσόντα υψηλής ποιότητας από ανώτερες τεχνικές σχολές -ένας τομέας στον οποίο υστερεί η Ελλάδα εν σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Πάνω από 307.000 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν για εξειδικευμένους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα

Σε ποιους τομείς αναμένεται να ανοίξουν οι περισσότερες θέσεις εργασίας στην ίδια περίοδο (2015-2025); Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αφού στην εν λόγω δεκαετία εκτιμάται ότι θα υπάρχει ζήτηση για περισσότερα από 307.000 άτομα στον κλάδο. ‘Ο,τι όμως μοιάζει σαν υπόσχεση για μεγάλη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην πραγματικότητα έχει διαφορετική ερμηνεία: οι θέσεις αυτές θα προκύψουν κατά κύριο λόγο όχι από τη δημιουργία νέων εκμεταλλεύσεων στον κλάδο, παρόλο που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία έτη στροφή οικονομικής δραστηριότητας ορις την αγροτική παραγωγή, αλλά από τη συνταξιοδότηση εργαζομένων, καθώς σήμερα οι εξειδικευμένοι στον αγροτικό τομέα είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν σταδιακά στην επόμενη δεκαετία.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.