Μετανάστες στον καταυλισμό της "Ζούγκλας" του Καλαί έβαλαν σήμερα φωτιά και σε άλλα αντίσκηνα και πρόχειρα καταλύματα και ...
Μετανάστες στον καταυλισμό της "Ζούγκλας" του Καλαί έβαλαν σήμερα φωτιά και σε άλλα αντίσκηνα και πρόχειρα καταλύματα και μια έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή, ενώ άλλοι στέκονταν στην ουρά για τη μεταφορά και επανεγκατάστασή τους σε άλλα μέρη της Γαλλίας από τους κρατικούς αξιωματούχους που διαλύουν τον καταυλισμό.
Η νομάρχης Φαμπιέν Μπουτσιό δήλωσε πως η διάλυση του καταυλισμού, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, μπορεί να ολοκληρωθεί απόψε, σύμφωνα με το BFMTV.
"Η επιχείρηση θα συνεχιστεί σήμερα για να απομακρυνθούν τα άδεια καταλύματα και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πυρποληθούν και πάλι", δήλωσε τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info καθώς η αυγή ανέτελλε πάνω από τα αποκαΐδια αυτού που ήταν κάποτε ένας από τους κύριους δρόμους του καταυλισμού.
Η τοπική αντίθεση στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, μαζί με την κριτική από δεξιούς πολιτικούς, ανάγκασαν τη γαλλική κυβέρνηση να ξεκινήσει την επιχείρηση διάλυσης του καταυλισμού.
Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες,. που είχαν έρθει στο Καλαί με την ελπίδα να περάσουν τη στενή θαλάσσια λωρίδα προς τη Βρετανία σκαρφαλώνοντας σε φορτηγά και τρένα ή περπατώντας μέσα στη σήραγγα, έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα με λεωφορεία από τον καταυλισμό για μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές της Γαλλίας.
Αργά το βράδυ χθες, η Μπουτσιό δήλωσε πως ήταν δύσκολο να αποτραπούν οι φωτιές, που είχαν γίνει κάτι σαν ιεροτελεστία νωρίτερα φέτος, όταν ένα τμήμα του καταυλισμού διαλύθηκε.
"Ορισμένοι μετανάστες ακολουθούν τις παραδόσεις –τους ζητήσαμε να μην το κάνουν– αλλά βάζουν φωτιά στα αντίσκηνά τους και τα καταλύματά τους όταν φεύγουν", είπε.
Άνθρωποι που έφευγαν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο εκτός Ευρώπης συναθροίζονταν τα τελευταία χρόνια στο Καλαί, το κύριο γαλλικό λιμάνι εισόδου στη Βρετανία.
Συνεχίζουν να έρχονται παρά τους ψηλούς φράχτες που υψώθηκαν τους προηγούμενους μήνες για τους αποτρέψουν και παρά την άρνηση της Βρετανίας να δεχθεί τη μεγάλη πλειονότητά τους.
Μια ξεχωριστή εγκατάσταση έχει δημιουργηθεί για τα παιδιά που μπορεί να γίνουν δεκτά από τη βρετανική κυβέρνηση.
Καθώς η ουρά, η οποία αποτελείτο κυρίως από ενήλικους άνδρες, σχηματιζόταν έξω από ένα κέντρο επεξεργασίας αιτήσεων, ορισμένοι αρνούνταν να δεχθούν ότι το όνειρό τους να φθάσουν στη Βρετανία τελείωσε.
Ο Χαμίντ, 30 ετών, από το Αφγανιστάν, είπε πως ήταν ανάμεσα σε αυτούς που έβαλαν φωτιά σε καταλύματα.
"Δεν μας νοιάζει για τα προβλήματα που θα έρθουν ύστερα από αυτό. Το κάναμε επειδή δεν θέλουμε να μείνουμε στη Γαλλία", είπε. "Θέλουμε να πάμε στην Αγγλία και μόνο στην Αγγλία. Δεν έχει σημασία αν θα πάω φυλακή εδώ".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.