Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ! Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΥ, ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ ΚΙΛΚΙΣ

Αντιστράτηγος Αυξεντίου! Προχθές όπως έγραψε το Militaire.gr με τροπολογία ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έδωσε το βαθμό του Αντιστράτηγου στον...





Αντιστράτηγος Αυξεντίου! Προχθές όπως έγραψε το Militaire.gr με τροπολογία ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έδωσε το βαθμό του Αντιστράτηγου στον ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.Το πρωί σε εκδήλωση στον Ακρίτα Κιλκίς έγινε η τιμητική τελετή. Στη φωτογραφία από το twitter ο ΥΕΘΑ παραδιδει στην αδελφή του Γρηγόρη Αυξεντίου τα διακριτικά του βαθμού του Αντιστρατηγου.




“Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής της μάνας Ελλάδας απέναντι σε εκείνον και τους συναγωνιστές του, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη γη που τους γέννησε και τους εξέθρεψε με την ιστορία, τους αγώνες, τις αρχές και τα ιδανικά του έθνους μας”,είπε ο Πάνος Καμμένος.





Η ιστορία του Γρηγόρη Αυξεντίου




Το 1949 απέτυχε στις εξετάσεις της Σχολής Ευελπίδων και γράφτηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και έλαβε κατάρτιση ανθυπολοχαγού.




Στη συνέχεια έκανε τη στρατιωτική του θητεία στον 1° λόχο του 613ου τάγματος πεζικού, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα .




Στις 15/11/1952 απολύθηκε και επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άρχισε να εργάζεται στα κτήματα του πατέρα του.

Τον Ιανουάριο του 1955 μυήθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα) από τον Ανδρέα Αζίνα και είχε την πρώτη του επαφή με το Γρίβα στις 20/1/1955, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων.

Αντί του καθιερωμένου όρκου, ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής δέχτηκε τον λόγο της στρατιωτικής τιμής του Αυξεντίου.

Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.
Είχε το κωδικό όνομα «Ζήδρος» από τον κλεφταρματολό της Δυτικής Μακεδονίας επί Τουρκοκρατίας .

Ήταν ο πρώτος τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην περιοχή Αμμοχώστου.


Την 1η Απριλίου του 1955, πρώτη μέρα του αγώνα κατά των Άγγλων,βρήκαν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για την επιχείρηση ανατινάξεων στις πετρελαιοαποθήκες της αγγλικής βάσης Δεκέλειας.Αναγκάστηκε να βγει στο βουνό και ηγήθηκε των επιθέσεων εναντίον αγγλικών στόχων στον τομέα του.




Ήταν ο υπ” αριθμόν ένα καταζητούμενος από τους Άγγλους, οι οποίοι τον επικήρυξαν αρχικά με 250 λίρες και στην συνέχεια, με το υπέρογκο για την εποχή, ποσό των 5.000 λιρών, επειδή ανατίναξε αγγλικές περιουσίες.




Κρύφτηκε στην οροσειρά τού Πενταδάκτυλου, σε μια σπηλιά. Εκεί τον βρήκε ο βοσκός από τη Λάπηθο, γέρο Γιώργος Ζοππής και άρχισε να τον τροφοδοτεί. Ο Αυξεντίου εκπαιδεύει στους αγωνιστές την χρήση των όπλων, καθώς και τεχνικές ανταρτοπόλεμου.


Παντρεύτηκε κρυφά την Βασιλεία Παναγή, μια νύχτα στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου στις 10/6/1955.


Στις 11 Δεκεμβρίου 1955 επέδειξε τις εξαίρετες στρατιωτικές του ικανότητες στην ιστορική μάχη των Σπηλιών, παρασύροντας δυο φάλαγγες των Άγγλων στρατιωτών, που ανηφόριζαν προς τα κρησφύγετα, να συγκρουστούν μεταξύ τους.
Το Πάσχα του 1956 βρίσκει τον Αυξεντίου ν’ αναρρώνει στο ιστορικό μοναστήρι του Μαχαιρά, μετά από εγχείρηση. Εκεί συνέβη και το πρωτοφανές της εμφάνισής του ενώπιον των διωκτών του, όταν πάνω από 100 Άγγλοι αξιωματικοί και στρατιώτες έζωσαν το μοναστήρι. Μεταμφιεσμένος σε καλόγερο, με γενειάδα και ράσο, ο Γρηγόρης Αυξεντίου παρουσιάστηκε και συστήθηκε στον Άγγλο επικεφαλής αξιωματικό ως ο «πάτερ-Xρύσανθος» και μάλιστα τους κέρασε κιόλας.


Στις 31 Δεκεμβρίου του 1956, παραμονή Πρωτοχρονιάς, κυκλώνεται μαζί με τα παλικάρια του στο χωριό Ζωοπηγή και ακολουθεί σφοδρή σύγκρουση. Ο Αυξεντίου τραυματίζεται, αλλά διαφεύγει, αφήνει όμως νεκρό πίσω, τον συναγωνιστή του Μάκη Γεωργάλλα.




Την 1η Μαρτίου του 1957, οι Άγγλοι ξαναεισβάλλουν στο μοναστήρι του Μαχαιρά. Υποβάλουν σ’ εξαντλητική ανάκριση τον αγωγιάτη της Μονής και τον αναγκάζουν ν’ αποκαλύψει ότι ο Αυξεντίου έχει κατασκευάσει καταφύγιο-κρύπτη ένα χιλιόμετρο πιο κάτω.




Ο Γρηγόρης φώναξε τότε:




«Σύντροφοι, ο θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε».




«Αρχηγέ, μαζί σου και στον θάνατο» ψιθύρισαν όλοι.




Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν την κουβέντα τους και οι στρατιώτες έφθασαν στην είσοδο του κρησφύγετου. Φώναξαν στους άνδρες να παραδοθούν όμως καμία απάντηση.




Η μάχη κράτησε για ώρες.




Ο ίδιος αποφασισμένος να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Άγγλων και αν χρειαστεί να θυσιαστεί τους είπε επί λέξη:




Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πώς πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν.




Σε προτροπές τών Άγγλων να παραδοθεί είχε μόνο μία απάντηση να δώσει «Μολών Λαβέ». Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός.




Σύμφωνα με μαρτυρία του συμπολεμιστή του Αυγουστή Ευσταθίου, που μετά τη ρίψη χειροβομβίδας στο κρησφύγετο επέστρεψε, με υπόδειξη των Άγγλων, για να διακριβώσει αν ο Αυξεντίου ήταν ζωντανός και να τον πείσει να παραδοθεί.




Ο Αυγουστής προτίμησε να μείνει μαζί με τον αρχηγό του.




Ο Γρηγόρης φώναξε: «Τώρα είμαστε δύο. Ελάτε να μας πάρετε». Και η μάχη συνεχίστηκε ως το απόγευμα. Προσπάθειά τους ήταν να κρατήσουν τη μάχη μέχρι να νυχτώσει και επωφελούμενοι από το σκοτάδι να διαφύγουν.




Οι Άγγλοι στρατιώτες, που αντιλήφθηκαν τον σκοπό τους, περιέλουσαν το κρησφύγετο με βενζίνη, το πυρπόλησαν και έκαψαν ζωντανό τον Αυξεντίου, ενώ ο Αυγουστής Ευσταθίου, με βαριά εγκαύματα, επιχειρεί έξοδο και συλλαμβάνεται

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.