O σύντροφος που έπρεπε να πυροβολήσει πλησίασε τον Γουέλτς και διέταξε ξανά:“Ψηλά τα χέρια”. Ο Γουέλτς,που μιλούσε πολύ καλά ελληνικά,...
Ο Γουέλτς,που μιλούσε πολύ καλά ελληνικά, απάντησε στα αγγλικά:“What;”. Εκείνη τη στιγμή ο σύντροφος πυροβόλησε γρήγορα τρεις φορές με το πιστόλι του Κολτ (διαμετρήματος 45). Με τον πρώτο πυροβολισμό ο Γουέλτς έπεσε καταγής.
Ο σoφέρ μόλις άκουσε τον πρώτο πυροβολισμό έκανε μια βουτιά και μισοκρύφθηκε πίσω από τη Φορντ».
Ηταν λίγο πριν από τις έντεκα το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 1975 και το περίφημο Κολτ, το «45άρι», έμπαινε στην ελληνική πολιτική ζωή με τη δολοφονία του αμερικανού σταθμάρχη της CΙΑ στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς από τη «17 Νοέμβρη».
Εφευρέτης ο... Μπράουνινγκ
Πήρε το όνομά του από τον Κολτ, αλλά εφευρέθηκε από τον Μπράουνινγκ. Οι αδικίες της Ιστορίας είναι μεγάλες, ακόμη και όταν μιλάμε για περίστροφα ή πιστόλια, όπως άδικες είναι και οι «αποφάσεις» που λαμβάνουν οι κάτοχοί τους.
Αν το Καλάσνικοφ έμεινε στην Ιστορία ως το αυτόματο τουφέκι που συντρόφευσε εκατομμύρια στρατιώτες και αντάρτες, το 45άρι Κολτ είναι το αντίστοιχο συνώνυμo στα όπλα χειρός, πιστόλια ή περίστροφα, για αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά και παρανόμους.
Δύο διάνοιες της παγκόσμιας οπλουργίας χάραξαν το όνομά τους στο πιο δημοφιλές πιστόλι που δημιουργήθηκε ποτέ. Ο Σάμιουελ Κολτ που επινόησε το περίστροφο και ο Τζον Μόουζες Μπράουνινγκ, ο οποίος δουλεύοντας για την εταιρεία του Κολτ σφράγισε την οπλουργία αλλά και το περίφημο 45άρι.
Νονός... μια επιτροπή
Ο τύπος του Colt 45 που άφησε εποχή είναι το μοντέλο 1911. Πήρε το όνομά του από μια... επιτροπή που δημιουργήθηκε ειδικά για την επιλογή του από τον αμερικανικό στρατό. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των ΗΠΑ ενάντια στους Μόρος στις Φιλιππίνες, ο στρατός ζήτησε ένα ισχυρότερο και πιο γρήγορο όπλο από τα 38άρια περίστροφα που χρησιμοποιούσε ως τότε. Ο Τζον Μόουζες Μπράουνινγκ, που εργαζόταν ως σχεδιαστής όπλων για την Colt, κατασκεύασε το 45άρι μοντέλο, που ακόμη ως σήμερα αποτελεί τον πρωτοπόρο των πιστολιών- σε «κόντρα» με το Γκλοκ που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980.
Ο διαγωνισμός για την επιλογή του όπλου ξεκίνησε το 1906. Συμμετείχαν τα μεγαθήρια της βιομηχανίας όπλων εκείνη την εποχή: η Colt, η Savage, η Κnoble, η Luger, η Βergmann, η Smith & Wesson και η White-Μerrill. Το δημιούργημα του Μπράουνινγκ και το πιστόλι της Savage κέρδισαν την κούρσα, αν και ο αμερικανικός στρατός απο φάνθηκε ότι κανένα από τα δύο δεν ήταν όσο τέλειο επιθυμούσε για τις μάχες στις Φιλιππίνες. Υστερα από πέντε χρόνια αντιπαραθέσεων, δοκιμών και αξιολογήσεων, το 1911 ορίστηκε μια επιτροπή επιλογής.
Ρεκόρ βολών
Ο ίδιος ο Μπράουνινγκ επόπτευσε τη διαδικασία παραγωγής του στο εργοστάσιο της Colt στο Χάρτφορντ. Το δημιούργημά του έγινε το πρώτο πυροβόλο όπλο που έριξε 6.000 βολές- ρεκόρ που κατερρίφθη το 1917 από το πολυβόλο του ίδιου οπλουργού που έριξε 40.000 βολές! Στις 20 Μαρτίου 1911 η επιτροπή αξιολόγησης αποφάνθηκε για τον διαγκωνισμό Colt και Savage: «Το Κολτ είναι ανώτερο. Είναι περισσότερο αξιόπιστο, περισσότερο ανθεκτικό, αποσυναρμολογείται ευκολότερα για να αντικατασταθούν τα μέρη του, και είναι μεγαλύτερης ακριβείας». Στις 29 Μαρτίου η απόφαση είχε ληφθεί: το Colt Μodel 1911, σχεδιασμένο από τον Μπράουνινγκ και κατασκευασμένο από την Colt, επελέγη από τον αμερικανικό στρατό.
Τίποτε δεν θα είχε γίνει βέβαια αν ο δημιουργός της διάσημης εταιρείας κατασκευής όπλων, ο Σάμιουελ Κολτ, δεν είχε επινοήσει μόλις σε ηλικία 17 ετών τον μύλο που απετέλεσε τη βάση για κάθε περίστροφο και, αργότερα, όταν εξελίχθηκε, για κάθε πιστόλι. Ο Κολτ δεν εμπνεύστηκε από μάχες ή αρχαία όπλα, αλλά από τον τρόπο κίνησης των... ποταμόπλοιων. Δουλεύοντας στη ναυτιλία, παρατήρησε ότι ο ξύλινος τροχός με τον οποίο «έσπρωχναν» το νερό τα ποταμόπλοια ίσως μπορούσε να χρησιμεύσει στην κατασκευή ενός ατομικού όπλου. Η σκέψη ήταν απλή: να διαθέτει θαλάμες, οι οποίες θα ευθυγραμμίζονταν με την κάννη απ΄ όπου θα εκτοξευόταν η σφαίρα.
Γεννήθηκε σε... ξύλο
Ο Κολτ στην αρχή χάραξε σε ένα ξύλο το μοντέλο που επινόησε και δούλεψε σε αυτή την πρώτη πατέντα προκειμένου να δημιουργήσει το πιο δημοφιλές περίστροφο που σχεδιάστηκε ποτέ. Ενας μεταλλικός κύλινδρος που φιλοξενούσε έξι θαλάμες για σφαίρες και ο οποίος περιστρεφόταν κάθε φορά κατά μία θέση όταν η σκανδάλη πιεζόταν και ο κόκορας του πιστολιού σηκωνόταν. Το revolver μόλις είχε γεννηθεί.
Το 1835 κατοχύρωσε την πατέντα του με το όνομα «Ρaterson Colt» και έναν χρόνο μετά ίδρυσε την εταιρεία Ρatent Αrms Μanufacturing Company, η οποία έβαλε σε παραγωγή τα πιστόλια Κολτ. Ωστόσο μόλις το 1842 ο Κολτ αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιο λόγω ελλείψεως παραγγελιών.
Η βιομηχανία των όπλων απαιτεί... πολέμους και το 1847 η αφορμή δόθηκε με την παραγγελία των ΗΠΑ εν όψει του πολέμου με το Μεξικό. Το εργοστάσιο άνοιξε ξανά, πούλησε 1.000 revolver στον αμερικανικό στρατό και η εφεύρεση του Κολτ ξαναγεννήθηκε. Ο ανήσυχος εφευρέτης όμως δεν σταμάτησε στην επιτυχία του revolver του. Σχεδίασε ακόμη τρία περίστροφα και δύο τουφέκια, ενώ λίγα χρόνια αργότερα δημιούργησε και ένα δεύτερο εργοστάσιο κατασκευής όπλων, στο Χάρτφορντ, που θεωρείται η επίσημη έδρα της Colt.
Χαραλάμπους Δημήτρης
http://www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.