Αν νομίζει κάποιος ότι τα φαινόμενα βίας εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, αποτελούν αποκλειστικά ελληνικό… προνόμιο, κάνει λάθος....
Αν νομίζει κάποιος ότι τα φαινόμενα βίας εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, αποτελούν αποκλειστικά ελληνικό… προνόμιο, κάνει λάθος. Το πρόσφατο Euro και η σφοδρότητα των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στους δρόμους της Γαλλίας, τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Στην Ευρώπη, από τα πιο προηγμένα πρωταθλήματα όπως είναι για παράδειγμα αυτό της Ιταλίας, μέχρι αυτά με το μικρότερο ενδιαφέρον, σαν και αυτό της Ουγγαρίας, τα επεισόδια αποτελούν ένα άλυτο πρόβλημα. Ακόμη και στην Αγγλία που κοκορεύονται πως απέβαλαν τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν απλά να μην μεταδίδονται από την τηλεόραση όσα γίνονται στις εξέδρες (σ.σ γιατί στους δρόμους δεν σταμάτησαν ποτέ), ο συγκεκριμένος «πονοκέφαλος» συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους υπεύθυνους, αλλά και τις αρχές.
Δείτε ας πούμε την λίστα με τις συλλήψεις που έγιναν κατά την διάρκεια της σεζόν 2014-15 (σ.σ η αντίστοιχη για την περσινή αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο). Συνολικά έγιναν 1.837, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 18% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όμως από την άλλη εξακολουθεί να αποτελεί έναν μεγάλο αριθμό. Πόσω μάλλον όταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι υποθέσεις αυτές είχαν αρνητικά κατάληξη για τον κατηγορούμενο, καθώς σπανίως κάποιος να αθωωθεί…
Όλη αυτή η κατάσταση που πολλές φορές ξεφεύγει από τα αμιγώς αθλητικά-οπαδικά δεδομένα, έχει αναγκάσει πολλές ομάδες να καταφύγουν σε ειδικά, για τις περιστάσεις, μέτρα. Μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις, καθώς ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Για παράδειγμα στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στο γήπεδο στο Groupama Arena της Φερεντσβάρος από το 2014 έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα αναγνώρισης παλάμης, το οποίο χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιήσει για να περάσει από τα ειδικά τουρνικέ. Πρέπει δηλαδή να βάλει το ένα του χέρι στην ειδική υποδοχή και με το άλλο να βάλει το εισιτήριο στο σκάνερ, προκειμένου να μπορέσει να μπει στο γήπεδο. Κάτι που φυσικά έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών της ομάδας που έχουν έρθει σε ανοιχτή κόντρα με την διοίκηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε ένα από τα πιο προηγμένα πρωταθλήματα του κόσμου τώρα, την Serie A, η κόντρα μεταξύ των διοικήσεων και οπαδών, έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό λόγω της κάρτας φιλάθλου. Πλέον όμως οι λόγοι έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν περιορίζονται απλά στις κάμερες των κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας.
Στο «Ολίμπικο» ας πούμε, το οποίο χρησιμοποιούν η Ρόμα και Λάτσιο, το «πέταλο» που φιλοξενεί τους οπαδούς των «Τζιαλορόσι» έχει χωριστεί στα δύο για λόγους ασφαλείας, ενώ πλέον για να μπει κάποιος στις εξέδρες του, θα πρέπει να περάσει από το ειδικό πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, όπως υπάρχει και στην Σκωτία.
Ένα ανάλογο πρόγραμμα χρησιμοποιεί και η Ντε Χάαγκ στην Ολλανδία, οι οπαδοί της οποίας είχαν ουκ ολίγα κρούσματα βίας στο ενεργητικό τους. Το τελευταίο διάστημα πάντως, στην χώρα της… τουλίπας, έγινε γνωστό πως θα χρησιμοποιηθεί ακόμη ένα μέσο, προκειμένου οι γνωστοί… ταραξίες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Αυτό θα είναι μία συσκευή, σαν το λουράκι ασφαλείας, που θα δίνει το στίγμα του ύποπτου την ώρα της αναμέτρησης και θα λειτουργεί ως εξής…
Όσοι έχουν αποβληθεί θα χρεώνονται αυτή την συσκευή και θα είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η δικαιολογία, δεν ήταν φορτισμένη η μπαταρία, δεν υφίσταται. Έχοντας λοιπόν αυτή τη συσκευή θα πρέπει να κάνουν ένα check in λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, ένα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και ένα αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης. Το ενσωματωμένο GPS θα δίνει αυτομάτως το στίγμα τους στις αρχές.
Εδώ στην Ελλάδα τώρα, η καταπολέμηση ανάλογων κρουσμάτων βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και υπό λάθος κατεύθυνση. Αντί λοιπόν πρώτα να γίνουν βελτιώσεις στα γήπεδα (σ.σ περισσότερα από τα οποία παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή), αλλά και στο ίδιο το προϊόν, να αποκτήσουν σωστή παιδεία όσοι είναι επιφορτισμένοι με τα μέτρα τήρησης της τάξης και γενικώς να δουν το όλο θέμα από την οπτική γωνία της πρόληψης, το βλέπουν καθαρά από αυτή της καταστολής και εκεί χάνεται όλο το παιχνίδι…
Στην Ευρώπη επικρατεί μία νέα τάξη πραγμάτων αναφορικά με την ασφάλεια στα γήπεδα. Κάμερες, σκάνερ, gps, οπαδοί στην σειρά να βγάζουν ατομικές φωτογραφίες μπροστά από τις αστυνομικές αρχές (σ.σ το video είναι από τους οπαδούς της Φροζινόνε στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Νάπολι) και άλλα πολλά. Στην Ελλάδα, οι υπεύθυνοι προσπαθούν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο… ρεύμα, όμως το copy-paste (κάρτα φιλάθλου, απαγόρευση μετακινήσεων που στις άλλες χώρες γίνεται μόνο σε πολύ δύσκολες καταστάσεις) γίνεται εντελώς λάθος, καθώς έχουν παραληφθεί άλλα σημαντικότερα πράγματα (σ.σ όπως τα παραπάνω) που θα μπορούσαν να είχαν βελτιώσει την όλη κατάσταση.
Ίσως αυτό να οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, ο οποίος σπανίως παίρνει τον δύσκολο… δρόμο, αλλά επιλέγει τον πιο εύκολο, θεωρώντας πως το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό. Μόνο που τα γεγονότα συνήθως τον διαψεύδουν…
http://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/985307/i-nea-taxi-pragmaton-sta-gipeda-vids
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.