«Μνήμες» από τον Μάιο του 2010 ξύπνησαν την Πέμπτη (27/10) με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων του εμπρησμού της ΜΑΡΦΙΝ και του βιβ...
«Μνήμες» από τον Μάιο του 2010 ξύπνησαν την Πέμπτη (27/10) με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων του εμπρησμού της ΜΑΡΦΙΝ και του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, από ομάδα κουκουλοφόρων, κατά την διάρκεια του ογκώδους συλλαλητηρίου κατά του πρώτου μνημονίου αλλά και αστυνομικών συνεχίσθηκε η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου των Θοδωρή Σίψα και Παύλου Ανρέεφ.
Οι μάρτυρες καταθέτοντας στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έκαναν λόγο για «οργανωμένη ομάδα κουκουλοφόρων» με εξοπλισμό η οποία μάλιστα είχε και αρχηγό και αποσπάστηκε από την πορεία με σκοπό να επιτεθεί στην τράπεζα.
Ένας εκ των μαρτύρων, που βρισκόταν στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ, κατέθεσε πως είδε να σπάνε την τζαμαρία της τράπεζας και μετά «έναν ψηλό μελαχρινό που πέταξε μέσα την μολότωφ». Όπως είπε ο μάρτυρας, «οι άλλοι τον τράβηξαν και του είπαν" τι κάνεις ρε μ....," πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήθελαν να κάψουν τη τράπεζα. Όπως τον τραβάγανε, σηκώθηκε η μπλούζα του και φάνηκε σώμα νέου». Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης πως αρκετοί από τους διαδηλωτές και ενώ η τράπεζα φλεγόταν και οι υπάλληλοι της είχαν βγει στο μπαλκόνι, τους φώναζαν «να καείτε ρε πούστ..».
Ο τότε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, κατέθεσε μεταξύ άλλων, πως λίγο πριν δεχθούν την βομβιστική επίθεση άκουσε κάποιον να φωνάζει «κάψτε το μαγαζί του Τσοχατζόπουλου», ενώ όπως είπε είδε δύο από την «οργανωμένη» ομάδα των δραστών, μετά από εντολή που έδωσε κάποιος, κινήθηκαν απέναντι προς την ΜΑΡΦΙΝ: «Η τράπεζα δεν μπορούσε να έχει ρολά, ήταν νεοκλασικό το κτίριο, οι άνθρωποι ήταν απροστάτευτοι. Έριξαν μέσα ένα ογκώδες αντικείμενο. Μόλις το είδα είπα:" πω, πω, θα τους κάψουν σαν ποντίκια". Σε δευτερόλεπτα έγινε μετά η επίθεση σε μας. Κάποιος έσπασε την βιτρίνα με σφυρί... Αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα της ΜΑΡΦΙΝ. Αυτοί που επιτέθηκαν σε εμάς, εμφανίσθηκαν από το πεζοδρόμιο. Έριξαν δυο μολότοφ πήραμε αμέσως τους πυροσβεστήρες. Τότε εμφανίστηκε και άλλο άτομο και απευθυνόμενος προς εμένα είπε θα σε κάψω. Ότι μπορέσαμε να καταλάβουμε, γιατί φορούσε μάσκα. Προσπάθησε να τον απωθήσει ένας εργαζόμενος, αλλά εκείνη την ώρα ξεβιδώνει το μπουκάλι που κρατούσε... Μετά πέταξε υλικό στη ξύλινη σκάλα του καταστήματος».
Πρόεδρος: Έχετε αναγνωρίσει τον κ. Αντρέεφ ως το άτομο που σας είπε θα σε κάψω;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν αυτοί που μου έδειξαν οι αστυνομικοί είναι οι κατηγορούμενοι...
Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να υπογράψατε την κατάθεση σας χωρίς να την διαβάσετε;
Μάρτυρας: Πολύ μεγάλη.
Πρόεδρος: Αναγνωρίσατε κατά 70% τον κ. Αντρέεφ προανακριτικά... Στον ανακριτή όμως δεν τον αναγνωρίζετε με βεβαιότητα.
Ο φίλος του πρώην υπευθύνου του βιβλιοπωλείου που βρισκόταν εκεί στα γεγονότα, αναφέρθηκε σε μία ομάδα δέκα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα, σακίδια και γάντια που πήγε στην τράπεζα: «φτάνουν εκεί, βγάζουν ένα σφυρί, έσπασαν την τζαμαρία, πέταξαν μέσα κάποιες μολότοφ. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν αμέσως. Επικράτησε πανικός». Ο μάρτυρας περιέγραψε πως ένας από τους δράστες της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο του είπε "κάνε πίσω θα σε κάψω" και ότι όταν αυτός του είπε να μην πετάξει τις μολότοφ, ο μασκοφόρος τον περιέλουσε με το εύφλεκτο υλικό".
Στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, είτε αναφέρθηκαν στις έρευνες στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων -όσοι μετείχαν στις διαδικασίες αυτές- είτε στην ανώνυμη επιστολή που "υποδείκνυε" τους δράστες.
Ο ένας από τους αστυνομικούς που κλήθηκε να ερευνήσει την επιστολή, κατέθεσε πως δεν έγινε καμία έρευνα για τον αποστολέα της και πως ο ίδιος με βάση τα στοιχεία αυτού του ανώνυμου υλικού «κατέληξε στον Σίψα που είχε δύο προσαγωγές: μία το 1997 και μία το 2010 για το μνημόνιο». Ο αστυνομικός μάλιστα συμπλήρωσε: «Είχαν γίνει βέβαια πάρα πολλές προσαγωγές εκείνη την ημέρα. Προφανώς, δεν προέκυψε κάτι τότε, γι' αυτό και αφέθηκε ελεύθερος».
Ο πρόεδρος ρώτησε τον αστυνομικό αν γνωρίζει τον Θοδωρή Σίψα και εκείνος απάντησε: «Ναι, μένει και δίπλα στη ΓΑΔΑ. Τον είχα δει και έξω, στην υπηρεσία μου, δραστηριοποιούταν στον αναρχικό χώρο.»
Πρόεδρος: Δηλαδή;
Μάρτυρας: Σε Εκδηλώσεις, π.χ. στα προπύλαια με μικροφωνικές όταν παίρναμε μέτρα ασφαλείας. Όχι σε επεισόδια.
Ο δεύτερος αστυνομικός ,που έχει καταθέσει αρχικά πως αναγνώρισε τον Σίψα ως σωματότυπο κλήθηκε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει τον κατηγορούμενο.
Μάρτυρας: Όχι
Ο πρώτος μάρτυρας αστυνομικός, που πραγματοποίησε την έρευνα στο σπίτι του κατηγορουμένου Θ. Σίψα, απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης πως δεν κατέσχεσε το τηλέφωνο του και ότι το παρέδωσε ο κατηγορούμενος κατά την προσαγωγή.
Υπεράσπιση: Το νούμερο του κινητού του, που του ξέρατε κατά την κατάθεση σας;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
Υπεράσπιση: Βάσει της κατάθεσής σας έγινε η άρση απορρήτου όμως.
Μάρτυρας: Έχουν περάσει 6 χρόνια δεν μπορώ να θυμάμαι.
Υπεράσπιση: Ρωτάμε γιατί τον αριθμό που καταθέσατε δεν ήταν το τότε κινητό του Σίψα. Ήταν παλιό το νούμερο που δώσατε και το αποσύρει τρία χρόνια πριν.
Η υπεράσπιση σχολίασε στο δικαστήριο ότι η Ασφάλεια είχε το κινητό του Σίψα από παλιές προσαγωγές καθώς «η αστυνομία έχει δεξαμενή υπόπτων, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών. Παρακολουθούσαν τον Σίψα για δικούς τους λόγους».
Ο πρόεδρος ρώτησε τον αστυνομικό αν γνωρίζει τον Θοδωρή Σίψα και εκείνος απάντησε: «Ναι, μένει και δίπλα στη ΓΑΔΑ. Τον είχα δει και έξω, στην υπηρεσία μου, δραστηριοποιούταν στον αναρχικό χώρο».
Πρόεδρος: Δηλαδή;
Μάρτυρας: Σε Εκδηλώσεις, π.χ. στα προπύλαια με μικροφωνικές όταν παίρναμε μέτρα ασφαλείας. Όχι σε επεισόδια.
Σχολιάζοντας η υπεράσπιση του Θοδωρή Σίψα όσα κατέθεσαν οι αστυνομικοί είπε: «Κάποιοι ήθελαν να στοχοποιήσουν αυτόν τον άνθρωπο με ανώνυμη επιστολή. Επειδή είναι αναρχικός. Είναι γνωστός, έχει προσαχθεί, άρα βάζουμε τα στοιχεία από παλιές προσαγωγές και ανακαλύπτουμε ενόχους. Κοροϊδεύουν τις οικογένειες των θυμάτων. Είναι θλιβερό».
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα (31/10).
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.