Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΡΕ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ...!!! ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΕΛΓΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΥΠΟΘΑΨΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...

Όλο και πιο τεταμένες γίνονται οι σχέσεις Βελγίου-Τουρκίας, σύμφωνα με τον φλαμανδικό Τύπο, μετά και από τις τελευταίες κατηγορίες του ...






Όλο και πιο τεταμένες γίνονται οι σχέσεις Βελγίου-Τουρκίας, σύμφωνα με τον φλαμανδικό Τύπο, μετά και από τις τελευταίες κατηγορίες του Ερντογάν ότι το Βέλγιο παρέχει ‘χείρα βοηθείας’ προς τους οπαδούς του PKK και του κινήματος Gulen, οι οποίες προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του Βέλγου Πρωθυπουργού Michel.




Οι πληροφορίες που επικαλείται ο σημερινός φλαμανδικός Τύπος φέρνουν τον Βέλγο Πρωθυπουργό εξαιρετικά ενοχλημένο με τις τουρκικές κατηγορίες, να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν «παράλογες», «ψευδείς» και «συκοφαντικές», και να υπενθυμίζει ότι έχει ήδη δηλώσει ενώπιον του βελγικού Κοινοβουλίου ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να εξαγάγει τις εσωτερικές της διαμάχες στο Βέλγιο».

Όπως σημειώνει η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, οι βαριές εκφράσεις που ανταλλάσσουν Τουρκία-Βέλγιο οξύνουν κι άλλο τα πνεύματα λίγο πριν από τη σημερινή μεγάλη, όπως αναμένεται, πορεία διαμαρτυρίας των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος στο κέντρο των Βρυξελλών.

Επισημαίνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές επιτρέπουν στο ΠΚΚ να οργανώνει παρόμοιες πορείες διαμαρτυρίας «τρομοκρατικών οργανώσεων» στην ‘καρδιά’ των Βρυξελλών.

Η ατμόσφαιρα βάρυνε ακόμα περισσότερο ύστερα από πρόσφατο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών των Βρυξελλών, το οποίο δεν έκρινε σκόπιμο να παραπέμψει σε δίκη τους 36 φερόμενους ως υποστηρικτές του PKK σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη το 2006 για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης, με το αιτιολογικό ότι στρατολογούσαν στο Βέλγιο και γειτονικές χώρες υποψήφιους για εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην Ελλάδα και το Ιράκ προκειμένου στη συνέχεια να πυκνώσουν τις τάξεις του PKK.

Το σκεπτικό των δικαστών ήταν ότι ο αγώνας που διεξάγει το PKK κατά του τουρκικού στρατού εμπίπτει στην έννοια της «ένοπλης σύγκρουσης», η οποία δεν διέπεται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, και υπό το πρίσμα αυτό το ΡΚΚ δεν μπορεί να αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τόσο η Γενική Εισαγγελία όσο και η τουρκική πολιτεία - ως παρεμβαίνουσα - έχουν ασκήσει έφεση σε βάρος του εν λόγω απαλλακτικού βουλεύματος που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στην Τουρκία.




Αρμόδιο πλέον να κρίνει κατά πόσον οι 36 πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ή όχι θα είναι το Συμβούλιο Εφετών.

Σε μια άλλη εξέλιξη που καταγράφει η εφημερίδα, οι αντίπαλοι της τουρκικής κυβέρνησης οργανώνουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Βρυξελλών κατά της κατασταλτικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα. Σημειώνεται πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σύλληψη βουλευτών της κουρδικής αντιπολίτευσης, όπως και το ‘πογκρόμ’ που έχει εξαπολυθεί εναντίον τουρκικών εφημερίδων.

Σύμφωνα με τον οργανωτή της συγκέντρωσης, Orhan Kilic, θα δώσουν σήμερα το ‘παρών’ στη συγκέντρωση Κούρδοι, Τούρκοι, Αλεβίτες, Άραβες, Αρμένιοι, δημοκράτες μουσουλμάνοι, σοσιαλιστές και εκπρόσωποι άλλων μειονοτήτων που στρέφονται εναντίον της «δικτατορίας του AKP». Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι θα παρευρεθούν στην πορεία και στελέχη του φλαμανδικού συντηρητικού-εθνικιστικού κόμματος N-VA που είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στη Φλάνδρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών της πόλης, αναμένεται να συγκεντρωθούν περί τα 10.000 άτομα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Πρεσβείας στο Βέλγιο Veysel Filiz αναφέρει ότι η σημερινή διαδήλωση έχει δημιουργήσει «μεγάλη ανησυχία και φόβο» στους κόλπους της τουρκικής κοινότητας επειδή «οι Τούρκοι αδυνατούν να κατανοήσουν από πού κι ως πού τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σε θέση να διαδηλώνουν στο κέντρο της Ευρώπης». Ξεκαθαρίζει πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα διπλωματικού επεισοδίου» και ζητά τη συνεργασία με το Βέλγιο στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «και το Βέλγιο βρίσκεται με το μέρος μας».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον Ιούλιο, δηλαδή λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Veysel Filiz ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι η φλαμανδική κυβέρνηση διατηρεί στενές σχέσεις με το κίνημα Gulen, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Φλάνδρας Geert Bourgeois να κατηγορήσει με τη σειρά του την τουρκική κυβέρνηση για «ναζιστικές πρακτικές» και να ανακαλέσει στην τάξη τον Τούρκο Πρέσβη στο Βέλγιο Mehmet Hakan Olcay, ο οποίος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.