Στην πλειοψηφία τους, τα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια που θα στρωθούν σήμερα και αύριο θα έχουν μία μόνο «βασίλισσα» στο επ...
Στην πλειοψηφία τους, τα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια που θα στρωθούν σήμερα και αύριο θα έχουν μία μόνο «βασίλισσα» στο επίκεντρο: την γαλοπούλα.
Γνωρίζετε, όμως, τους κινδύνους που επισημαίνουν οι ειδικοί αναφορικά με την πιθανότητα να γίνει η γαλοπούλα αιτία τροφικής δηλητηρίασης για εσάς και την οικογένειά σας;
Το πλύσιμο τη γαλοπούλας, θεωρείται από πολλούς ως ένας χρήσιμος τρόπος για να απομακρύνουν τα επιβλαβή βακτήρια, αλλά τελικά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και η συνήθεια φυσικά να χρησιμοποιούμε το κρέας που περισσεύει στο τραπέζι τις επόμενες μέρες σε άλλα πιάτα ή σάντουιτς, είναι επίσης μια «συνταγή για καταστροφή», όταν συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό.
Περίπου 1 στις 4 τις γαλοπούλες που θα καταναλωθούν τα Χριστούγεννα θα έχουν αγοραστεί κατεψυγμένες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν ξεπαγώνουν σωστά την γαλοπούλα, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στο επικίνδυνο βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) αλλά και στο καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) να επιβιώσουν τη διαδικασία μαγειρέματος και να φτάσουν στο πιάτο σας.
Επίσης, πάνω από το 80% των ανθρώπων πιστεύει ότι πλένει καλά την γαλοπούλα που αγόρασε. Στην πραγματικότητα, όταν πλένετε την γαλοπούλα, είναι πολύ πιθανό να «σκορπίζετε» με τα νερά που πιτσιλάτε σε όλη την κουζίνα επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα τρόφιμα, τα οποία θα ακουμπήσετε στην συνέχεια εκεί. Το κατάλληλο μαγείρεμα της γαλοπούλας θα εξοντώσει ούτως ή άλλως τα βακτήρια, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να πλύνετε την γαλοπούλα.
Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώσουμε τα υπολείμματα της γαλοπούλας από το γιορτινό τραπέζι μέσα σε 48 ώρες και να μην τα κρατήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πηγή:iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.