Στην αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δάνειο 5-7 δισ. ευρώ πριν μπει η Κύπρος στο μνημόνιο προχώρησε ο π...
Στην αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δάνειο 5-7 δισ. ευρώ πριν μπει η Κύπρος στο μνημόνιο προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ενώ είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση των Ρώσων, ώστε να προετοιμαστεί.
«Εγώ είχα ζητήσει επίμονα και επανειλημμένα από τον Πρόεδρο Πούτιν να παραχωρήσει ένα δάνειο 7 δισ. ευρώ στην Κύπρο, 5 με 7 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση -και έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες εδώ πέρα, τις αποκαλύπτω, που του έλεγα ότι θα υποχρεωθούμε εμείς οι οποίοι παλέψαμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε το αντίθετο και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο» δηλώνει ο κ. Χριστόφιας.
«Δώστε μας αυτό το δάνειο, κι εγώ σου εγγυώμαι ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι Κύπριοι θα ευλογούν την Ρωσία, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν το έκαμε, και νομίζω έσφαλε, γιατί μετά από αυτό, ενώ δεν ήθελε να κακοφανεί στους ταγούς της ΕΕ, ένεκα οικονομικών συμφερόντων, του έκαναν το Κίεβο, του έκαναν την Ουκρανία, και στο τέλος της ημέρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΕΕ και του επέβαλαν και τιμωρητικά μέτρα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση εάν είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έγινε πρωθυπουργός, για την εμπειρία του αυτή, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Ναι, όταν ήρθε στην Κύπρο τον είδα, σχεδόν 40 λεπτά τον Αλέξη και του τα είπα αυτά. Εγώ αντιμετώπισα αυτές τις δυσκολίες, και πρέπει, κατά τη γνώμη μου -είναι δουλειά δική σου τι θα κάνεις- να προσέχεις».
Για την κατηγορία ότι ανέλαβε την Κύπρο με πλεόνασμα και την παρέδωσε με οικονομικό έλλειμμα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγησε ότι «όλος ο κόσμος που είχε πλεονάσματα βρέθηκε με ελλείμματα ένεκα της κρίσης». Σημείωσε ότι «είχαμε και απρόβλεπτα έξοδα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος θα προέβλεπε ότι θα χρειαζόταν να εισάγουμε νερό για να πιεί ο κόσμος με 60 εκατομμύρια; Έξοδα δηλαδή, από την Ελλάδα. Ποιος πρόβλεψε και ποιος μπορούσε να προβλέψει ότι η ανομβρία θα μας οδηγούσε σε έξοδα σχεδόν 100 εκ. ευρώ για ποιο πράγμα; Για να δώσουμε στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες και διάφορα άλλα έκτακτα έξοδα τα οποία υποχρεωθήκαμε να κάνουμε».
Για το εάν τον ανησύχησε όταν η αξία των Κυπριακών τραπεζών είχε φτάσει έξι φορές πάνω το ΑΕΠ της χώρας, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι το βλέπαμε σαν πρόβλημα, «αλλά δυστυχώς έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο δεν επιτρέπει στις Κυβερνήσεις να παρέμβουν στα των τραπεζών. Επιτρέπει μόνο στην κεντρική τράπεζα στο Στρασβούργο, και στην Κεντρική Τράπεζα, την Εθνική».
Στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές κατά του κεντρικού τραπεζίτη, λέγοντας ότι «δυστυχώς αγρόν ηγόρασε, γι’ αυτά τα ζητήματα, κανέναν έλεγχο δεν άσκησε, και όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε δημόσια “Παύλο, βρισκόμαστε μπροστά σε ληστεία τω τραπεζών και το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το τραπεζικό πρόβλημα”, μόνο κατάρες δεν του έβαλε».
«Έλεγαν ότι ο Χριστόφιας τα έχει με τους τραπεζίτες. Έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες, έχουμε τον καλύτερο κεντρικό τραπεζίτη τον οποίο θαυμάζουν, και στο συμβούλιο της ΕΚΤ, και παραμύθια της Χαλιμάς, με όλο το σεβασμό. Εγώ βγήκα και είπα ότι έχουμε ληστεία των τραπεζών, και αυτή είναι η αιτία της κακοδαιμονίας μας. Τι διαφαίνεται τώρα; Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο Πρόεδρος τότε. Διότι γίνονται οι έρευνες, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης λένε ότι το πρόβλημα ήταν το τραπεζικό, διότι εγώ ρώτησα τότε. Όταν ήρθαν όλοι για την Προεδρία, τους δέχτηκα στο προεδρικό, και ρώτησα τους πάντες. Και τη Λαγκάρντ, και το σημερινό Πρόεδρο του Συμβουλίου, και τον κεντρικό τραπεζίτη, τον Ντράγκι, κλπ, τους λέω αν η Κύπρος είχε μόνο το εξωτερικό χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν χαμηλότερο και από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, είχαμε 64% δημόσιο χρέος και 5,5% δημοσιονομικό έλλειμμα. Θα της ζητούσατε να μπει στον μηχανισμό στήριξης; Και μου είπαν όλοι ούτε συζήτηση».
Πηγή: newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.