Το λάδι απλώνεται γρήγορα στην επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα πάχους μόλις ενός μορίου Εάν σας αρέσει ν...
Το λάδι απλώνεται γρήγορα στην επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα πάχους μόλις ενός μορίου
Εάν σας αρέσει να κάνετε βαρκάδα αλλά σας εκνευρίζει το λίκνισμα που προκαλεί το κυματάκι, ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν κουβαλούσατε πάντα πάνω σας ένα μπουκαλάκι με... ελαιόλαδο.
Το λάδι απλώνεται γρήγορα στην επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα πάχους μόλις ενός μορίου, το οποίο εμποδίζει τον άνεμο να δημιουργήσει κύματα.
Ο Δρ. Greg Kestin, λέκτορας φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημοσίευσε το βίντεο στο YouTube πριν από αρκετούς μήνες, ωστόσο σήμερα αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Daily Mail και από άλλα διεθνή ΜΜΕ, συγκεντρώνοντας χιλιάδες views.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια του λαδιού έχουν δύο πόλους. Ο ένας έλκεται από το νερό και έτσι αναποδογυρίζει προς το μέρος του ενώ ο άλλος απωθείται και μένει στην επιφάνεια. Όταν λοιπόν βάζεις λάδι μέσα στο νερό, κάθε μόριο εκτελεί την παραπάνω κίνηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το πολύ λεπτό στρώμα που «σβήνει» τα κύματα.
Δείτε παρακάτω το βίντεο με την αναλυτική εξήγηση του λέκτορα
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.