Σπάνιες και μικρές εκρήξεις ραδιοκυμάτων είχαν αφήσει σε αμηχανία τους αστρονόμους από τότε που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά, σχεδόν...
Σπάνιες και μικρές εκρήξεις ραδιοκυμάτων είχαν αφήσει σε αμηχανία τους αστρονόμους από τότε που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά, σχεδόν 10 χρόνια πριν.
Πολλές θεωρίες είχαν ακουστεί για την προέλευση των κυμάτων. Ορισμένοι πρότειναν ότι αυτές οι μυστηριώδεις εκρήξεις ενέργειας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι εξωγήινης ζωής που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας.
Οι «ταχείς εκρήξεις ραδιοκυμάτων», ή FRBs, ακούστηκαν πρώτη φορά από τα ραδιοτηλεσκόπια πίσω στο 2007.
Το σήμα ήταν τόσο σύντομο και φαινομενικά τυχαίο που χρειάστηκαν χρόνια οι αστρονόμοι για να συμφωνήσουν ότι δεν ήταν απλά ένα πρόβλημα σε ένα από τα όργανα του τηλεσκοπίου.
Μια επαναλαμβανόμενη έκρηξη που ανακαλύφθηκε το 2012, ωστόσο, έδωσε την ευκαιρία σε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας το Berkeley και το Πανεπιστήμιο Cornell να παρακολουθεί επισταμένα την περιοχή του ουρανού από όπου προήλθε το σήμα.
«Γνωρίζουμε τώρα ότι η συγκεκριμένη έκρηξη προέρχεται από ένα νάνο γαλαξία περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη», είπε ο Shami Chatterjee, του Πανεπιστημίου Cornell.
Η ομάδα χρησιμοποίησε το Πολύ Μεγάλο τηλεσκόπιο Array (Very Large Array) στο Νέο Μεξικό και το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, για να εντοπίσει την ακριβή θέση του νάνου γαλαξία.
«Για πολύ καιρό, δεν βλέπαμε τίποτα, στη συνέχεια, μια σειρά από εκρήξεις, μας έδωσε ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν», είπε ο Κέισι Νόμο, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley.
Αλλά τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις εκρήξεις στο νάνο γαλαξία παραμένει άγνωστο.
Η έκρηξη εξαιρετικά λαμπερών αστέρων, που ονομάζονται υπέρλαμπροι υπερκαινοφανείς (superluminous supernova) και μεγάλες εκλάμψεις ακτίνων γ εντοπίστηκαν επίσης στον γαλαξία, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να εντοπίσουν τι είναι ακριβώς αυτά τα ραδιοσήματα.
«Ακόμη και χωρίς μια σαφή απάντηση, το εύρημα τους είναι ένα πραγματικό παιχνίδι-πρόκλησης, στο κυνήγι για την ταυτότητα των FRBs», δήλωσε ο καθηγητής Heino Falcke, από το Πανεπιστήμιο Radboud του Nijmegen, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, στο Nature News.
Ηλίας Σιατούνης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.