Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, στην παραλιακή οδό σε ό,τι αφορά ...
Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, στην παραλιακή οδό σε ό,τι αφορά την καθαριότητά του. Τόσο το κεντρικό κτίριο όσο και τα περιφερειακά Τμήματα Λαγανά και Αλυκών, εμφανίζουν εικόνα ιδιαίτερα αρνητική που απεικονίζει μια κατάσταση η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία προσωπικού, πολιτών και ενίοτε κρατουμένων.
Σε κοινή θέα
Το κτίριο όπου στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα αλλά το τελευταίο διάστημα, αυτό που επικρατεί όλων είναι η έλλειψη καθαριότητας. Δεν είναι μόνο το γενικότερο ζήτημα της μη αποκομιδής των απορριμμάτων στο νησί που ούτως ή άλλως επιδεινώνει κάθε προβληματική προϋπάρχουσα κατάσταση. Το κτίριο της αστυνομίας δεν διαθέτει τη βασική υποδομή υπηρεσίας καθαριότητας, με αποτέλεσμα όσοι το χρησιμοποιούν και κυρίως το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό, να θέτει εαυτόν σε κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κοινόχρηστες τουαλέτες του ισογείου, που εξυπηρετούν προσωπικό και πολίτες. Ο φακός της ΗΜΕΡΑΣ κατέγραψε εικόνες απαράδεκτες. Και δεν είναι μόνον ο φακός μας που απεικονίζει αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς, αρκετοί πολίτες έχουν δει, καταγράψει και δημοσιοποιήσει αυτή την κατάσταση που ντροπιάζει για άλλη μία φορά το νησί. Σπασμένες πόρτες και είδη υγιεινής, βουλωμένες λεκάνες, ένα λάστιχο για το πλύσιμο των χεριών σε ένα διαλυμένο νιπτήρα…
Μηδενική υγιεινή
Για το λόγο αυτό η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου έλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή που γνωστοποιεί το πρόβλημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Τσουβαλά, στον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων, Γιώργο Τσιρογιάννη, στον Αστυνομικό Διευθυντή Ζακύνθου, Τριαντάφυλλο Πανώριο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).
«Κατά την είσοδο στο κτίριο διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει παντελής έλλειψη καθαριότητας και ειδικότερα να υπάρχουν συσσωρεμένα απορρίμματα, τα δάπεδα να είναι ρυπαρά, από τα κρατητήρια και τις τουαλέτες του κτιρίου να αναδύονται δυσάρεστες οσμές, καθώς άλλωστε και οι κεντρικές τουαλέτες του ισογείου, οι οποίες είναι κοινόχρηστες σε πολίτες και εργαζομένους δεν λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ληγμένες συμβάσεις
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός πως η συστηματική και επαγγελματική καθαριότητα στο κτίριο έχει σταματήσει από το Σεπτέμβριο του 2016, αφού έληξε η σύμβαση της ΕΛΑΣ με συνεργείο καθαρισμού, λόγω μη καταβολής χρημάτων σε αυτό από το αρμόδιο υπουργείο. Ούτως η άλλως, οι συμβάσεις που σύναπτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν μηνιαίες και μετά από κάθε λήξη τους συναπτόταν νέα, με καθυστερήσεις και τα γνωστά τους επακόλουθα.
Μετά τη λήξη και της τελευταίας σύμβασης, το κτίριο αλλά και τα δύο περιφερειακά Τμήματα έχουν μείνει χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας και το ρόλο αυτό αναλαμβάνει το ίδιο το προσωπικό των Τμημάτων. «Αυτό που ζούμε είναι ένα Γολγοθάς, εξαιτίας των μηνιαίων συμβάσεων με τα συνεργεία καθαριότητας. Τη τελευταία φορά ο ιδιοκτήτης του συνεργείου, εγκατέλειψε, αγανακτισμένος, αφού έμεινε απλήρωτος», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων.
Βρωμιά και αποφορά
Ωστόσο είναι δεδομένο πως η καθαριότητα δεν μπορεί να γίνει με όρους σωστής υγιεινής και προστασίας, με αποτέλεσμα μια επίσκεψη στις τουαλέτες του κτιρίου, ιδιαίτερα τις κοινόχρηστες από τους πολίτες και το προσωπικό, να εμφανίζουν εικόνα τριτοκοσμική. Στην ουσία, δεν χρησιμοποιούνται καν, λόγω της έντονης δυσοσμίας και της γενικότερης έλλειψης επαρκούς καθαριότητας. Ανάλογη κατάσταση εμφανίζουν και οι τουαλέτες των κρατητηρίων, στις οποίες η κατάσταση είναι γενικότερα προβληματική, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και ο αριθμός των κρατουμένων αυξάνει κατακόρυφα. Το γεγονός έχει λάβει διαστάσεις ιδιαίτερα στους κοινόχρηστους χώρους και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που, χρησιμοποιώντας τις κοινόχρηστες τουαλέτες αποτύπωσαν εικόνες ντροπής για κτίριο που εξυπηρετεί το κοινό, σε ένα τουριστικό νησί, εν έτει 2017.
Ανάλογες αρνητικές εικόνες συναντά κανείς σε όλους σχεδόν τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου όπως στην αναμονή ή στους διαδρόμους. Λόγω της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας, και όταν ο φόρτος εργασίας των εργαζόμενων είναι μεγάλος, τα καλάθια με τα απορρίμματα δεν αδειάζουν και τα σκουπίδια σωρεύονται σε κάθε γωνιά, όπου υπάρχει καλάθι αχρήστων. Είναι πάντως αλήθεια ότι, τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα Τμήματα αναλαμβάνουν την καθαριότητα για να ευπρεπίσουν τον εργασιακό τους χώρο και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο οι τουαλέτες είναι ιδιάζουσα περίπτωση και απαιτούν επαγγελματικό καθαρισμό.
Χωρίς απολύμανση
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, δεν είναι μόνο τα ορατά σκουπίδια που αποτελούν κίνδυνο. Οι από το νόμο υποχρεωτικές διαδικασίες απολύμανσης δεν πραγματοποιούνται, κάτι που ενέχει άμεσους κινδύνους για την υγιεινή προσωπικού και κυρίως των κρατουμένων. «Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις του κτιρίου είναι πεπαλαιωμένες με αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες, την διαρροή νερού και αρκετές φορές παντελής έλλειψη αυτού, καθώς και στην παντελή έλλειψη απολύμανσης σε όλους τους χώρους και ειδικά των κρατητηρίων, όπου θα έπρεπε να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τόσο των εργαζομένων στο κτίριο όσο και των κρατουμένων αλλά και των πολιτών που προσέρχονται να εξυπηρετηθούν», αναφέρεται στο έγγραφο.
Χρόνιο το πρόβλημα
Το πρόβλημα δεν είναι νέο ούτε επιδεινώθηκε ως δια μαγείας, αλλά είναι αποτέλεσμα χρόνιας έλλειψης δράσεων και αντιμετώπισης ενός ζωτικού προβλήματος. Αλλωστε και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, στην προσπάθειά της να αναζητήσει λύση για το σοβαρό αυτό ζήτημα, είχε προσφύγει στο αρμόδιο Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία στους χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Νέος έλεγχος από το Υγειονομικό
Οι αστυνομικοί υπάλληλοι δηλώνουν πως αισθάνονται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Ετσι έφτασαν για άλλη μία φορά στο σημείο να ζητήσουν από την ηγεσία τους να συνδράμει την προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος και που αφορά τόσο το ίδιο το ένστολο προσωπικό όσο και τους πολίτες που καθημερινά εξυπηρετούνται από τα Τμήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Στο έγγραφο άλλωστε γίνεται ξεκάθαρα λόγος για νέα διενέργεια έλεγχου από το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου στα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης και των περιφερειακών Τμημάτων, ενώ η Ενωση διαμηνύει πως θα απευθυνθεί εκ νέου στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου για να διεκδικήσει τα αυτονόητα: ασφαλείς συνθήκες εργασίας των ιδίων και εξυπηρέτηση των πολιτών και των κρατουμένων.
imerazante.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.