Ο χειμώνας άργησε αλλά πλέον είναι εδώ και μπορεί το χιονισμένο τοπίο να είναι ειδυλλιακό, το ψύχος όμως δεν αντέχεται. Για να αν...
Ο χειμώνας άργησε αλλά πλέον είναι εδώ και μπορεί το χιονισμένο τοπίο να είναι ειδυλλιακό, το ψύχος όμως δεν αντέχεται.
Για να αντιμετωπίσετε τις χαμηλές θερμοκρασίες και να παραμείνετε ζεστοί και υγιείς ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθήστε να αναπνέετε από τη μύτη και όχι από το στόμα. Η μύτη και τα ιγμόρεια ζεσταίνουν τον αέρα που πηγαίνει προς τους πνεύμονες και έτσι νιώθουμε ζεστασιά.
Μην φοράτε μάλλινο σκούφο
Το 30% της σωματικής θερμότητας χάνεται από το κεφάλι, γι’ αυτό και μία από τις πάγιες συμβουλές των ειδικών για την προστασία από το κρύο είναι να φοράμε σκούφο. Σύμφωνα ωστόσο με τον δρα Άντριου Καμιλέρι, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιου Μάντσεστερ, ο σκούφος αυτός δεν πρέπει να είναι μάλλινος, αλλά από συνθετικό υλικό, όπως το φλις. Τα συνθετικά υλικά παρέχουν καλύτερη μόνωση του κεφαλιού από το κρύο, καθώς «παγιδεύουν» τον αέρα ανάμεσα στον σκούφο και στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο παγιδευμένος αέρας να δρα ως πρόσθετη μόνωση.
Όχι τα χέρια στις τσέπες
Σύμφωνα με τον Τιμ Χάτσφουλ, από τη Βρετανική Χειροπρακτική Εταιρεία (BCA), το να βάζουμε τα χέρια στις τσέπες, δεν μας βοηθάει να ζεσταθούμε.
«Όταν τα χέρια ταλαντεύονται ελεύθερα στα πλάγια του σώματος, οι μύες γυμνάζονται, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ροή αίματος σε αυτά και να παράγεται σωματική θερμότητα», εξηγεί.
Φροντίστε λοιπόν να φοράτε γάντια, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να έχετε τα χέρια στις τσέπες.
Ροφήματα χωρίς καφεΐνη
Η καφεΐνη εμποδίζει την συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο κρύο, αλλά όταν τα αγγεία είναι διεσταλμένα, οι απώλειες θερμότητας από τον οργανισμό είναι ταχύτερες, σύμφωνα με τον δρα Έντι Χάλονερ, αγγειοχειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Lewisham, στο Λονδίνο. «Αν, λοιπόν, κάποιος είναι έξω στο κρύο και πίνει έναν καυτό καφέ, θα νιώσει πιο γρήγορα ότι κρυώνει».
Όταν τρώμε, ο οργανισμός ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης για να διασπάσει την τροφή. Η πέψη διαρκεί αρκετές ώρες και στη διάρκειά της παράγεται θερμότητα, με την ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας να εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει. Όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος δρ Σάρα Σένκερ από το Λονδίνο, η πέψη των πρωτεϊνών (όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια) και ακολούθως των υδατανθράκων (όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι και τα δημητριακά) παράγει περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι η πέψη των λιπών.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, το αλκοόλ όχι μόνον δεν θερμαίνει τον οργανισμό, αλλά προκαλεί διαστολή των αγγείων. Έτσι, λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή του αρχίζει η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό και κρυώνουμε περισσότερο.
Πηγη voicenews
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.