Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«H ΕΛΛΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΗ ΕΝ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΝ...»: 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1830 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

Τρεις μήνες κράτησαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Αγγλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, ώσπου να καταλήξουν, στις 3 Φεβρουαρίου 1830, ...









Τρεις μήνες κράτησαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Αγγλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, ώσπου να καταλήξουν, στις 3 Φεβρουαρίου 1830, στην υπογραφή του πρωτοκόλλου για την Ελλάδα.
Έμεινε γνωστό ως πρωτόκολλο του Λονδίνου και με το πρώτο του άρθρο έδινε στην Ελλάδα αυτό που ποθούσε: Τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της:




«Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν κράτος ανεξάρτητον και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσφεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν».

Θυσίες και μάχες εννιά χρόνων και δυο χρόνων άοκνες διπλωματικές προσπάθειες του Ιωάννη Καποδίστρια καρποφορούσαν. Στις 30 Απριλίου, η Τουρκία αποδέχτηκε το πρωτόκολλο, αναγνωρίζοντας και αυτή πως στο εξής είχε να κάνει με ανεξάρτητο κράτος. Όμως, πέρα από το πρώτο άρθρο, όλα τα άλλα σημεία του πρωτοκόλλου ήταν δυσμενή για την Ελλάδα.





Εδαφικά, περιοριζόταν στην Πελοπόννησο, σ’ ένα μόνο κομμάτι της Στερεάς, στην Εύβοια, τη Σκύρο και τις Κυκλάδες. Ως πολίτευμα, οριζόταν η κληρονομική μοναρχία, ενώ η αποδοχή του πρωτοκόλλου προϋπέθετε και την αποδοχή της ειρήνης με την Τουρκία
Ο Καποδίστριας ήθελε το πρώτο άρθρο αλλ’ όχι και τα υπόλοιπα. Συνεργάστηκε με τη Γερουσία, στην οποία υπέβαλε σχέδιο απάντησης. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση να συνταχθεί υπόμνημα με παρατηρήσεις πάνω στο κείμενο του πρωτοκόλλου. Έτσι, ο Καποδίστριας απάντησε στις μεγάλες δυνάμεις πως η Ελλάδα υιοθετούσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας αλλά πολύ δυσκολευόταν να εφαρμόσει τα υπόλοιπα άρθρα.

Οι καρποί της πολιτικής του ήρθαν μετά από δυο χρόνια, όταν ο ίδιος είχε πια δολοφονηθεί. Η διάσκεψη του Λονδίνου όρισε, στις 30 Αυγούστου 1832, ως σύνορο της χώρας τη γραμμή Αμβρακικού και Παγασητικού κόλπου, όριο που, από την αρχή, είχε τάξει σκοπό του να επιτύχει.

historyreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.