Η περίπτωση του απόστρατου στρατηγού Μάικ Φλιν, που παραιτήθηκε από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, για τις σχέσεις του...
Η περίπτωση του απόστρατου στρατηγού Μάικ Φλιν, που παραιτήθηκε από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, για τις σχέσεις του με την Τουρκία συνεχίζει να «σκανδαλίζει» την αμερικανική κοινή γνώμη.
Ο Μάικ Φλιν, όπως γράφουν αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν έμμισθος λομπίστας στις υπηρεσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έμαθε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρώην σύμβουλος του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Μάικ Φλιν εργαζόταν ως παρασκηνιακός πολιτικός μεσάζων της τουρκικής κυβέρνησης, παρόλο που το θέμα ήταν εν γνώση της ομάδας του Τραμπ πριν την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ δήλωσε πως αυτή η εργασία του Φλιν ήταν ένα προσωπικό και επαγγελματικό θέμα και ήταν στην ευχέρεια του ίδιου να αποφασίσει πότε να την καταθέσει.
Σε ερώτηση αν ο Τραμπ δεν γνώριζε ότι ο πρώην σύμβουλος του εργαζόταν για άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης της Τουρκίας, ο Σπάισερ τόνισε:
«Σωστά… Δεν γνώριζε μέχρι να το καταθέσει. Δεν το έπραξε μέχρι πριν από δύο μέρες».
Μερικοί Αμερικανοί βουλευτές είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την σχέση του Φλιν με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, οι σχέσεις του Φλιν με την Τουρκία απασχόλησαν συχνά τα Μέσα Ενηµέρωσης, ενώ ο ίδιος είχε γράψει ένα άρθρο με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν.
Τον περασμένο μήνα ο Φλιν παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.
Του ειπώθηκε ότι εναπόκειται στον ίδιο τον δικηγόρο να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αρχές… για να καθοριστεί ποια είναι η κατάλληλη διαδικασία για την κατάθεση αυτής της δραστηριότητας.
«Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους να συμπληρώνουν τις αιτήσεις που απαιτούνται με έναν ειλικρινή και νόμιμο τρόπο και σε αυτή την περίπτωση ο Φλιν συμπλήρωσε αναδρομικά τις αιτήσεις που έπρεπε να είχε κάνει», είπε ο Σπάισερ.
«Πράξαμε σωστά τότε και αναμένουμε από κάθε εργαζόμενο να τηρεί τον νόμο», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν διευκρίνισε κατά πόσον ο Φλιν είχε αποκαλύψει την συγκεκριμένη του δραστηριότητα κατά την εξέταση της διαδικασίας ελέγχου ασφαλείας πριν διοριστεί στην θέση του συμβούλου ασφαλείας.
Από επικριτής του Ερντογάν έμμισθος υμνητής του με χρήματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Ο Μάικλ Φλιν με τον γιο του δημιούργησαν μια εταιρεία, τη Flynn Intel Group, η οποία παρέχει υπηρεσίες πληροφοριών σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
Το Politico, αλλά κι άλλες πηγές, έχουν ισχυριστεί ότι η εταιρεία του Φλιν λέγεται ότι έκανε λόμπινγκ (δηλαδή προσπαθούσε να επηρεάσει) υπέρ της Τουρκίας.
Μια εταιρεία που σχετίζεται με την κυβέρνηση Ερντογάν και υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είναι γνωστό ότι προσέλαβε την εταιρεία του Φλιν.
Την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ ο Φλιν έγραψε ένα άρθρο με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Ερντογάν και είχε μιλήσει ενάντια στον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όταν εξελισσόταν το πραξικόπημα στην Τουρκία ο Μάικλ Φλιν όχι μόνο το «επικρότησε» αλλά και είχε υμνήσει τον τουρκικό στρατό για την αφοσίωσή του στις «δυτικές αξίες, στη δημοκρατία και στο κοσμικό κράτος» απέναντι σε έναν Ερντογάν που στρέφει την Τουρκία προς τον ισλαμισμό.
Το γεγονός ότι μόλις προσελήφθη άλλαξε γνώμη για τον Ερντογάν και το πραξικόπημα ήταν μεγάλο θέμα.
Τα παραπάνω είχαν προβληματίσει πολύ κόσμο σχετικά με τον Φλιν και ιδιαίτερα για τις έμμισθες σχέσεις του με την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν την ορκωμοσία Τραμπ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Φλιν στην Ουάσιγκτον και πήραν μαζί πρωινό. Το τι συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή δεν έγινε γνωστό, αλλά μάλλον τα αυτονόητα. Πώς δηλαδή ο Φλιν θα επηρέαζε τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.