Τα πρώτα βήματα αλλαγής της στρατηγικής της πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι επιχειρεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση, η...
Τα πρώτα βήματα αλλαγής της στρατηγικής της πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι επιχειρεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία δοκιμάζει εσχάτως τις αντοχές της με την παρανοϊκή συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Η νέα αυτή στρατηγική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνει και την Ελλάδα, όπως και τις δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις είχε αναβαθμισμένες συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Πάνο Καμμένο, τον οποίο συνάντησε την ημέρα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στο Πεντάγωνο. Επίκεντρο αυτής της νέας πολιτικής θα αποτελέσει η βάση της Σούδας, στην Κρήτη, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον είναι ίσως η πλέον σημαντική στον κόσμο για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Εάν υλοποιηθούν οι αμερικανικοί σχεδιασμοί, η βάση της Σούδας θα αναβαθμιστεί και θα χρησιμοποιηθεί για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. “Οι Αμερικανοί δεν θα εκβιάζονται πια από τους Τούρκους” τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας. Οι πηγές υπονοούν ότι η Σούδα θα μπορούσε εύκολα να αντικαταστήσει τη βάση του Ινσιρλίκ στην Τουρκία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου:
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μάτις εξέφρασε την εκτίμηση του για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στην βάση της Σούδας, που είναι ο μεγαλύτερος λιμένας βαθέων υδάτων στην Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο.
«Ίσως υπάρχει μια ανάγκη να την επεκτείνουμε λίγο», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που σίγουρα θα κοιτάξουμε. Αλλά είμαστε πολύ τυχεροί που μεγαλύτερος ο λιμένας βαθέων υδάτων βρίσκεται σε μια ικανή χώρα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ». Ο επικεφαλής του Πενταγώνου ευχαρίστησε την Ελλάδα για το γεγονός ότι είναι μια από τις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που επενδύει το 2% του προϋπολογισμού της στην άμυνα.
Σύμφωνα με ανώτερη ελληνική πηγή, το σημείο αυτό της τοποθέτησης του Αμερικανού υπουργού αποτελεί «μία ανοικτή πρόκληση» προς την Ελλάδα για διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας, στο αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρούν την Ελλάδα όαση σταθερότητας στην περιοχή, όπου η Τουρκία βρίσκεται μόνιμα σε αναταραχή, τα Σκόπια να απειλούνται με διαμελισμό και την Αλβανία να εξελίσσεται σε «ταραχοποιό χώρα». Παρά το γεγονός ότι εκφράζονται φόβοι για την «αριστερή» κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εν τούτοις παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός δεν έπραξε τίποτα που θα έβλαπτε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ που ασχολούνται με την Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει μία σχέση συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, η οποία εξελίσσεται γρήγορα και ικανοποιητικά. Ο Έλληνας υπουργός είναι πλέον «ένας αξιόπιστος συνομιλητής» των Αμερικανών, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας.
Ο κ. Μάτις είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Αμερική βλέπει προκλήσεις στο ΝΑΤΟ και τόνισε: «Από την δικιά μας οπτική πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Ρωσία με τις ενέργειες που έχει κάνει. Αλλά υπάρχει ένας ξεκάθαρος και άμεσος κίνδυνος στην νότια πτέρυγα που βάζει την Ελλάδα ως μια πρώτης γραμμής χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είπε ο Ματίς. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», είπε με νόημα στον κ. Καμμένο. Πρόσθεσε:
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις, οι δύο υπουργοί συζήτησαν κοινού ενδιαφέροντος θέματα γύρω από την ασφάλεια και την άμυνα.
Μίλησαν για:
• Την μετανάστευση και διακίνηση στην Μεσόγειο
• Την τρομοκρατία, και
• Την αστάθεια στα Βαλκάνια, την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή .
Ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε παράλληλα την συμμετοχή της Ελλάδας στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στο Κόσοβο και την στρατηγική στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην μάχη κατά τις τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.
Στην αρχή της συνάντησης, και απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μάτις, ο Έλληνας υπουργός τόνισε τα εξής: «Εξετάζουμε θετικά το αίτημα των ΗΠΑ για την επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας από τον ένα χρόνο στα πέντε χρόνια ή ακόμα και περισσότερο. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης θα είναι θετικό και αμοιβαία επωφελή. Μετά την συζήτηση που είχαμε πριν από έναν μήνα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για την προσαρμογή της συμμαχίας στις νέες προκλήσεις, πιστεύω ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι αυτή την στιγμή μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Μερικές από αυτές τις προκλήσεις επιγραμματικά αφορούν την μαζική μετανάστευση, την τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος, την Συριά και την Λιβύη, καθώς και τις μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων που διακινούνται αυτή την στιγμή μέσω των υδάτων της ΝΑ Μεσογείου. Επιπλέον, σε ορισμένες βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία, το Κόσοβο και η Βοσνία, έχουμε μαχητές που επιστρέφουν με πολεμική εμπειρία από την Συρία, και αποτελούν ένα συνεχή και πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης».
Ο κ. Καμμένος μίλησε για την επιτυχημένη εκφόρτωση 10 πολεμικών ταξιαρχιών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που ικανοποίησε αφάνταστα τους Αμερικανούς. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε όλη την Μεσόγειο», τόνισε. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες». Πρόσθεσε: «Στην ευαίσθητη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε την συνεργασία μας με Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχουμε στενή συνεργασία και είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σε όλο το στρατηγικό φάσμα του συνασπισμού των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες των Βαλκανίων αλλά και του Νότου (Κύπρος, Ιορδανία, Αίγυπτος), να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Σας ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια (στα εξοπλιστικά). Και να είστε σίγουροι πως αυτές οι δυνάμεις (τα δώρα) είναι έτοιμες να δουλέψουν για το ΝΑΤΟ, την συμμαχία, και την εθνική ασφάλεια».
πηγή: mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.