Τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου, άγνωστος τηλεφώνησε στο κέντρο της Αμεσης Δράσης και προειδοποίησε για τοποθέτηση εκρηκτικού ...
Τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου, άγνωστος τηλεφώνησε στο κέντρο της Αμεσης Δράσης και προειδοποίησε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο ΑΤ Δάφνης.
Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. και με ελεγχόμενη έκρηξη εξουδετέρωσαν τη βόμβα.
Μοναδικός «μάρτυρας» ήταν η κάμερα του κλειστού κυκλώματος που διέθετε το αστυνομικό τμήμα. Το βίντεο κατέληξε στον 4ο όροφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ). Η υπόθεση που ερευνά η Αντιτρομοκρατική είναι μία από τις 4.000 που χειρίζονται ετησίως τα περίπου 50 άτομα που εργάζονται στο Τμήμα Οπτικοακουστικού Υλικού.
Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, με μια κάμερα να βρίσκεται στο χέρι σχεδόν κάθε πολίτη, για την εξιχνίαση εγκλημάτων απαιτείται πλέον η συλλογή και ανάλυση αυτών των βίντεο με τρόπο επιστημονικό.
Η βάση δεδομένων ανήκει στο Τμήμα Μεθοδικοτήτων ή αλλιώς Modus Operandi. Από το γραφείο αυτό ξεκινούν όλες οι έρευνες, λόγω και της μοναδικής βάσης που διαθέτει.
Οι λιγοστοί αστυνομικοί που έχουν πρόσβαση σ' αυτήν μπορούν να κάνουν σύνθετη αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά, όπως: τατουάζ, ύψος, εθνικότητα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (μακριά μαλλιά, φαλάκρα κ.ά.) και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα.
Οι φωτογραφίες
Η αναζήτηση γίνεται στο Αυτόματο Σύστημα Αρχειοθέτησης Αναζήτησης Φωτογραφιών (ΙSIS) με 55.000 σεσημασμένους κακοποιούς που έχουν καταχωριστεί μαζί με φωτογραφίες, το είδος εγκλήματος, γνωστούς συνεργούς και συνήθη μεθοδολογία. Οταν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε οι φωτογραφίες επιδεικνύονται στα θύματα προς αναγνώριση. Οταν δεν υπάρχουν τότε δημιουργούνται σκίτσα υπόπτων ή αναζητούμενων προσώπων και πραγματοποιούνται συγκρίσεις φωτογραφιών. Το Τμήμα Μεθοδικοτήτων είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των τάσεων εγκληματικότητας, όπως έχει συμβεί πρόσφατα με τις τηλεφωνικές απάτες εις βάρος ηλικιωμένων. Πολλές υποθέσεις εξαπάτησης έχουν εξαρθρωθεί μέσω αυτού του Τμήματος.
«Αν ο δράστης έχει αποκρύψει τα ίχνη, κάπου θα τα βρούμε»
Εναν όροφο πιο κάτω βρίσκεται το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών και Ηχητικών Πειστηρίων. Μεγάλες οθόνες με πανίσχυρους υπολογιστές είναι το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης. Είναι επίλεκτο τμήμα, καθώς σχεδόν σε κάθε έγκλημα οι επικεφαλής των ερευνών θα κατασχέσουν τουλάχιστον ένα ψηφιακό πειστήριο (κινητό τηλέφωνο, USB stick, υπολογιστή, tablet). Από τη διερεύνηση μίας οικονομικής απάτης μέχρι παιδική πορνογραφία και από μία δολοφονία έως την απόπειρα απόδρασης των «Πυρήνων της Φωτιάς», τα πειστήρια καταλήγουν στους αστυνομικούς τού εν λόγω τμήματος. Σ' αυτούς ανατίθεται να βρουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών, να ανασύρουν κωδικοποιημένα ή σβησμένα αρχεία, να βρουν πώς υπεξαιρέθηκαν χρήματα από μία τράπεζα...
Αρχικά δημιουργούν ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο του πειστηρίου, πάνω στο οποίο «δουλεύει» το εξειδικευμένο προσωπικό. Στους υπολογιστές τους υπάρχει ειδικό λογισμικό αποτροπής εγγραφών ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα αλλοιωθούν τα πειστήρια. Τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων της υπηρεσίας είναι αδιαμφισβήτητα, όπως και όλου του προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Στην υπόθεση με το USB stick της Λίστας Λαγκάρντ, οι αστυνομικοί εργάζονταν επί ώρες για να βρουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που «άνοιξαν» το αρχείο. Στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου αναζητούσαν τις οικονομικές συναλλαγές. Δουλεύουν ταυτόχρονα περισσότερες από 100 υποθέσεις τον μήνα, από τρομοκρατία μέχρι πορνογραφία.
Ο αστυνόμος Α. Δελτσίδης και ο διευθυντής του Τμήματος Χρ. Γκιόλιας εξηγούν ότι δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα. «Ακόμα και να έχει διαγράψει τα πάντα ο δράστης, κάνουμε ανάκτηση δεδομένων. Αν έχει αποκρύψει τα ίχνη, κάπου θα τα βρούμε», λένε στο «Εθνος» και προσθέτουν ότι το επίπεδο του τμήματος είναι πολύ υψηλό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Τόσο υψηλό που «σπάει» ακόμα και τους τετραψήφιους κωδικούς ασφαλείας στα smartphones...
Απειλητικές επιστολές
ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ
Το Φωτογραφικό Τμήμα επιλαμβάνεται περιστατικών όλο το 24ωρο. Είναι μία από τις πρώτες υπηρεσίες που καταφθάνει στον τόπο του εγκλήματος και φωτογραφίζει τα πάντα για να μη χαθεί καμία πληροφορία, όπως έγινε πρόσφατα με τη δολοφονία του οδηγού ταξί. Με ειδικά χημικά εντοπίζουν δακτυλικά αποτυπώματα σε επιφάνειες που δεν μπορούν να εξαχθούν και φωτογραφίζονται για να ψηφιοποιηθούν ώστε να καταχωριστούν στις βάσεις δεδομένων.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.