Μετά τον Μίκη Θεοδωράκη που έχει επανειλημμένως ομολογήσει πως ήταν διακεκριμένο στέλεχος της Μεταξικής Νεολαίας ΕΟΝ και έγραφε ποι...
Μετά τον Μίκη Θεοδωράκη που έχει επανειλημμένως ομολογήσει πως ήταν διακεκριμένο στέλεχος της Μεταξικής Νεολαίας ΕΟΝ και έγραφε ποιηματάκια για τον μπαρμπα-Γιάννη Μεταξά, μαθαίνουμε τώρα ότι και ο προ ημερών θανών εκδότης της «Καθημερινής» Αριστείδης Αλαφούζος (1924-2017) ήταν φαλαγγίτης της Νεολαίας του Μεταξά!.. Με αφορμή τον θάνατο του Αλαφούζου, η «Καθημερινή» δημοσίευσε μια παλιά συνέντευξη που είχε δώσει ο εκλιπών στον βετεράνο δημοσιογράφο Μιχάλη Κατσίγερα, στην οποία – μεταξύ άλλων – αποκαλύπτει πως ήταν φανατικός Ολυμπιακός, διότι μεγάλωσε στον Πειραιά και η μάνα του δεν τον άφηνε να παίζει με τα άλλα παιδιά γιατί ήταν φτωχά κι αυτός αριστοκράτης από την Οία της Σαντορίνης!.. Στην Εθνική Οργάνωση Νεολαίας του Μεταξά, την ΕΟΝ, ο Αριστείδης είχε γραφτεί από τον καιρό που φοιτούσε ακόμη στο Β’ Αρρένων Πειραιά. Κάθε Τετάρτη δεν έκαναν μάθημα και έπρεπε να πάνε στη Νεολαία.
Μεταφέρουμε επί λέξει, μερικά από όσα είπε στον κύρ-Μιχάλη Κατσίγερα ο μακαρίτης εκδότης και εφοπλιστής…
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: «Με τη Νεολαία της 4ης Αυγούστου στην αρχή δεν τα πήγαινα καλά. Και την κοπάναγα. Είχαμε μια φορά την εβδομάδα Νεολαία, κάθε Τετάρτη. Ηταν πολύ βαρετό και ανιαρό. Δεν κάναμε τίποτα. Κάποια στιγμή κηρύσσεται ο Πόλεμος και έχω μεγαλώσει κι εγώ και αρχίζω και βλέπω τον Μεταξά σαν σωτήρα. Ολοι μας τον βλέπαμε έτσι. Αφού κηρύχθηκε ο Πόλεμος κάναμε έρανο για φανέλες και τέτοια. Στον Πειραιά ήμουν ένας απλός φαλαγγίτης και δεν ξέρω αν είχα και στολή, δεν θυμάμαι να είχα στολή. Οταν ανεβήκαμε στην Αθήνα ήταν πόλεμος και έπρεπε να πάω να παρουσιαστώ και παρουσιάστηκα αλλά ήταν... μπάχαλο. Εγώ ήμουν... τίποτα, ανθυποφαντάρος. Οταν πήγα εκεί στην Αθήνα, στο Β’ Γυμνάσιο, μου λένε: “Βαθμός;”. Λέω: “Ομαδάρχης”. Με γράψαν, λοιπόν, ομαδάρχη, πήρα τα γαλόνια».
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: «Με τις νίκες στην Αλβανία ενθουσιαζόμουν. Πήγαινα στις διαδηλώσεις. Θυμάμαι εκείνο που μου έχει μείνει. Κατέβαινε ο κόσμος και εκεί στην Casa di Italia που ήταν απέναντι από το Πολυτεχνείο, της αλλάξαν τα φώτα. Ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου, ήταν ο Kauffmann, το βιβλιοπωλείο. Ο Kauffmann είχε γράψει ένα χαρτί “Δεν είμαι Γερμανός, είμαι...” δεν θυμάμαι... “Δεν είμαι Γερμανός” για να μην τον πειράξουν. Οι Ιταλοί τα μάζεψαν και φύγαν... (σ.σ.: Ο Κάουφμαν ήταν Εβραίος, αλλά ο Αλαφούζος φοβόταν να το πεί στον Κατσίγερα!..) Στις διαδηλώσεις ήμουν πρώτος. Κάθε μέρα. Εκείνο όμως που ήταν τρομερό ήταν όταν πέθανε ο Μεταξάς... Σαν να έχασα τον πατέρα μου. Στην κηδεία του ήμουν παράταξη στην οδό Αμαλίας. Περνούσε η πομπή. Ολος ο κόσμος έκλαιγε...».
Σκοτεινό είναι το σημείο της συνεντεύξεως του Αρ. Αλαφούζου στον Μ. Κατσίγερα, όσον αφορά το πώς κατάφερε να μη… σκοτωθεί στον Συμμοριτοπόλεμο, όταν (όπως ομολογεί ο ίδιος) όλοι οι συμφοιτητές του στο Πολυτεχνείο σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πολεμώντας στον Γράμμο και στο Βίτσι.
ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ την διήγηση του κύρ Μιχάλη Κατσίγερα: «Ο πόλεμος τελείωσε και ο Εμφύλιος τον βρήκε φοιτητή εν αναβολή. Οι σπουδές όλων είχαν καθυστερήσει κατά ένα έτος καθώς είχε διακοπεί η λειτουργία του ΕΜΠ. Τα δύο τελευταία χρόνια των σπουδών του, γιατί πάντα η χρεία το καλούσε, έπαιρνε μελετητική εργασία από τεχνικά γραφεία. Το 1949, ενώ ο Εμφύλιος βρισκόταν στην πιο επικίνδυνη φάση της τελικής έκβασης, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και κατετάγη στον Στρατό. Θυμόταν παλαιότερους φοιτητές από τον ίδιο που τελείωναν και κατατάσσονταν: «Εκεί ήταν το δράμα, έφυγαν συμμαθητές μου από το Πολυτεχνείο και πήγαιναν στο μέτωπο και χάνανε τα πόδια τους και ερχόντουσαν... Ολοι αυτοί πέθαναν, σε λίγα χρόνια πέθαναν, δεν έζησε κανείς...».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Στόχου», ο Αριστείδης Αλαφούζος κατάφερε (αντίθετε με τους άλλους συμφοιτητές του που δεν είχαν «βύσμα») να μην υπηρετήσει στον Γράμμο και στο Βίτσι, λόγω της στενής φιλίας της Σαντορινιώτικης οικογενείας Αλαφούζου με τον Σαντορινιό πολιτικό Σπύρο Μαρκεζίνη, που τότε (1949) ήταν νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογενείας!.. Βεβαίως, σε λίγα χρόνια (1956-57) ο Αλαφούζος «πούλησε» τον πατριώτη του τον Μαρκεζίνη και συντάχτηκε με τον Αρχηγό της ΕΡΕ, «Εθνάρχη» Καραμανλή, ο οποίος του ανέθεσε (χωρίς διαγωνισμό, εννοείται…) να φτιάξει τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Όταν ο Καραμανλής ανέθεσε στον Αλαφούζο να κατασκευάσει τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, ο κυρ-Αριστείδης ήταν ένα πολιτικός μηχανικός μόλις 32 ετών με ελάχιστη πείρα! Ο νοών νοείτω…
Ενδιαφέρον έχει και πώς σχολίασε (από την σελίδα του στο Facebook) ο ίδιος ο λαβών την συνέντευξη από τον μακαρίτη Αλαφούζο, κύρ-Μιχάλης Κατσίγερας, όταν μια αναγνώστρια του έγραψε ότι θα έπρεπε να αποκρύψει ότι ο Αριστείδης Αλαφούζος ήταν φαλαγγίτης της Μεταξικής Νεολαίας, διότι θα το… εκμεταλλευτούν οι Ακροδεξιοί!.. Μεταφέρουμε την σχετική συνομιλία για να γελάσετε…
ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ: Κύριε Κατσίγερα, συγχαρητήρια γι' αυτή την εκπληχτική συνέντευξη με τον αείμνηστο κ. Αριστείδη. Νομίζω, πάντως, πως δεν θα έπρεπε να αποκαλύψετε ότι υπήρξε νεολαίος του Μεταξά (φαλαγγάρχης της ΕΟΝ), διότι θα το εκμεταλλευτούν οι εθνικοπαράφρονες για ίδιο συμφέρον. Σάς ευχαριστώ»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ: «Και εμείς θα τους απαντήσουμε ότι και ο μέγας Μίκης ήταν στη Νεολαία του Μεταξά, όπως υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές»!..
Εφημερίδα "Στόχος"
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.