Έφοδο στα γραφεία της καθημερινής εφημερίδας Sözcü πραγματοποίησε την Παρασκευή η τουρκική αστυνομία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Τ...
Έφοδο στα γραφεία της καθημερινής εφημερίδας Sözcü πραγματοποίησε την Παρασκευή η τουρκική αστυνομία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει με αμείωτη – όπως αποδεικνύεται – ένταση το κυνήγι δημοσιογράφων στη γειτονική χώρα, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα εντάλματα που είχαν εκδοθεί αφορούσαν, εκτός του ιδιοκτήτη, τον διευθυντή της διαδικτυακής έκδοσης Μεντίνα Ολγκούν, τον οικονομικό διευθυντή Γιονκά Καλελί και τη συντάκτρια Ιζμίρ Γκοκμέν Ουλού. Σύμφωνα με τα εντάλματα, οι τέσσερις κατηγορούνται για σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατονομαστεί από τον Ερντογάν ως ο οργανωτής του πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2016.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolu, οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι οι εξής: «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης που διαπράττουν εγκλήματα εκ μέρους του οργανισμού», «επίθεση εναντίον του προέδρου» και «ένοπλη εξέγερση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης». Ο İsmail Yılmaz, δικηγόρος της καθημερινής Sözcü, επιβεβαίωσε ότι το ένταλμα έρευνας και δήμευσης είχε εκδοθεί από τον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τον Yılmaz, η αστυνομία κατέσχεσε τον υπολογιστή δισκίων του Akbay κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης αναζήτησης και πραγματοποίησε επίσης έρευνες στις κατοικίες του Kaleli και του Ulu. Ο δικηγόρος δήλωσε ότι η αστυνομία αργότερα κρατούσε την Olgun χωρίς ένταλμα κράτησης, προσθέτοντας ότι μπορεί να είναι μέρος μιας άλλης έρευνας.
Εκατοντάδες δημοσιογράφοι στο στόχαστρο του «σουλτάνου»
Την ίδια στιγμή, σοκάρουν τα στοιχεία για την επιχείρηση διωγμού των δημοσιογράφων και του Τύπου γενικότερα στην Τουρκία. Τουλάχιστον 159 εκπρόσωποι του Τύπου έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ 123 διέφυγαν σε χώρες του εξωτερικού και αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές.
Η υπηρεσία Ελευθερίας του Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε σε 46 νέες έρευνες εναντίον δημοσιογράφων και 20 νέες περιπτώσεις που αφορούν δημοσιογράφους, καταγράφηκαν τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.