Ο βομβιστής αυτοκτονίας του Μάντσεστερ χρησιμοποίησε φοιτητικά δάνεια και οφέλη χρηματοδοτούμενα από τους Βρετανούς φορολογούμενους...
Ο βομβιστής αυτοκτονίας του Μάντσεστερ χρησιμοποίησε φοιτητικά δάνεια και οφέλη χρηματοδοτούμενα από τους Βρετανούς φορολογούμενους για να στηρίξει οικονομικά το τρομοκρατικό του σχέδιο όπως πιστεύει η αστυνομία, μεταδίδει η Βρετανική Telegraph.
Η αστυνομία ερευνά τα οικονομικά του Αμπέντι ο οποίος θεωρείται ότι έχει λάβει χιλιάδες λίρες σε κρατική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο πλήρωσε για συχνές μετακινήσεις στη Λιβύη όπου θεωρείται ότι έμαθε να φτιάχνει βόμβες σε τζιχαντιστικό στρατόπεδο εκπαίδευσης.
Παρά το γεγονός ότι δεν συνέχισε τις σπουδές του, έλαβε ακόμη μια δόση 7.000 λιρών από το φοιτητικό του δάνειο και το επόμενο έτος.
Ο Αμπέντι, 22 ετών, δεν είχε ποτέ δουλειά, σύμφωνα με τους γείτονες και τους φίλους του, αλλά ήταν σε θέση να ταξιδεύει τακτικά μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Λιβύης. Επίσης απέσυρε 250 λίρες σε μετρητά τρεις ημέρες πριν από την επίθεση και μετέφερε 2.500 λίρες στον νεότερο αδελφό του Χασίμ στη Λιβύη, ο οποίος κατηγορείται ότι γνώριζε εκ των προτέρων την επίθεση.
Ο David Videcette, πρώην αστυνομικός που εργάστηκε στην έρευνα βομβιστικών επιθέσεων του Λονδίνου στις 7/7, δήλωσε σχετικά με το σύστημα των φοιτητικών δανείων: «Είναι ένας εύκολος τρόπος για έναν τρομοκράτη να προχωρήσει και να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του εις βάρος του φορολογούμενου.
“Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο πανεπιστήμιο και μετά ξεκινάς. Συχνά δεν έχουν καμία πρόθεση να εμφανιστούν καν”.
Σύμφωνα με την Telegraph, η Βρετανική κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει ιδέα πόσοι τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν παροχές που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους και δάνεια σπουδαστών για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους.
Η είδηση αυτή δεν έρχεται τόσο ως έκπληξη, αφού ο Σαλμάν Αμπέντι είχε διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Λιβυκή Ισλαμική Μαχητική Ομάδα (LIFG), μέλη της οποίας ζούσαν πολύ κοντά του στο Μάντσεστερ, και στα οποία η Βρετανική κυβέρνηση επέτρεπε παράνομα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό και να επιστρέφουν αφού είχαν βοηθήσει ενεργά στην πτώση του Καντάφι.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.