Η διαφορά στην ορθογραφία των λέξεων φαίνεται μικρή, η εννοιολογική τους απόσταση, ωστόσο, είναι τεράστια. Ο λόγος για το «camp», τον...
Η διαφορά στην ορθογραφία των λέξεων φαίνεται μικρή, η εννοιολογική τους απόσταση, ωστόσο, είναι τεράστια. Ο λόγος για το «camp», τον όρο που χρησιμοποιούμε ευρέως για να περιγράψουμε τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, και το «campus», την πανεπιστημιούπολη, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της φοιτητικής ζωής.
«Στο πλαίσιο του δημιουργικού μαραθωνίου “Hack the Camp”, μια νεαρή γυναίκα πρόσφυγας μας μίλησε με ζήλο για την επιθυμία της να συνεχίσει τις ακαδημαϊκές της σπουδές που είχε διακόψει εγκαταλείποντας τη Δαμασκό», διηγήθηκε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Education Unites: From Camp to Campus», ένα περιστατικό που στάθηκε αφορμή για τον σχεδιασμό του εν λόγω προγράμματος από την πρεσβεία. «Μέσω αυτών των υποτροφιών, θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κρίσης, της προσφυγικής», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης. Το πρόγραμμα, που τίθεται σήμερα σε ισχύ, προβλέπει τη χορήγηση υποτροφιών σε 100 πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στα πέριξ των Αθηνών και σε 100 που αντιστοίχως διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα, ώστε να ακολουθήσουν σπουδές ανώτερης εκπαίδευσης στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης - Anatolia College και το Perrotis College - Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Η υποτροφία καλύπτει ένα έτος σπουδών και αφορά όλα τα μαθησιακά πεδία. Οπως ανακοινώθηκε, «το Education Unites θα προσφέρει ανά φοιτητή για τα επόμενα δύο εξάμηνα δύο μαθήματα που θα περιλαμβάνουν προπαρασκευαστικά μαθήματα αγγλικών, μαθήματα σε τομείς βάσει των πρότερων γνώσεων των συμμετεχόντων, καθώς και επαγγελματική κατάρτιση». Η εκπαιδευτική πρόταση απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, που είτε είχαν σπουδάσει στις πατρίδες τους είτε δεν έχουν καμία εμπειρία από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μηχανισμοί υποστήριξης
«Το κάθε ίδρυμα διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς υποστήριξης των φοιτητών με καλές επιδόσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος dr. David G. Horner, αφήνοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας για παράταση των σπουδών και πέραν του ενός έτους εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων. Εξάλλου, οι μονάδες σπουδών που θα συλλέξουν «μεταφέρονται» και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
«Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η φωτιά στη Σμύρνη το 1922 ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις μας, αφού προσφέραμε αφειδώς καταφύγιο σε όποιον χρειαζόταν προστασία», υπενθύμισε ο dr. Horner, «εν συνεχεία, στην Αθήνα, υπήρξαμε ένα κολέγιο προσφύγων». Το αδελφό ίδρυμα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924 έπειτα από μακρά παρουσία στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Οταν φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη, δεν διαθέταμε καμία εγκατάσταση, τις αποκτήσαμε χάρη στη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού», τόνισε ο δρ Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Anatolia. «Η ιδέα του νέου προγράμματος έχει συνεπάρει τους φοιτητές μας», επεσήμανε ο δρ Πάνος Κανέλλης, πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, «γνωρίζουμε από τις αφηγήσεις της πρώτης γενιάς Μικρασιατών τον πόνο της προσφυγιάς». Η Γεωργική Σχολή, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής. «Εχουμε προσφέρει εκπαίδευση σε περισσότερους από 1.200 νέους αγρότες, ανθρώπους της πόλης που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γεωργία λόγω οικονομικής κρίσης».
Έντυπη - KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.