Είκοσι εννέα περιπτώσεις απαγωγής παιδιών από τον ένα εκ των δύο γονέων τους κατέγραψε η Κυπριακή Αστυνομία το 2016, ενώ το 2015 είχαν κα...
Είκοσι εννέα περιπτώσεις απαγωγής παιδιών από τον ένα εκ των δύο γονέων τους κατέγραψε η Κυπριακή Αστυνομία το 2016, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί άλλες 24 τέτοιες υποθέσεις.
Η Βουλή ασχολήθηκε τους προηγούμενους μήνες δύο φορές με το φαινόμενο της απαγωγής παιδιών, κυρίως από αλλοδαπούς γονείς οι οποίοι παράνομα ή με δόλο παίρνουν τα παιδιά τους και φεύγουν εκτός Κύπρου, με αποτέλεσμα ο Κύπριος γονέας που παραμένει στο νησί να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις διαδικασίες, οι οποίες πολλές φορές είναι περίπλοκες και χρονοβόρες.
Σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των γονέων, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι και η Κεντρική Αρχή σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει ετοιμάσει «σημείωμα» οδηγιών το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο. Ανάρτηση έχει γίνει και στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το «Σημείωμα» αυτό, παραθέτει πληροφορίες αναφορικά με το θέμα των γονικών απαγωγών και επισημαίνεται ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν παιδιά κάτω των 16 ετών.
Στόχος του σημειώματος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι «να καθοδηγήσει τον γονέα ο οποίος υποψιάζεται πιθανή απαγωγή του παιδιού του, δηλαδή παράνομη μετακίνηση ή κατακράτησή του εκτός του χώρου συνήθους διαμονής του από τον άλλο γονέα, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί για ενεργοποίηση κρατικών και διεθνών μηχανισμών για τον εντοπισμό και την επιστροφή του παιδιού πίσω στον τόπο συνήθους διαμονής του, καθώς επίσης και για την ποινική δίωξη του γονέα απαγωγέα».
Με απλά λόγια, στη Σύμβαση αυτή η οποία αφορά στις υποθέσεις απαγωγών παιδιών, έχουν προσχωρήσει μέχρι σήμερα 93 κράτη. Εάν το παιδί κατακρατείται σε ένα από αυτά τα κράτη, τότε ενεργοποιούνται οι πρόνοιες της Σύμβασης και αρμόδια Αρχή είναι για την Κύπρο το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εάν το παιδί κατακρατείται σε χώρα η οποία δεν έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση, τότε ο γονιός έχει τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ωστόσο μπορεί να ενεργήσει μόνο μέσω της διπλωματικής οδού.
Σημαντικό, όμως, όπως υπογραμμίζεται και στο Σημείωμα, είναι να καταχωρηθεί σχετική καταγγελία εναντίον του γονιού/απαγωγέα και στην Αστυνομία, αφού η απαγωγή παιδιού συνιστά ποινικό αδίκημα.
Ο επηρεαζόμενος γονέας, ωστόσο, «θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής οικονομικής βοήθειας ή νομικής αρωγής για τις ενέργειες του εκτός Κύπρου από κρατικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στις μόνες περιπτώσεις που δεν επωμίζεται οποιαδήποτε νομικά έξοδα, αναφέρεται στο Σημείωμα, «είναι όταν το κράτος που είναι συμβαλλόμενο στη Σύμβαση ενεργεί δωρεάν, μέσω του κρατικού μηχανισμού του χωρίς να απαιτείται αμοιβή δικηγόρου για την αίτηση».
Επίσης, όταν και εφόσον ο γονέας αιτητής «κριθεί δικαιούχος από δικαστήριο στο οποίο έχει προσφύγει, τα έξοδα νομικής βοήθειας και συμβουλής δυνατό να καλύπτονται από το εθνικό σύστημα του κράτους στο οποίο έχει μετακινηθεί ή κατακρατείται το ανήλικο παιδί».
philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.