Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΠΕΘΑΝΕΙ!..

Σε συναινετικό κλίμα έγινε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για το κυπριακό. Ολοι συμφώνησαν πως το ναυάγιο στις διαπρ...






Σε συναινετικό κλίμα έγινε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για το κυπριακό.

Ολοι συμφώνησαν πως το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. «Δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητος ο διάλογος, ενημέρωση και συνεννόηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης χαιρέτισε την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου 43 χρόνια μετά την εισβολή.




Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις μιας άλλης εποχής τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Ντοκουμέντα για την εισβολή στην Κύπρο θα δώσει η ελληνική Βουλή 43 χρόνια μετά

«Δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητος ο διάλογος, ενημέρωση και συνεννόηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή για το κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης χαιρέτισε την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου 43 χρόνια μετά την εισβολή.

Στην συνέχεια τόνισε ότι: Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε σθεναρά τις πάγιες θέσεις τις χώρας μας τις οποίες παρουσίασε ως εξής:

1. Ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση του ΟΗΕ και επί την βάση ότι Κύπρος είναι μέλος ΕΕ

2. Ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες κυπριακής δημοκρατίας εμπλέκεται μόνο στο κεφάλαιο ασφάλειας

3. Στο πλαίσιο συνομιλιών η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ο λαός θα κληθεί να πάρει την όποια απόφαση».

Στη βάση των πάγιων θέσεων μας αναδείξαμε το γεγονός ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».

Αναφερόμενος στο ελληνικό ΥΠΕξ επισήμανε την «καθοριστική ιστορικής σημασίας προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου και του κ. Κοτζιά» τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια: «Η ελληνική πλευρά ανέδειξε σε όλα τα φόρα ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα». «Το γεγονός ότι μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή με όλες τις συνέπειες που θα είχε για την ίδια την ΕΕ. Η διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχικών θα υπονόμευαν καθημερινά οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφιλίωση και ειρήνη».




Επισήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου «καταθέσαμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας και μηχανισμού ελέγχου από ΟΗΕ. Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το λέω με λύπη γιατί αν είχαμε πρόοδο εκ των προτέρων σε αυτά τα κεφάλαια η προοπτική λύση στην Ελβετία θα ήταν ορατή. Αυτό που φάνηκε όμως ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστική. Επιτάσσει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται:

1. Η συνεργασία Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της εξωτερικής πολιτικής και δεν περιορίζεται μόνο στον συντονισμό για το Κυπριακό. Η συνεργασία έχει ευρύτερες διαστάσεις. Αφορά γενικότερα την Διεθνή Διπλωματική συνεργασία στην ΕΕ, στην Σύνοδο Κρατών Νότου, στις τριμερής συνεργασίες μας με χώρες της Μ. Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά και την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. Εχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τρόπο αξιοποίησης των δικαιωμάτων που απορρέουν απο το Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Θάλασσας. Σε αυτή την επιλογή θα έχει στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ και της Διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή

2. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Η Δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού αποτελεί κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. κεντρικό διακύβευμα για μια χώρα που αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε πάντα ανοικτοί για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο ΟΗΕ υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές το επιθυμούν. Η κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας




3. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα αλλά για την ΕΕ και το μέλλον της. Όχι μόνο γιατί αφορά την άρση της παράνομης κατοχής μέρους , μέλους της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι συμβάλλοντας στην επίλυση Κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και το δικό της διεθνή και περιφερειακό ρόλο

4. Το μήνυμά μας προς Τουρκία που αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση δικαιωμάτων μας έναντι οποιαδήποτε απειλής και διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσης που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το σεβασμό των Διεθνών σχέσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο και η Τουρκία θα επιθυμεί την δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού για την Ευρωπαϊκή της προοπτική».

Κλείνοντας είπε ότι χαιρετίζει την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για φάκελο Κύπρου: «Μια περίοδος κατά την οποία καταθέσεις εκείνων των μαρτύρων που είχαν σχέση με την τραγωδία είναι πλούσιο και χρήσιμο υλικό. 29 χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως το Κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον Κυπριακό λαό. Με αυτό το πνεύμα ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου».

eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.