Η μουριά ήταν κάποτε πηγή πλούτου για την Ελλάδα, όταν τα φύλλα της αποτελούσαν τροφή για τους μεταξοσκώληκες. Σήμερα συνεχίζει να απο...
Η μουριά ήταν κάποτε πηγή πλούτου για την Ελλάδα, όταν τα φύλλα της αποτελούσαν τροφή για τους μεταξοσκώληκες. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί πηγή πλούτου στον Πόντο, για διαφορετικούς λόγους.
Για το πεστίλ θα κάνουμε ξεχωριστή αναφορά. Όσον αφορά το πετιμέζι από μούρα, που παράγεται κυρίως στους νομούς του μεσόγειου Πόντου, αυτό θεωρείται στην κυριολεξία θαυματουργό για την υγεία του οργανισμού, αφού μια κουταλιά της σούπας την ημέρα εξασφαλίζει στον οργανισμό το 20% του σιδήρου που έχει ανάγκη σε ημερήσια βάση, το 20% του ασβεστίου και το 17,5% του καλίου.
Το πετιμέζι μούρων παρασκευάζεται στα σπίτια με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ υπάρχουν και μικρές βιοτεχνίες που το παρασκευάζουν με σύγχρονες μεθόδους και το προωθούν στην τουρκική και τη γερμανική αγορά.
http://www.pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.