Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την ποιότητα της διαβάθμισης των εγγράφων που περιλαμβάνει ο φάκελος της Κύπρου αλλά και τις συνθήκες π...
Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την ποιότητα της διαβάθμισης των εγγράφων που περιλαμβάνει ο φάκελος της Κύπρου αλλά και τις συνθήκες που επί δεκαετίες φυλάσσονταν στα υπόγεια του ελληνικού κοινοβουλίου έκανε ο κ. Νίκος Βούτσης κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής για την παράδοση του φακέλου στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του σχετικού πρωτοκόλλου που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
Χρειάστηκε, ευτυχώς, να γίνει απομαγνητοφώνηση του ηχογραφημένου υλικού, δηλαδή των κασετών που κατέγραφαν οι στενογράφοι την ώρα της συνεδρίασης και κάτι τέτοιο ήταν και τεχνικά δύσκολο μετά από περισσότερα από τριάντα χρόνια. Πλην όμως, τα Πρακτικά που αφορούν αυτές τις έντεκα βασικές μαρτυρικές καταθέσεις δεν είναι ενδεχομένως τα ακριβή, αλλά είναι βάσει της δουλειάς που έγινε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Δεν εντοπίσαμε πότε, σε ποια συγκυρία, από ποιον, πού και πώς αφαιρέθηκαν αυτοί οι φάκελοι από τα ερμάρια της Βουλής».
Ο κ. Βούτσης, ξεκινώντας την περιγραφή των στοιχείων που περιλαμβάνει ο Φακελος Κύπρου, είπε πως έχουν δημιουργηθεί 130 υποφάκελοι που περιλαμβάνουν «περί τις ενενήντα μαρτυρικές καταθέσεις στην Επιτροπή, όλων των υπευθύνων, πρωταιτίων ή συμμετεχόντων, προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Δίπλα από κάθε έναν απ’ αυτούς τους φακέλους είναι καταγεγραμμένος ο αριθμός των σελίδων. Είναι από εξήντα μέχρι διακόσιες πενήντα σελίδες, που αφορούν στις μαρτυρικές καταθέσεις για όλη την περίοδο και που ήταν το βασικό αντικείμενο, με βάση το οποίο, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, διαμορφώθηκαν τα πορίσματα.
Υπενθυμίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης υπογράμμισε πως «το 1975 υπήρξε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου παραχωρήθηκε στον Υπουργό τότε Εθνικής Αμύνης το δικαίωμα να άρει τις ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας. Ύστερα υπήρξαν δεσμευτικές πολιτικές δημόσιες θέσεις πρωθυπουργού το 1975 και το 1976-1977, 1978 και 1983, αν δείτε τα Πρακτικά της Βουλής, αρκετές φορές από αρκετές πλευρές είχε έλθει το αίτημα ότι θα έπρεπε αυτό το ζήτημα να συζητηθεί, να μαζευτούν τα ντοκουμέντα, να μαζευτούν τα υλικά κ.λπ. Τελικά το 1986 γίνεται Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με συμμετοχή όλων των κομμάτων. Δίνονται δύο παρατάσεις και εντός διετίας, στις 31-10-1988 έγινε η κατάθεση του πορίσματος που σας ανέφερα. Δεν έγινε δημοσίευση των Πρακτικών, όπως είχε προαναγγελθεί, παρότι τα Πρακτικά είναι εδώ, είναι μέσα στη Βουλή, είναι τακτικά, όπως είναι και τα Πρακτικά όλων των άλλων συνεδριάσεων και προφανώς προσβάσιμα, προσπελάσιμα και από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ομάδα και από οποιονδήποτε Βουλευτή. Έχει και πολύ μεγάλη αξία η μελέτη αυτών των Πρακτικών».
Τόνισε πως το υλικό στο οποίο θα δοθεί πρόσβαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί «αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς, ιστορικούς σκοπούς, με την έγκριση πάντοτε των εκάστοτε Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων. Αυτή ήταν η δέσμευση». Αναφορικά με την διαβάθμιση των εγγράφων τόνισε πως το προσεχές διάστημα θα αποχαρακτηριστεί ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων για να προσθέσει ότι «Κάποια δεν είναι για αποχαρακτηρισμό, επιτρέψτε μου να έχω μια άποψη, αλλά αυτά θα τα δούμε». protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.