Ταυτοποιήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το «ελληνικό» κρούσμα ελονοσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο ασθενής βρίσκονταν στο νο...
Ταυτοποιήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το «ελληνικό» κρούσμα ελονοσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο ασθενής βρίσκονταν στο νοσηλευτικό ίδρυμα εξ αιτίας άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και προσβλήθηκε από τη νόσο όντας μέσα στο νοσοκομείο.
Πρόκειται ωστόσο για ένα από τα ελάχιστα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα προσεκτικές τις υγειονομικές αρχές.
Στο νοσοκομείο και κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών με την τοποθέτηση παγίδων κι άλλα, ενώ δεν αποκλείεται το ετήσιο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην ευρύτερη περιοχή να διευρυνθεί.
Ωστόσο στο τελευταίο δελτίο που έδωσε προ ημερών στην δημοσιότητα, τονίζει, ότι όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό σε ορισμένες περιοχές, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (Aνωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που έρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.
Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα.
Στην επιτυχή -μέχρι στιγμής- πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στη χώρα θεωρείται ότι συνέβαλε μία σειρά επίπονων δράσεων δημόσιας υγείας και πρόληψης που εφαρμόσθηκαν, με τη συνεργασία πολλών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
epiruspost
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.