Από τη Νάπολη στο Τορίνο, από τη Ρώμη στο Μιλάνο και μετά στη Κατάνια, τη Μπρέσια, τη Βερόνα. Κάθε κούρβα έχει το αφεντικό της. Κάθε αφ...
Από τη Νάπολη στο Τορίνο, από τη Ρώμη στο Μιλάνο και μετά στη Κατάνια, τη Μπρέσια, τη Βερόνα. Κάθε κούρβα έχει το αφεντικό της. Κάθε αφεντικό έχει το δικό του «χώρο», «κυβερνά» τη δική του κούρβα.
Κάθε τέτοιος «χώρος» έχει τους δικούς του κανόνες. Ενας άνθρωπος (ή σχεδόν) μόνο στο κουμάντο. Ενας που αποφασίζει για όλους. Οι «όλοι» τον υπακούν και τον ακολουθούν. Αυτά είναι δέκα «αφεντικά» στις ιταλικές κούρβες, όπως μεταφέρθηκαν από την προσπάθεια που έκανε η ιταλική εφημερίδα Repubblica ώστε να χαρτογραφήσει το κίνημα των ultras της Ιταλίας.
«Genny a carogna»
Ο Τζενάρο Ντε Τομάζο δεν είναι ένας οπαδός όπως όλοι οι άλλοι . Όχι μόνο για το συγκεκριμένο υποκοριστικό «a carogna», «ψοφίμι, πτώμα» που αυτό και μόνο αξίζει περισσότερο από κάθε βιογραφικό. Αλλά για την οικογένειά του, της οποίας η ιστορία του εγκλήματος του δρόμου είναι συνυφασμένη με δύο φατρίες της Καμόρα: τους Misso του Rione Sanita και τους Τζουλιάνο της περιοχής Φοτσέλα.
Υπάρχει ο θείος, ο Τζουζέπε Ντε Τομάζο, ο επονομαζόμενος «δολοφόνος». Και υπάρχει και ο πατέρας του Τζενάρο, ο Τσίρο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για σχέση με την Καμόρα και για ναρκωτικά, με ποινή σε πρώτο βαθμό 24 χρόνια. «Είναι σταθερός προμηθευτής ναρκωτικών των Τζουλιάνο», αναφέρεται στην απόφαση.
Ο «Genny» μεγάλωσε σε αυτό το περιβάλλον εκεί. Διαθέτει ένα μπαρ στην καρδιά της περιοχής Φορτσέλα και ανέβηκε στην ιεραρχία των Mastiffs, στους οποίους είναι αρχηγός τους. Για όσους δεν γνωρίζουν το εν λόγω γκρουπ των ultras της Νάπολι, θεωρούνται οι πιο βίαιοι οπαδοί, θερμόαιμοι και θερμοκέφαλοι.
Ο Ντε Τομάζο έχει «φάει» τρεις απαγορεύσεις πρόσβασης σε αθλητικές εκδηλώσεις (το λεγόμενο Daspo στην Ιταλία), η πρώτη το 2001, η δεύτερη το 2011 που αποσύρθηκε και η τρίτη μετά τα γεγονότα του τελικού του Κυπέλλου Ιταλίας με τη Φιορεντίνα, όπου του επιβλήθηκε πενταετής αποκλεισμός.
Στο παρελθόν του υπάρχουν κατηγορίες για ληστεία και διακίνηση, αλλά στο ποινικό του μητρώο δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο που να τον συνδέει απευθείας με τη Μαφία. «Αυτός είναι ο αρχηγός όλης της κούρβας της Νάπολι» υπέδειξε το 2008 ο «μετανοημένος» Εμίλιο Ζαπάτα Μίσο, απεικονίζοντας στους δικαστές την γεωγραφία των ultras του Σαν Πάολο με τα ονόματα των στοιχείων της Μαφίας που διείσδυσαν στην κούρβα
Μιλάνο και Τορίνο
Μίλαν, Ιντερ και Γιουβέντους εναι ορκισμένοι αντίπαλοι. Και στο γήπεδο και στην κερκίδα. Και τα αφεντικά της κούρβας των τριών μεγάλων ιταλικών ομάδων συχνά-πυκνά έχουν δείξει ιδιαίτερη αγάπη τους για δουλειές
Ονομάζονται Τζανκάρλο Λομπάρντι ο επονομαζόμενος «Sandokan», Λορίς Γκραντσίνι και Φράνκο Καραβίτα για όλους «Φρανκίνο». Πίσω από αυτούς βαρύνει εδώ και καιρό η σκιά του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο «Sandokan», επιχειρηματίας στη Ferrari, εμφανίζεται πια ελάχιστα στην κούρβα σουντ στο Σαν Σίρο. Την ελέγχει, όμως. Το δεύτερο διάζωμα των μιλανίστι είναι δικό του έργο. Το 2007 κατέληξε μέσα για την ενέδρα με πυροβολισμούς απέναντι σε έναν ultra του γκρουπ Commandos Tigre με επικεφαλής τον Ρίκι Καρντόνα.
Αυτή ήταν η πιο βίαιη διαμάχη στο εσωτερικό της κούρβα σουντ. Και φυσικά η σχέση του «Sandokan» με την αστυνομία δεν είναι μονάχα αυτή, από συλλήψεις και κατηγορίες άλλο τίποτα, από ξέπλυμα χρήματος και απάτη με τράπεζες μέχρι ληστεία, τραυματισμούς και απόπειρα φόνου
Ο Γκραντσίνι είναι επικεφαλής ενός εκ των μεγάλων συνδέσμων της Γιουβέντους. Πρωταθλητής του πόκερ, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, θεωρείται ένας άνδρας κοντά στη Κόζα Νόστρα και σε συμμορία της Καλαβρίας. Η αστυνομία του Μιλάνου τον θεωρεί «ικανότατο στο να καλύπτει τα ίχνη του κυρίως εκείνα που αφορούν την εισχώρησή του σε εγκληματικούς κύκλους σημαντικούς».
Σήμερα, πάντα με το ρεπορτάζ της Repubblica, είναι όλοι τους εκεί και διοικούν περισσότερο από πριν. Ξυλοδαρμοί, αγώνες για την εξουσία, αυτή που είχε ως πρωταγωνιστές εκείνα τα χρόνια, παρένθεση Ιντερ, τον «κακοποιό» Νίνο Τσικαρέλι, ιδρυτή των «νερατζούρι» Viking και τον «Φρανκίνο» Καραβίτα, ιστορικό αρχηγό των Boys.
Ρόμα και Λάτσιο
Οπως και ο «a carogna» και ο Ντανιέλε Ντε Σάντις, γνωστός και ως «Gastone», ο ρομανίστα οπαδός που συνελήφθη μετά τον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας που είχε νεκρό Ναπολιτάνο μετά από πυροβολισμούς, είχε τη διαχείριση αυτός ενός μπαρ-κλαμπ, το οποίο θεωρείται σημείο συνάντησης των εξτρεμιστών όλης της πόλης.
Δεν είναι πλέον αυτός που κάνει το κουμάντο μέσα στο Ολίμπικο αλλά έτσι κι αλλιώς, στο κέντρο της σουντ, από τη δεκαετία του ’70 κανείς δεν μπορεί να μετακινήσει τους Fedayn, της Ρόμα με επικεφαλής τον Φάμπιο Καταλάνο.
Στη Λάτσιο μεριά, στους Irriducibili ο ιεράρχης είναι ακόμα ο Φαμπρίτσιο Πισιτέλι, με παρατσούκλι «Diabolik»: 49 ετών, έχει κάνει φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ της Ιταλίας και της Ισπανίας ενώ πρόσφατα βρέθηκε με μια περιουσία που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.
Λιβόρνο
Για να βρούμε τους «κόκκινους» οπαδούς θα πρέπει να πάμε στο Λιβόρνο, γη των πρώην Brigate Autonome Livornesi και στη μικρή Τεράμο. Εδώ θα ανακαλύψει κανείς την ιστορία του Νταβίντε Ρόσι, 31 ετών, ηγέτης του Τεράμο Ζέζα, της πιο αριστερής ομάδας της Ιταλίας. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών για την επίθεση στους καραμπινιέρι το 2011, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των Αγανακτισμένων.
Από τη Βερόνα στην Κατάνια
Ηταν η μαφία και τα αφεντικά της Μπρανκάτσο, σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας πίσω από το πανό εναντίωσης «Uniti contro il 41 bis» στο άρθρο της Repubblica, με μέτρα τα αποκαλούμενα «σκληρή φυλακή» και το συνοδευτικό «Μπερλουσκόνι ξέχασες τη Σικελία» στο ματς Παλέρμο-Ασκολι το 2002.
Τώρα, συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η πιο επικίνδυνη κούρβα στη Σικελία είναι εκείνη στη Κατάνια. Είναι στα χέρια του Μικέλε Σπαμπινάτο. Αυτός είναι που το Μάρτιο του τρέχοντος έτους υπέγραψε μια επιστολή εξ ονόματος όλων των οπαδών των «ροσομπλού» ενάντια στον πρόεδρο Πουλβιρέντι. Είναι αποκλεισμένος από τα γήπεδα, αλλά για τους τιφόζι της ομάδας του παραμένει λαϊκός ηγέτης.
Σήμερα, η κούρβα είναι αυτοδιαχειριζόμενη, η υποστήριξη είναι αυθόρμητη «αλά Αγγλικά»: Είπαν φτάνει πια στα γκρουπ και τους ηγέτες. Είναι πάρα πολύ αναγνωρίσιμοι. Πολλά τα θέματα με το νόμο, όταν οι δικαστές θέτουν υπό πίεση τις «ανήσυχες» εξέδρες.
Αυτή είναι η περίπτωση στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια. Η κούρβα νορντ της Αταλάντα, με επικεφαλής τον Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι τέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου από την εισαγγελέα Κάρμεν Πουλιέζε για χρόνια βίας, ιδίως για την επίθεση με μολότοφ στον πρώην υπουργό Μαρόνι, ο οποίος θεωρήθηκε ένοχος γιατί εισήγαγε τη μισητή κάρτα του οπαδού.
Οι «μπρεσιάνι» μεταξύ τιμωρίες αποκλεισμού και εσωτερικούς διαχωρισμούς δεν τα πηγαίνουν καλύτερα. «Ούτε να το σκεφτούμε ότι θα μας φακελώσει το κράτος», επαναλαμβάνει ο Ντιέγκο Πιτσινέλι του γκρουπ Brescia 1911.
Η 10άδα της Repubblica
Η Repubblica υποστηρίζει πως η παρακάτω δεκάδα είναι οι τιφόζι που ελέγχουν, οι ίδιοι ή με αντιπροσώπους τους, τις κούρβες των ιταλικών γηπέδων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.