Τι σημαίνει ακριβό και φθηνό κρέας; Πως η ίδια τιμή στο κρέας για ένα εργαζόμενο σε μια χώρα μπορεί να είναι πανάκριβη και πάμφθηνη σ...
Τι σημαίνει ακριβό και φθηνό κρέας; Πως η ίδια τιμή στο κρέας για ένα εργαζόμενο σε μια χώρα μπορεί να είναι πανάκριβη και πάμφθηνη σε μια άλλη χώρα;
Η τιμή που πληρώνουν για το κρέας οι καταναλωτές στην Ελβετία, είναι η υψηλότερη παγκοσμίως. Είναι όμως άλλο πράγμα η τιμή ενός προϊόντος και άλλο πράγμα η δυνατότητα να το αγοράσεις.
Αυτή όμως δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Η έρευνα συγκρίνει το κόστος όλων των βασικών ειδών κρέατος με τον βασικό μισθό που ισχύει σε κάθε χώρα, προκειμένου να βρει μια διεθνή σύγκριση όχι μόνο των τιμών κρέατος, αλλά και της δυνατότητας αγοράς του.
Έτσι, ενώ η Ελβετία είναι πανάκριβη στο κρέας και η δεύτερη πιο ακριβή (μετά το Χονγκ Κονγκ) στο μοσχαρίσιο, ένας ανειδίκευτος εργάτης της χώρας αυτής απαιτείται να δουλέψει 3,1 ώρες για να αγοράσει ένα κιλό μοσχαρίσιας μπριζόλας. Ένας εργάτης στο Χονγκ Κονγκ που αμείβεται με το βασικό μισθό, χρειάζεται 7,5 ώρες δουλειάς για να μπορέσει να απολαύσει την ίδια μπριζόλα.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις 10 πιο ακριβές στο κρέας χώρες, οι 4 βρίσκονται στην Ασία: Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.
Με την ίδια λογική, στην Ελλάδα του κατώτατου μισθού των 490 ευρώ (καθαρά), ένας ανειδίκευτος θα πρέπει να δουλεύει περίπου 3 ώρες για να αγοράσει ένα κιλό μοσχάρι. Κάτι σαν Ελβετία δηλαδή, αν και στη χώρα μας οι τιμές στο κρέας είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο…
EEA
Πηγή: meatnews
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.