Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΕΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΤΥΦΩΝΕΣ;

Εντύπωση προκαλεί η ονοματοδοσία των τυφώνων που πλήττουν τον πλανήτη κάθε φορά που βγαίνει στο φως ένα όνομα. Τις τελευταίες εβδομάδε...




Εντύπωση προκαλεί η ονοματοδοσία των τυφώνων που πλήττουν τον πλανήτη κάθε φορά που βγαίνει στο φως ένα όνομα. Τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε τον τυφώνα Χάρβει, τον κυκλώνα Κάτια και την Ίρμα.

Αρκετές φορές δε, σύνηθες είναι το φαινόμενο των ελληνικών, αλλά και των γυναικείων ονομάτων σε τυφώνες.





Η πρακτική αυτή αντιμετώπιση της «ονοματοδοσίας» των τροπικών καταιγίδων, χρησιμοποιείται συστηματικά από τη δεκαετία του '50 με ένα τρόπο που εξασφαλίζει:

- Πρώτον, οι προειδοποιήσεις προς το παγκόσμιο κοινό και τα διεθνή μέσα μεταφορών να είναι άμεσες και ομοιόμορφες σε όλες τις κλιματικές ζώνες του πλανήτη σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση και το μέγεθος του κινδύνου.

- Δεύτερον, τη γεωγραφική διαχείριση του κινδύνου, όταν αρκετές τροπικές θύελλες αναπτύσσονται και εξελίσσονται ταυτόχρονα στην ίδια κλιματική ζώνη.

- Η μεθοδολογία αυτή τηρείται από διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization-WMO), που, μεταξύ άλλων, δημιουργεί και συντηρεί καταλόγους ονομάτων για τις τροπικές θύελλες που «γεννιούνται» από τη φύση σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Κεντρικός Ατλαντικός ωκεανός, ο Βορειοανατολικός Ειρηνικός ωκεανός, οι Αυστραλιανές θάλασσες κ.λπ.





Οι κατάλογοι αυτοί του WMO καλύπτουν ένα αριθμό αυτών φαινομένων που δημιουργούνται σε μια εξαετία και στη συνέχεια η λίστα χρησιμοποιείται από την αρχή. Για παράδειγμα, η λίστα ονομάτων τροπικών θυελλών του 2004 χρησιμοποιήθηκε το 2010 και χρησιμοποιείται ξανά το 2016, το 2022 και ούτω καθεξής.

Η πρακτική αυτή της μετεωρολογικής κοινότητας, είχε ως πρωτοπόρο τον Αυστραλό μετεωρολόγο Clement Wragge, που, στα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποίησε γυναικεία ονόματα - αλλά και ονόματα πολιτικών που δεν συμπαθούσε - για να ονομάζει τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονταν στα Αυστραλιανά πελάγη. Η πρακτική της ονομασίας των τυφώνων με γυναικεία ονόματα επεκράτησε για τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και μάλιστα ο Αμερικανός συγγραφέας George R. Stewart, έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Θύελλα του Ειρηνικού «Μαρία» στο μυθιστόρημα του «Storm» το 1941.

Τη σκυτάλη πήραν οι μετεωρολόγοι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ, που άρχισαν να δίνουν γυναικεία ονόματα στις θύελλες του Ειρηνικού ωκεανού που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρησιμοποιούσαν γυναικεία ονόματα για όλες τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονταν στον πλανήτη. Επισήμως, πλέον, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και ειδικότερα από το 1953, η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ: www.noaa.gov) και το Παγκόσμιο Σύστημα Κλιματολογικής Παρατήρησης (Global Climate Observing System) χρησιμοποιούν γυναικεία ονόματα για όλες τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονται σε όλο τον πλανήτη.

Τη δεκαετία, όμως, του '70, γυναικείες οργανώσεις στις ΗΠΑ απαίτησαν την απάλειψη της «πρακτικής» αυτής της διάκρισης σε βάρος των γυναικών από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Το 1978 οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, μετά από πρόταση του ΝΟΑΑ, αποφάσισε την εναλλαγή γυναικείων και ανδρικών ονομάτων στη λίστα.

Πηγή: greenagenda.g

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.