ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ, ΕΠΑΡΧΕΙΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ! http://xaidarisimera.gr_ Πρώτο ...
http://xaidarisimera.gr_ Πρώτο κουδούνι στα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα και σε τρία Δημοτικά της πόλης μας οι μαθητές θα καθίσουν για πρώτη φορά στα ίδια θρανία με παιδιά, που πόλεμοι και προσφυγιά τα έφεραν στα μέρη μας. Ο λόγος για τα προσφυγόπουλα που κατοικούν στη Δομή Φιλοξενίας Σκαραμαγκά. Τα περισσότερα από αυτά πέρυσι πήραν μία πρώτη γεύση από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολουθώντας ειδικά απογευματινά τμήματα.
Ρωτήσαμε τον κ. Στάμο την επιστημονική του άποψη για τη δυνατότητα ομαλής ένταξης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μάς απάντησε πως είναι δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσει η εκπαιδευτική κοινότητα να τους προσφέρει το καλύτερο, με τη συνδρομή και του ειδικού γι’ αυτά δασκάλου.
Έως 20 οι νέοι συμμαθητές σε κάθε σχολείο
Τη φετινή χρονιά θα δημιουργηθούν 12 Δομές Υποστήριξης Εκπαίδευσης Προσφύγων, σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Περιστέρι. Υπολογίζεται πως σε κάθε σχολείο αυτών των πόλεων, όπου θα δημιουργηθεί τμήμα υποδοχής, θα φοιτήσουν από 9-18 προσφυγόπουλα. Αυτό σημαίνει πως αναλογικά σε κάθε πρωινό τμήμα, θα προστεθούν από ένα έως τρία προσφυγόπουλα. Ειδικότερα στο Χαϊδάρι θα δημιουργηθούν τέτοιες δομές μόνο στο 2ο, στο 5ο και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο. Για τα παιδιά των προσφύγων που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά σε Ελληνικό Σχολείο θα δημιουργηθούν νέα απογευματινά τμήματα, ανάλογα με τα περυσινά. Υπεύθυνη για την εγγραφή τους στα σχολεία είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που διαχειρίζεται τη Δομή Φιλοξενίας Σκαραμαγκά.
Τα παραπάνω νούμερα αναφέρουμε με κάποια επιφύλαξη, διότι όπως μαθαίνουμε στη Δομή του Σκαραμαγκά ο αριθμός των προσφύγων έχει μειωθεί σημαντικά, κατά 1.000 άτομα περίπου.
17 Φεβρουαρίου 2017, πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου
Και στο σχολείο της γειτονιάς
Τέλος, όσες οικογένειες προσφύγων ενταχθούν στον αστικό ιστό της πόλης μας, κάτι που γίνεται σταδιακά με την ενοικίαση κατοικιών από ΜΚΟ για λογαριασμό τους, τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στο σχολείο της περιοχής τους. Αν είναι αρκετός ο αριθμός τους, θα σταλεί και εκεί εκπαιδευτικός που θα τα βοηθάει στα μαθήματα. Ανάλογες αλλαγές και ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Θυμίζουμε ότι από τον περσαμένο Φεβρουάριο, όταν δημιουργήθηκαν οι ειδικές τάξεις, πολλοί δάσκαλοι θεωρούσαν πιο σωστή την άμεση ένταξη των προσφυγόπουλων στο κανονικό πρόγραμμα του σχολείου. Εκπαιδευτικοί με πείρα μάς είχαν πει ότι θεωρούν εσφαλμένο τον συνολικό χειρισμό του θέματος τότε, δηλαδή τον διαχωρισμό των ξένων μαθητών σε ξεχωριστές τάξεις και διαφορετικό ωράριο.
Ασφαλώς η εισαγωγή των προσφύγων μαθητών στα σχολεία είναι μια περίπλοκη υπόθεση, ιδιαίτερα απαιτητική από την εκπαιδευτική σκοπιά, ενώ έχει και πολιτικοκοινωνικές πτυχές. Πίστευε δηλαδή μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι ήταν απολύτως εφικτή και παιδαγωγικά ορθή η ένταξη των προσφυγόπουλων απευθείας στις κανονικές τάξεις των σχολείων.
Θα μπορούσαν να μοιραστούν οι μαθητές του Σκαραμαγκά, περίπου 350 παιδιά, ένας σε κάθε τάξη στα σχολεία Χαϊδαρίου – Αιγάλεω – Περιστερίου και να κυλήσουν όλα ομαλά, όπως άλλωστε γίνεται εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες με τα παιδιά μεταναστών σε όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς, λένε, επικράτησαν πολιτικά κριτήρια που επέβαλαν τον διαχωρισμό και ο φόβος αντιδράσεων από ακραίους κύκλους, οι οποίοι τελικά επέβαλαν σε εκείνη τη φάση τη φοβική «ατζέντα τους» στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.