Η Σαουδική Αραβία έγινε η πρώτη χώρα η οποία έδωσε υπηκοότητα σε ένα ρομπότ. Η κίνηση είναι μέρος μιας προσπάθειας προώθησης της χώρα...
Η Σαουδική Αραβία έγινε η πρώτη χώρα η οποία έδωσε υπηκοότητα σε ένα ρομπότ. Η κίνηση είναι μέρος μιας προσπάθειας προώθησης της χώρας ως ένα μέρος προώθησης της τεχνητής νοημοσύνης και ανοίγει δρόμο ώστε το ρομπότ να αναγνωριστεί ως κανονικός πολίτης. Πολλοί όμως είναι αυτοί που τονίζουν πως τα δικαιώματα ενός κανονικού πολίτη δεν τα έχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία.
Η Σοφία, μάλιστα, ευχαρίστησε όσους βρίσκονταν εκεί αλλάς και τη χώρα για την τιμή που της έγινε. Συγκεκριμένα ανέφερε «Σε ευχαριστώ, βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή η ξεχωριστή στιγμή με γεμίζει περηφάνια. Είναι πραγματικά ιστορική στιγμή να είμαι το πρώτο ρομπότ που αναγνωρίζεται ως πολίτης».
Πολλοί χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν την αγανάκτηση του για το γεγονός, καθώς η Σοφία απολαμβάνει ήδη ελευθερίες τις οποίες οι γυναίκες πολίτες της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν. Η Σοφία δεν είναι αναγκασμένη να κυκλοφορεί με συνοδό, ούτε να φοράει αμπάγια, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε αναρτήσεις τους στο Twitter.
A number of internet users have pointed out that while the country might be celebrating the rights it has given to female-appearing robots, the country still only gives limited rights to human women. A joke hashtag about Sophia asking to drop the system under which every female citizen must have a male guardian has been tweeted a third as many times as a popular one about the news, according to the BBC.
Επίσης, η Σοφία απολαμβάνει περισσότερα προνόμια και από τους μετανάστες εργαζόμενους, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Murtaza Hussain.