Οι κτηνίατροι άνοιξαν το κλουβί και ο αγριόγατος επιτέθηκε. Το βίντεο από την Κρήτη κάνει το γύρο του διαδικτύου... Ο κρητικός αγριό...
Οι κτηνίατροι άνοιξαν το κλουβί και ο αγριόγατος επιτέθηκε. Το βίντεο από την Κρήτη κάνει το γύρο του διαδικτύου...
Ο κρητικός αγριόγατος ή φουρόγατος που εντοπίστηκε στα Λευκά Όρη, φιλοξενείται προς το παρόν από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Ο φουρόγατος, όπως τον λένε οι ειδικοί μέχρι τουλάχιστον να βγουν τα αποτελέσματα, υπεβλήθη σε εξετάσεις αίματος, αλλά και σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις. Τα δείγματα που ελήφθησαν από το ζώο, θα διασταυρωθούν με το DNA από γνήσιο φουρόγατο για να εξακριβωθεί, αν όντως πρόκειται για το σπάνιο αυτό ζώο, που ζει στα ορεινά της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι το ζώο πιάστηκε σε παγίδα για ζουρίδες, που είχε στήσει βοσκός στην περιοχή του Ομαλού.
Κρήτη: Ο φουρόγατος προσπαθεί να διαφύγει
Το ζώο ήταν άγριο και προσπαθούσε να δραπετεύσει με κάθε τρόπο. Παραλίγο να τραυματίσει και τους κτηνιάτρους που βρίσκονταν μπροστά στο κλουβί. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Νίκου Σαράντου…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ολα ξεκίνησαν όταν ένας κτηνοτρόφος στον Ομαλό, έβρισκε νεκρά πολλά νεογέννητα προβατάκια. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια παγίδα για να πιάσει την… ζουρίδα ή κάποιο ανάλογο ζώο. Όμως έκπληκτος είδε να έχει πιαστεί στην παγίδα μια τεράστια γάτα η οποία μάλιστα είναι τόσο άγρια που είναι αδύνατον να πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας.
Μόλις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, με την σειρά τους ενημέρωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου το πρωί της Τετάρτης να μεταβούν όλοι στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο.
Όπως γράφει η Βικιπαίδεια «Ο κρητικός αγριόγατος ή φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της αγριόγατας που ζεί στην Κρήτη. Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα φουρόγατο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.
Γεννάει 4 έως 7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο. Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών ορέων. Επίσης ζεί στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς. Ζουν αρκετοί στη Δείκτη, κυρίως στη Ν/Δ, όπου προκαλούν προβλήματα στα μικρά αιγοπρόβατα.»
Πηγή: cretapost.gr