Eίχαν απομακρυνθεί παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής Τελετή επαναπατρισμού είκοσι έξι (26) αρχαίων α...
Eίχαν απομακρυνθεί παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής
Τελετή επαναπατρισμού είκοσι έξι (26) αρχαίων αντικειμένων που είχαν απομακρυνθεί παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη.
«Τα αρχαία αντικείμενα συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αφαίρεσε παρανόμως το 1941 ο Γερμανός στρατηγός Julius Ringel από το Στρωματογραφικό Μουσείο και τη Βίλα Αριάδνη, στην Κνωσό, είχαν δε παραχωρηθεί από τον ίδιο στο Πανεπιστήμιο του Graz πριν από το 1945», ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, που συμπληρώνει: «Η ταύτιση των αρχαιοτήτων κατέστη δυνατή χάρη σε πρόσφατες εργασίες του Πανεπιστημίου του Graz για την καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιοτήτων που συνδέονται με δραστηριότητες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την ταύτιση των αντικειμένων, το Πανεπιστήμιο του Graz εξέφρασε εγγράφως προς το Υπουργείο Πολιτισμού την πρόθεσή του να επιστρέψει τις κλαπείσες αρχαιότητες στην Ελλάδα.
Τον συντονισμό μέχρι τον τελικό προγραμματισμό της τελετής παράδοσης-παραλαβής και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων ανέλαβε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη».
Στην προγραμματισμένη τελετή επαναπατρισμού θα παρευρεθούν, εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου. Οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.protothema.gr