Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το Σάββατο τον νόμο που επιτρέπει στις Αρχές της Μόσχας να καταχωρούν μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορε...
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το Σάββατο τον νόμο που επιτρέπει στις Αρχές της Μόσχας να καταχωρούν μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού», αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο γεγονός ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) υποχρεώθηκε να καταχωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.
Το κείμενο επιτρέπει την καταχώρηση οποιουδήποτε διεθνούς μέσου μαζικής ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία υπό την αμφιλεγόμενη ονομασία «πράκτορας του εξωτερικού» έπειτα από απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο νόμος αυτός παρουσιάζεται ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ να καταχωρίσουν ως «πράκτορα του εξωτερικού» το τηλεοπτικό δίκτυο RT που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος.
Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις Αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».
Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα μέσα ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Οι ραδιοσταθμοί Voice of America και Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που προειδοποιήθηκαν από τη Μόσχα ότι ενδέχεται προσεχώς να πρέπει να χαρακτηρισθούν «πράκτορες».