Την προσοχή των πολιτών ενόψει των γιορτινών αγορών εφιστά η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για όλα όσα πρέπει ...
Την προσοχή των πολιτών ενόψει των γιορτινών αγορών εφιστά η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν επιδοθούν στα καθιερωμένα Χριστουγεννιάτικα ψώνια.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι επιλέξουν την παραδοσιακή γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Ένωσης, μιας καλής ποιότητας γαλοπούλα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν πρέπει να έχει υπολείμματα φτερών, μώλωπες, κοψίματα και σπασμένα κόκκαλα. Επίσης, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ φρέσκιας και κατεψυγμένης γαλοπούλας.
Χρήσιμο είναι, ακόμη, οι καταναλωτές να γνωρίζουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου. Ζώα που γεννήθηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ, και η μία σφραγίδα αναγράφει την λέξη «ΕΛΛΑΣ».
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, τέλος, διευκολύνει τους γονείς και τους παππούδες/γιαγιάδες στην επιλογή παιχνιδιών-δώρων, συνιστώντας τους να προτιμούν αυτά που έχουν την ένδειξη «CE» (που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θεσπίσει η Ε.Ε), να αποφεύγουν την αγορά μεταχειρισμένων παιχνιδιών ( ανοικτές συσκευασίες) ή φθηνών εμπορευμάτων αμφιβόλου κατασκευής και ποιότητας από διάφορους πλανόδιους πωλητές. Καλό θα είναι, μάλιστα, να φέρουν την ένδειξη «non toxic», δηλαδή να μην είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες , που συνήθως είναι καρκινογόνες.
«Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες και ποικιλία τιμών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φθηνότερο είναι υποβαθμισμένο ή το ακριβότερο είναι καλύτερο. Με την επιλογή του ο καθένας μπορεί να προστατεύσει το εισόδημά του και να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στους παραγωγούς και τους εμπόρους. Κανένας δεν θα ακούσει τις διαμαρτυρίες του καταναλωτή για τις ακριβές τιμές των προϊόντων εφόσον έχει την δυνατότητα επιλογής. Ακόμη και εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το προϊόν που χρειάζεται να αγοράσει μπορεί να στείλει το μήνυμά του περιορίζοντας ποσοτικά τις αγορές του» τονίζει ο κ. Τσιφάκης.
*Όσοι καταναλωτές αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ή απρόοπτο κατά τη διάρκεια των αγορών τους μπορούν να προβούν σε καταγγελία στα εξής τηλέφωνα:
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 1520
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε.Φ.Ε.Τ.) 11717
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 210-4111080