«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα στο Αιγαίο για την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ...
«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα στο Αιγαίο για την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του μετά τις συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τις επαφές που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός».
«Ως δύο χώρες που μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο, δίνουμε έμφαση στα έργα μεταφορών που θα φέρουν εγγύτερα τους λαούς μας. Στο πλαίσιο αυτό, η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, η ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και η κατασκευή μιας δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή περιοχή Υψάλων-Κήπων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των έργων πάνω στα οποία εργάζονται οι Αρχές των δύο χωρών» τόνισε ο κ. Ερντογάν.
«Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης είναι η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα».
Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη, η οποία όπως υποστηρίζει «αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν λέει ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί […] θα ήθελα να πως ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».
Για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος επισημαίνει: «Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ υπήρξε πάντα και εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο, το σενάριο "ιδιαίτερης εταιρικής σχέσης" δεν έχει καμία ισχύ για εμάς».