Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες ζουν ζοφερές καταστάσεις και ασφυκτιούν από την δυσβάσταχτη φορολογία, η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής ...
Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες ζουν ζοφερές καταστάσεις και ασφυκτιούν από την δυσβάσταχτη φορολογία, η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής σε πόρισμά της διαπιστώνει ότι κινήθηκαν ποσά εκτός τραπεζικών λογαριασμών «κατά παρέκκλιση του νόμου».
Η είδηση είναι σοβαρή καθώς ο έλεγχος αφορούσε την ταραγμένη περίοδο του 2015, με δύο εκλογικές διαδικασίες και ένα δημοψήφισμα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κόμματα έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση για προεκλογικές δαπάνες. Τις δαπάνες αυτές, όπως διαπιστώνει το πόρισμα της επιτροπής δεν τις δήλωσαν με τον πρόσφατο νόμο που είχε ψηφιστεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκοτεινά σημεία για «μαύρα ταμεία» και άλλες ατασθαλίες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είτε ήταν ένας πολίτης είτε επιχείρηση ο νόμος θα ήταν ιδιαίτερα αυστηρός, για τα κόμματα όμως ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων, και τα αποτελέσματα του ελέγχου των βιβλίων των δικαιούχων κρατικής χρηματοδότησης για το έτος 2015, παρατηρήθηκε ότι:
-Σε πολλά κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων οι δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα, κατά παρέκκλιση του νόμου.
- Σε κάποια κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης, που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς, δεν δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων.
- Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του.
Όπως τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, αποφάσισε «αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες στην ορθή τήρηση των υποχρεώσεων τους», τη μη επιβολή για τη χρήση του έτους 2015 διοικητικών κυρώσεων προς τα κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων που δεν συμμορφώθηκαν με τις επιταγές του νέου νόμου του 2014.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων υπέστη ουσιώδεις και σημαντικές τροποποιήσεις και καθόρισε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο ελέγχου και ότι το χρονικό διάστημα προσαρμογής τους ήταν πολύ μικρό.
Σημειώνεται επίσης ότι η Επιτροπή έλαβε ακόμα υπόψη ότι:
- Οι νέες ρυθμίσεις επέβαλαν στα κόμματα, για πρώτη φορά, τη σύνταξη ισολογισμών, απολογισμών και προϋπολογισμών κατ' έτος, ως και την τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με βιβλία Γ΄ κατηγορίας, ήτοι υποχρεώσεις αντίστοιχες με αυτές ανωνύμων εταιριών.
- Τα πολιτικά κόμματα, ως εκ της φύσεώς τους, ως πολιτικά νομικά πρόσωπα και όχι κερδοσκοπικές εταιρίες, δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά τμήματα, ούτε και προηγούμενη εμπειρία στην τήρηση τέτοιων υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής η έγκαιρη συμμόρφωσή τους προς τις υποχρεώσεις που έθετε ο νόμος.
- Κατά τα προηγούμενα έτη, και με βάση αποφάσεις της Επιτροπής, είχε δημιουργηθεί μία μακρά χρονικά πρακτική, κατά την οποία η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ' όψη ιστορικοπολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους που προέβαλαν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, αποδεχόταν την παρέκκλιση από συγκεκριμένες υποχρεώσεις που τους έθετε ο νόμος, ιδίως ως προς τον τρόπο θεώρησης κουπονιών και την εγγραφή επ' αυτών των στοιχείων των ληπτών των κουπονιών αυτών.
-Εξαιτίας εγγενών αδυναμιών, τόσο οι συνεδριάσεις της ημετέρας Επιτροπής, που όφειλε να επιτηρεί την ορθή τήρηση των διατάξεων του νόμου, όσο και η θέσπιση από την πλευρά της διοίκησης, των εφαρμοστικών των διατάξεων του νόμου κανονιστικών πράξεων (Υπουργικές Αποφάσεις) καθυστέρησαν να λάβουν χώρα, με συνέπεια τη δημιουργία εύλογης σύγχυσης μεταξύ των κομμάτων ως προς τον τρόπο και τις προϋποθέσεις τήρησης των υποχρεώσεων τους.
dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.