Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας...! Επιταχύνονται οι διαδικασίες στο Σκοπιανό ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Την Κυριακή που μας έρχεται καταφθάνει στα Σκόπια αποστολή με ανώτατα στελέχη της Ε.Ε., την ώρα που την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η κ...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες στο Σκοπιανό






Την Κυριακή που μας έρχεται καταφθάνει στα Σκόπια αποστολή με ανώτατα στελέχη της Ε.Ε., την ώρα που την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα βάλουν πάνω στο τραπέζι τις συνιστώσες που καθορίζουν την επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ.

Θεωρητικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη στη διάθεσή του το draft του σχεδίου συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο οποίο έχει καταλήξει μέχρι στιγμής ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Είναι προφανές ότι η συζήτηση Τσίπρα-Μέρκελ θα κινηθεί στο πλαίσιο αυτής της πρώτης εκδοχής.




Την Κυριακή η επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκονται στα Σκόπια. Στην ΠΓΔΜ ήδη γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή σε διαφορετικό περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έχει προαναγγείλει την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της FYROM. Οι αλλαγές συνίστανται στην αποκαθήλωση των πινακίδων και των ενδείξεων που αφορούν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, στον αυτοκινητόδρομο προς τα ελληνικά σύνορα καθώς και σε μεγάλες λεωφόρους της πόλης.

Μέχρι και την άφιξη του Νίκου Κοτζιά τα ονόματα και οι πινακίδες θα έχουν αλλάξει.

Ήδη από χθες, Πέμπτη, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είχε ανοίξει την πόρτα για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ με στόχο την κατά το δυνατόν συντομότερη ενσωμάτωσή τους στην Ε.Ε. με χρονικό ορίζοντα το 2025, σύμφωνα με την απόφαση-ορόσημο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου πριν από τρεις εβδομάδες στο Στρασβούργο.

Στη διαδικασία αυτή αναμένεται και η συμμετοχή των υπόλοιπων συνιστωσών των δυτικών Βαλκανίων, ενώ προτεραιότητα δίδεται χρονικά στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ευρωκοινοβούλιο, η ενταξιμότητα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. εξαρτάται απόλυτα από την κατ' αρχήν επίλυση όλων των διμερών εκκρεμοτήτων μεταξύ των υπό ένταξη χωρών αλλά και μεταξύ αυτών των κρατών με μέλη της Ε.Ε.

Το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Πριν από την ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί και εφαρμοστεί όροι, συμφωνίες και δεσμεύσεις που αφορούν α) στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και στην άρση του εμπολέμου β) στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ και στην άρση των εκκρεμοτήτων επί του ονοματολογικού αλλά και των παράπλευρων ζητημάτων που απορρέουν από αυτό, όπως ο αλυτρωτισμός και γ) στην επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου που αποτελεί και τη λυδία λίθο για την ένταξη της Σερβίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Θα πρέπει, επίσης, να έχουν επιλυθεί παράπλευρα ζητήματα, όπως ο καθορισμός των ΑΟΖ στην ανατολική Αδριατική και στο Ιόνιο που αφορά την Ελλάδα και την Αλβανία. Ωστόσο, το μείζον ζήτημα για όλες αυτές τις χώρες θα αφορά στη διαμόρφωση κράτους δικαίου σε όλες τις βαθμίδες των κοινωνιών των Βαλκανίων καθώς και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα προσδιορίζουν τη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και θα καθορίζουν τη συνταγματική τάξη αυτών των χωρών στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι προφανές πως το «πακέτο» είναι πολύπλοκο και βαρύ, και για αυτόν τον λόγο ο προσδιορισμός του χρονικού ορίζοντα για το 2025 είναι και παραμένει θεωρητικός.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.