Ο πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, επανέλαβε τις θέσεις του αλλά και τη στάση της κυβέρνησης, ότι απαιτούνται αλλαγές στο σύν...
Ο πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, επανέλαβε τις θέσεις του αλλά και τη στάση της κυβέρνησης, ότι απαιτούνται αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας μας, που όπως λέει, να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές θέσεις, χωρίς να τις καθορίζει, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
«Προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος, η χώρα αυτή, πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της και ιδίως στο Σύνταγμά της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι δηλώσεις του Παυλόπουλου έγιναν στην αρχή της συνάντησης με τον πρόεδρο της Γεωργίας.
Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος επί των Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι ο Ζάεφ και ο Ντιμίτροφ έχουν σχεδιάσει κόκκινες γραμμές με τη θέση ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του Συντάγματος και της «μακεδονικής» ταυτότητας.
«Με άλλα λόγια έχουν αλλάξει τις ταμπέλες των δρόμων αλλά όχι τις θέσεις», είπε ο Κουμουτσάκος και κάλεσε τον Τσίπρα να διευκρινίσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, επί των οποίων θα επιτρέψουν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ο ναύαρχος των ΗΠΑ και πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, ελληνικής καταγωγής, υπέδειξε την ανάγκη για επείγουσα ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
«Παρακολουθούσα την πΓΔΜ όλα αυτά τα χρόνια. Είναι εταίρος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είναι ένας ισχυρός συνεισφέρων και πιστεύω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στη Συμμαχία.
Από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνω το συναίσθημα για την περιοχή της Μακεδονίας και γιατί αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση, με την οποία η FYROM θα αλλάξει το όνομά της κατά τρόπον αποδεκτό από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα πετύχουν, γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εδραιωθούν τα Βαλκάνια και να έρθουν στον υπερατλαντικό κόσμο, δηλαδή στο ΝΑΤΟ», είπε ο Σταυρίδης.
(Στοιχεία από sitel.com.mk)
The Hellenic Information Team
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.