Μια ημέρα αφότου ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε δημόσια ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται και είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα μια «σύνθετη ονομα...
Μια ημέρα αφότου ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε δημόσια ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται και είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα μια «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό», σε νέες του δηλώσεις την Τετάρτη άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει αποδεχτεί το erga omnes, που σημαίνει «για πάσα χρήση», τόσο διεθνή όσο και εσωτερική, όπως έχει θέσει απαράβατο όρο η ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης είπε ότι η κυβέρνησή του επιμένει στη ψευδομακεδονική ταυτότητα και τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα για λύση «όχι όμως με κάθε τίμημα».
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.
Στη διάρκεια αυτής της επίσημης επίσκεψης, ο Ζάεφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν. Μετά τη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ, προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η επίσκεψη Ζάεφ στην Τουρκία προέκυψε ύστερα από συμβουλή του Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο συναντήθηκε στο Νταβός, το μόνο βέβαιο είναι ότι στέλνει στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσιγκτον το ακριβώς αντίθετο μήνυμα από αυτό που η διακυβέρνηση Τραμπ θα περίμενε να λάβει.
Δυστυχώς για τον λαό των Σκοπίων ο Ζόραν Ζάεφ επιλέγει για συνομιλητές του εκείνα τα δύο πρόσωπα που ο Λευκός Οίκος έχει στη μαύρη λίστα: Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τζορτζ Σόρος.
Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πει, ερμηνεύοντας αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, ότι αντιμέτωπος με τα εσωτερικά του αδιέξοδα ο Ζάεφ υπονομεύει τη διαπραγμάτευση, παίζοντας με τις λέξεις και με τις δηλώσεις, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα που της επιτρέπουν η τιμή της και η ιστορική αλήθεια, έχοντας πάντα υπόψη της -ως Πυλώνας Σταθερότητας και ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή- και την ασφάλεια της Δύσης.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η Ελλάδα που βρίσκεται σε δεινή θέση αλλά το περίκλειστο πολυεθνικό κρατίδιο, το οποίο αντί να σπεύσει τάχιστα στην αγκαλιά της Δύσης, ακούγοντας το σχέδιο της Ελλάδας, επιλέγει να συνομιλεί με δυνάμεις που στρέφονται ευθέως κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο μικρός Ζάεφ υψώνει αλαζονικό ανάστημα απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο και είναι να απορεί κανείς από που αντλεί τέτοιο θράσος. Από τον Τζορτζ Σόρος, τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Βλάντιμιρ Πούτιν; Τελικά σε ποιο στρατόπεδο βρίσκεται ο κ. Ζάεφ;
Όσο περνά ο καιρός γίνεται εμφανές ότι ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός -παρά τις διαβεβαιώσεις του στη Δύση- δεν φαίνεται ικανός να διαχειριστεί το Ονοματολογικό με την οριακή του κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Έτσι την Τετάρτη, πέντε ημέρες πριν συναντηθεί με τον Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του, καθώς όπως τονίζει πως «ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για να αποδείξουμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει βλέψεις -εδαφικές ή οτιδήποτε άλλες-, ότι η χώρα μας δεν έχει αλυτρωτικές επιδιώξεις και θέλει την οικοδόμηση φιλίας».
Προανήγγειλε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.
«Γνωρίζετε εδώ και καιρό ότι η θέση της Ελλάδας για erga omnes περιλαμβάνει και την αλλαγή του Συντάγματος της «Μακεδονίας». Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις την Τετάρτη στα Σκόπια.
Όπως ισχυρίστηκε, η χώρα άλλαξε το Σύνταγμα της το 1993, τροποποιώντας σχετικό άρθρο, με σκοπό -όπως είπε- την απαλοιφή του αλυτρωτισμού.
«Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σειρά συναντήσεων. Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Γνωρίζουμε την ουσία των προβλημάτων. Ελπίζω, την επόμενη κιόλας εβδομάδα να υπάρξει υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, αφού αυτό είναι το νέο επίπεδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που συμφωνήσαμε» προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε ερώτηση εάν η θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, προέκυψε από διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ότι αυτή είναι θέση της κυβέρνησης του.
«Για την κυβέρνηση είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το στηρίζω στις δικές μου προσδοκίες από τη συζήτηση που έχουμε στο εσωτερικό της χώρας, στα βήματα που κάνουμε, σε αυτό που σημαίνει δυνατότητες και μέχρι πού μπορούμε να κινηθούμε, στη δυνατότητα εφαρμογής των πιθανών λύσεων κοκ.
»Εμμένουμε οπωσδήποτε στη θέση ότι η αξιοπρέπεια, η ταυτότητα είναι σημαντικά πράγματα.
»Είμαι πεπεισμένος ότι η «Μακεδονία» μπορεί. Με συναίνεση επ΄ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί.
»Προς όφελος της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.
»Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι που πρέπει να προχωρήσουμε.
»Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον, 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ίσως ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός να μην το συνειδητοποιεί, αλλά φλερτάρει με το μοιραίο λάθος από τη συνάντησή του με τον Σόρος και μετά. Το μάτι του Λευκού Οίκου είναι στραμμένο πάνω του και εάν δεν τον κόβει κρύος ιδρώτας για αυτές του τις κινήσεις, τότε είτε έχει χαμηλή κρίση ο ίδιος, είτε επικίνδυνους συμβούλους.
Σε κάθε περίπτωση, ας το βάλει καλά στο μυαλό του, η επίσκεψη στον Ερντογάν δεν θα είναι μήνυμα προς την Ελλάδα -όπως ίσως πιστεύει- αλλά προς τον Λευκό Οίκο και προς το Ισραήλ. Αφού θέλει να το στείλει, ας το κάνει. Η Ελλάδα εξάλλου δεν είναι κηδεμόνας των Σκοπιανών για να τους αποτρέπει διαρκώς να βάλουν το δάχτυλο στην πρίζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.