ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΤΖΙΑ ΜΕΣΑ: Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και οι αλλαγές που οφείλουν να κάνουν οι γε...
Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και οι αλλαγές που οφείλουν να κάνουν οι γείτονες προκειμένου να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές και η συνταγματική ονομασία παραμένουν όπως όλα δείχνουν το βασικό «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πηγές του ΥΠΕΞ αμέσως μετά τη συνάντηση έσπευσαν να διευκρινίσουν πως «ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η «συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».
Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς στη Βιέννη με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης».
«Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό. Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα ραντεβού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία».
Η νέα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικων με τον Σκοπιανό ομόλογό του έγινε σε μία χρονική συγκυρία που η Αθήνα διαμηνύει πως η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της ΠΓΔΜ.
Και αυτή η αναθεώρηση όπως σημειώνουν γνωρίζοντες τις διαπραγματεύσεις, οφείλει να αφορά τόσο στη συνταγματική ονομασία όσο και σε διατάξεις του Συντάγματος που περιέχουν εν δυνάμει αλυτρωτισμό.
Αυτός είναι και ο μεγάλος σκόπελος για τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει τα 2/3 της Βουλής του που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την Αθήνα ωστόσο να μην προτίθεται να κάνει πίσω από την απαίτηση για το Σύνταγμα.
«Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση, δεν είναι υπαρξιακό για εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.