Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο και φεύγει για Σκόπια τέλος του μήνα - Η αδιάλλακτη στάση των γειτόνων προβληματίζει ...
Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο και φεύγει για Σκόπια τέλος του μήνα - Η αδιάλλακτη στάση των γειτόνων προβληματίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - Παρέμβαση Γκουτέρες για διάσωση της διαπραγμάτευσης και «διατήρηση του μομέντουμ»
Χωρίς αμφιβολία το Μακεδονικό έχει τελευταία μπει σε δεύτερο πλάνο. Εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας, δεν τραβά πλέον πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Παρ' όλα αυτά, στο παρασκήνιο συνεχίζονται με την ίδια δυναμική οι ζυμώσεις, οδεύοντας σιγά, αλλά σταθερά στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική πρόταση επτά σημείων για συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και ο υπουργός Εξωτερικών φτιάχνει τις βαλίτσες του για Σκόπια προκειμένου να παραδώσει ο ίδιος το σχέδιό του στον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ. Η φύση της επίσκεψής αυτής, όμως, έχει αλλάξει δραματικά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η άφιξη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια έχει προαναγγελθεί τρεις τουλάχιστον φορές, ενώ η ημερομηνία του ταξιδιού του μετατίθεται συνεχώς. Πλέον, πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για «τέλος Μαρτίου», ενώ μόλις χθες κυκλοφόρησαν σενάρια που υποστήριζαν ότι και την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί εκεί, καθώς θέλει να αποφύγει διαρροές που θα μεταφέρουν τις διαβουλεύσεις της διπλωματίας στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.
Όπως και να έχει, στελέχη του ΥΠΕΞ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την αλλαγή του κλίματος και την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στη γείτονα χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναγκάστηκε να παρέμβει με τηλεφωνικές επικοινωνίες στους δυο πρωθυπουργούς, ζητώντας να μην χαθεί το μομέντουμ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραβλέψει τις προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο της συναίνεσης. Παρουσιάζεται, μάλιστα, διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της προκειμένου να βρεθεί λύση.
Το γεγονός, όμως, ότι από την άλλη πλευρά συναντάει τοίχο δεν συμβάλει στη διαδικασία. Η κυβέρνηση Ζάεφ διολισθαίνει σε όλο και πιο ανελαστικές θέσεις, που συμπιέζουν τις πιθανότητες επίτευξης τουλάχιστον σύντομα συμφωνίας για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας.
Στην πρόσφατη δήλωσή του, ο Ζάεφ είχε απορρίψει την αλλαγή του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση για την Ελλάδα, απαιτώντας δηλαδή τη διπλή ονομασία, όπου το νέο συμφωνημένο όνομα θα αντικαταστήσει απλώς το FYROM και θα παραμείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που αποτελεί τον πυρήνα του μακεδονισμού.
Αυτό, όμως, που ανησυχεί ακόμα περισσότερο την Αθήνα είναι ότι παρατηρεί ήδη την άλλη πλευρά να ακονίζει τα μαχαίρια της για την επόμενη ημέρα… Αυτή δεν είναι άλλη από το παιχνίδι του Blame Game, δηλαδή ποια πλευρά θα φορτωθεί την ευθύνη του ναυαγίου. Οι Σκοπιανοί έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ταλαντούχοι σε αυτό. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε όλα... ο Ζάεφ εμφανίζεται αποφασισμένος να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί είναι που θα πουλήσει το «μεταρρυθμιστικό» και «διαλλακτικό» προφίλ του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.