iatropedia Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμη και τρίτου σταδίου, και οι οποίοι τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς,...
iatropedia Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμη και τρίτου σταδίου, και οι οποίοι τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να επιδεινωθεί ο καρκίνος τους και να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ, διευθυντή του Κέντρου Καρκίνου παρακολούθησαν 826 άτομα σε μια κλινική δοκιμή επί εξήμισι χρόνια κατά μέσο όρο.
Τι έδειξε η έρευνα
To όφελος φάνηκε να είναι μεγαλύτερο για όσους έτρωγαν αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια κάσιους και ελαιοκάρυδα (πεκάν) και λιγότερο για όσους έτρωγαν αράπικα φιστίκια.
Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί, ανάμεσα σε άλλα οφέλη για την υγεία, μειώνουν την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σακχάρου και στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, ενώ επίσης συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς ικανοποιούν την πείνα με μικρότερη ποσότητα τροφής.
Συχνά οι άνθρωποι αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, λόγω ανησυχίας για τη σχετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη. Για παράδειγμα, μια μερίδα 24 αμυγδάλων περιέχει περίπου 200 θερμίδες και 14 γραμμάρια λιπών. Όμως, όπως τόνισαν οι ερευνητές, στην πραγματικότητα όσοι τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς, είναι πιο αδύνατοι από όσους δεν τρώνε.
Η σχετική δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.