Πόσο μπορεί να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα για τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς που θεωρεί πραξικοπηματίες ο Ρ.Τ. Ερντογάν; Η αλήθει...
Πόσο μπορεί να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα για τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς που θεωρεί πραξικοπηματίες ο Ρ.Τ. Ερντογάν; Η αλήθεια είναι πώς οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατά στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη συνιστούν ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς την Αθήνα και ήδη έχει καταφέρει ο Τούρκος πρόεδρος να ανοίξει τη συζήτηση και στη χώρα μας, αλλά υπάρχει και η τουρκική ΜΙΤ.
Η απαγωγή των έξι «Γκιουλενιστών» από το Κόσοβο χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν έδειξε πώς ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος για τα πάντα. Ακόμη και για μία επιχείρηση αρπαγής τους από το ελληνικό έδαφος. Σε καμία περίπτωση ασφαλώς η Ελλάδα δεν είναι Κόσοβο και οι «8» συνοδεύονται διαρκώς σε κάθε τους βήμα. Αυτό όμως συμβαίνει σήμερα. Αν απελευθερωθούν κανείς δεν γνωρίζει τί μπορεί να συμβεί. Η τουρκική ΜΙΤ έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων στη Γερμανία και στην Γαλλία και δρα σχεδόν ανενόχλητη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που οι μυστικές υπηρεσίας της Τουρκίας θα δρούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παρότι η Δύση «πυροβολεί» το Κρεμλίνο μετά τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξική ουσία, κανείς δεν δίνει σημασία στο μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Δύση.
Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ που ζουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απασχολούμενοι σε ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφραστικές ομάδες, τράπεζες και μουσουλμανικά τεμένη φαίνεται ότι έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε προνομιακό πεδίο δράσης. Με απειλές, απαγωγές και ύποπτους θανάτους Κούρδων ακτιβιστών και μελών της αδελφότητας Γκιουλέν έχουν προβληματίσει τις αρχές ασφαλείας πολλών κρατών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Στη Χάγη, μάλιστα, λέγεται ότι έχει έδρα ένα άρτια δομημένο και πολυπληθές παράρτημα της ΜΙΤ. Στη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται και οι «λίστες θανάτου», στις οποίες έχουν καταχωρηθεί Κούρδοι, Τούρκοι, αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες που είναι σφοδροί επικριτές του Ερντογάν. Ενδεικτικό του κλίματος διωγμών που επικρατεί στη γείτονα είναι και το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός Τούρκων χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να περάσει στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο.
Απλώς η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «πραξικοπηματίες» και απαιτεί επίμονα την έκδοσή τους είναι εμβληματική. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν κάθε νόμιμο μέσο για να παρατείνουν την κράτηση των «οκτώ», φοβούμενες το ενδεχόμενο να πέσουν κι αυτοί θύματα δολοφονικής επίθεσης από Τούρκους πράκτορες.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι του είχε αναθέσει την αποστολή της διαπραγμάτευσης με τον φυλακισμένο Οτσαλάν για αναζήτηση πολιτικής λύσης του Κουρδικού. Αργότερα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για αντικατάσταση του επικεφαλής της ΜΙΤ, αλλά διαψεύστηκαν. Τον Χακάν Φιντάν και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έστειλε ο Ερντογάν στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως των Ρώσων για την εισβολή στην Αφρίν.
Χθες μάλιστα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με τις αντιπροσωπείες από την Τουρκία και την Ρωσία, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Ερντογάν και ο Πούτιν, μετά τα εγκαίνια του Άκουγιου.
Λέει πολλά λοιπόν η σύνθεση της τουρκικής ομάδας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Δίπλα στον Ερντογάν πάντα ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χ.Ακάρ. Και παρών ο επικεφαλής της ΜΙΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.