Ποιες είναι οι ακραίες εθνικιστικές ομάδες που έχουν βάλει στόχο τη χώρας μας - Ενίοτε οπλισμένες, πιστές στον Τούρκο πρόεδρο, λειτουργ...
Ποιες είναι οι ακραίες εθνικιστικές ομάδες που έχουν βάλει στόχο τη χώρας μας - Ενίοτε οπλισμένες, πιστές στον Τούρκο πρόεδρο, λειτουργούν στα πρότυπα παραστρατιωτικών οργανώσεων
Στο στόχαστρο ακραίων εθνικιστικών ομάδων, οι οποίες ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και αναφέρονται απευθείας στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, έχει μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα η χώρα μας. Πρόκειται για ομάδες ή ακόμη και για ολόκληρα κινήματα, με ισχυρή παρουσία στο βαθύ κράτος, με παρακρατική οργάνωση και δράση και ισχυρά ερείσματα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ομάδες είναι απόλυτα πιστές στον Ταγίπ Ερντογάν, συνιστώντας ένα άτυπο σώμα πραιτοριανών, μέσω των οποίων, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο τούρκος Πρόεδρος ελέγχει το κράτος, κινητοποιεί τον κομματικό του μηχανισμό και ασκεί πίεση προς κοινωνικές ή πολιτικές ομάδες που διαφωνούν με τις πρακτικές του.
«Perincek Group»
Η πλέον δραστήρια από τις συγκεκριμένες οργανώσεις είναι οι «Perincek». Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μικρό εθνικιστικό κόμμα, ο επικεφαλής του οποίου δοκίμασε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνταν. Η εκλογική δύναμη του εν λόγω κόμματος, είναι αντιστρόφως ανάλογη της πολιτικής του επιρροής, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα μέλη του έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και προέρχονται κυρίως από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας . Οι ιδέες τους προσομοιάζουν αρκετά με εκείνες των «Γκρίζων Λύκων», ενώ οι απόψεις που διατυπώνουν χαρακτηρίζονται από έναν ιδιαίτερα έντονο αντιδυτικό, αντιαμερικανικό και συνάμα φιλορωσικό τόνο.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το άδειασμα του κρατικού μηχανισμού από εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη, φίλα προσκείμενα στον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και το κεμαλικό καθεστώς, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αδήριτης ανάγκης αναζήτησης νέων στελεχών από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων. Το εκλογικό σώμα όμως που στηρίζει το κυβερνών κόμμα AKP, προέρχεται κυρίως από τα χαμηλά εργατικά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας και τους πληθυσμούς της περιφέρειας, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έλλειψη μόρφωσης και υψηλής εξειδίκευσης. Το συγκεκριμένο κενό ήρθαν να καλύψουν οι «Perincek», καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις μυστικές υπηρεσίες και στα Σώματα Ασφαλείας. Οι «Perincek» αποκαλούν τον Ερντογάν «αρχηγό» τους, ενώ διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο πίσω από τις διώξεις μελών του κινήματος «Γκιουλέν». Παράλληλα και σε ότι αφορά τη χώρα μας, η διείσδυσή τους σε καίριες όσο και υψηλόβαθμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας, εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας έναντι της χώρας μας με συνακόλουθη αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πρόκειται για μία από τις πλέον δραστήριες και ακραίες οργανώσεις που στηρίζουν τις πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν. Η οργάνωση θεωρείται ότι ξεκίνησε από την Τραπεζούντα, διατηρεί γραφεία στο κέντρο της Άγκυρας, ενώ σταδιακά εξάπλωσε τη δραστηριότητά της σε περισσότερα από 20 αστικά κέντρα της Τουρκίας αλλά και του εξωτερικού. Οι «Λαϊκές Ειδικές Δυνάμεις» διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, για να εκφράσουν οι Τούρκοι πολίτες την υποστήριξη τους στην κυβέρνηση και να μπλοκάρουν τις εξόδους των στρατοπέδων σε ολόκληρη την Τουρκία. Ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έχει κηρύξει τζιχάντ (ιερό πόλεμο) εναντίον των εχθρών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υλοποίηση των διαταγών του ηγέτη του τουρκικού κράτους.
Οθωμανικές Εστίες
Οι «Οθωμανικές Εστίες» είναι μία οργάνωση η οποία αν και έχει κοσμικό χαρακτήρα, εντούτοις φέρει πολλά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στους «Γκρίζους Λύκους». Έχει παρόμοια οργανωτική δομή, σύμβολα και ιδεολογία. Είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του τούρκου προέδρου, ενώ παραρτήματά της έχουν αναπτυχθεί τελευταία και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2009, ενώ κατά καιρούς έχει αναπτύξει έντονη δραση καθώς φέρεται να πρωταγωνιστεί σε επιθέσεις σε κτήρια τόσο του κουρδικού κόμματος HDP, όσο και του «κεμαλικού κόμματος CHP. Οι «Οθωμανικές Εστίες» υπερασπίστηκαν την εγκαθίδρυση του προεδρικού συστήματος και την ανάγκη θέσπισης νέου Συντάγματος, θεωρώντας «τιμή τους» τη στοίχισή τους στο πλευρό του Ερντογάν.
SADAT
Πρόκειται επί της ουσίας για μία εταιρεία συμβούλων σε θέματα άμυνας, η οποία φέρεται να πρωταγωνίστησε στη δημιουργία μίας «επαναστατικής φρουράς» που υπάγεται απευθείας στον Ταγίπ Ερτνογάν, αναλαμβάνοντας «ειδικές αποστολές» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Η εταιρεία, ιδρύθηκε το 2012 από τον ισλαμιστή αποταχθέντα Ταξίαρχο Αντνάν Τανρίβερντι, ο οποίος φέρεται να ηγείται της συγκεκριμένης φρουράς, εμφανιζόμενος, μεταξύ άλλων, ως ένας από τους βασικούς θιασώτες της υιοθέτησης μίας σκληρά επιθετικής στάσης της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Η SANTAT εμφανίζεται να έχει αναλάβει την εκπαίδευση νεαρών μελών της φιλοκυβερνητικής οργάνωσης «Οθωμανικές Εστίες» πάνω σε στρατιωτικά ζητήματα. Κατά την επέκταση του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, το 2012-2013, η εταιρεία κατηγορήθηκε από τη Ρωσία στον ΟΗΕ, ότι είχε εμπλοκή στην εκπαίδευση των τζιχαντιστών, δραστηριότητα που αναγκάστηκε να διακόψει όταν αυτή έγινε αντιληπτή από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σέκτα Menzil
Η συγκεκριμένη οργάνωση, έχει έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα και θεωρείται ότι έχει ισχυρά ερείσματα στα τουρκικά Σώματα Ασφαλείας. Εκτιμάται δε ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών της υπηρετεί σε καίριες θέσεις της τουρκικής Αστυνομίας και Στρατοχωροφυλακής. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιλέγουν μέλη της σέκτας Menzil ως προσωπική φρουρά, λόγω της προσήλωσής τους στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της κομματικής προτίμησής τους στο κυβερνών κόμμα AKP. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαζικές διώξεις που ακολούθησαν στον κρατικό μηχανισμό και στα Σώματα Ασφαλείας της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη της εν λόγω σέχτας να καταλάβουν θέσεις κλειδιά στην ηγεσία της αστυνομίας, αποκτώντας παράλληλα σημαντικές προσβάσεις και στην κρατική γραφειοκρατία.
Πλατφόρμα «Μείνε Αδελφωμένη Τουρκία»
Πρόκειται για μία κίνηση που δημιουργήθηκε την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την άμεση κινητοποίηση του κόσμου και το «κατέβασμά» του στους δρόμους, σε περίπτωση ανάλογης προσπάθειας. Ως εμπνευστής της εν λόγο κίνησης θεωρείται ο συμπέθερος του Προέδρου της Τουρκίας, Ορχάν Ουζούνερ (πεθερός του γιού τού Έρντογαν, Μπιλάλ). Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής καθημερινής, αντιπολιτευόμενης, εφημερίδας Τζουμχουριέτ, για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού η οργάνωση έχει προμηθευτεί όλο τον «απαραίτητο εξοπλισμό» όπως σφυρίχτρες και ντουντούκες, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει και στη δημιουργία μίας ειδικής πλατφόρμας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διαδικτυακού ραδιοφώνου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η οργάνωση προσφέρει επίσης στα μέλη της εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών, στον έλεγχο τηλεκατευθυνόμενων drones, στη χρήση ασυρμάτου, καθώς και σε θέματα ασφάλειας στη διακίνηση της πληροφορίας.
«Φρουροί του Χωριού»
Πρόκειται για παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν κυρίως στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ως αντίβαρο στο PKK. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 50.000, φέρουν οπλισμό και πληρώνονται από το τουρκικό κράτος. Σε ότι αφορά τη δράση τους, οι «Φρουροί των Χωριών» έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου τ 2017 για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να προσεταιριστεί τους «Φρουρούς του Χωριού» παραχωρώντας τους αυξημένα προνόμια. Οι περισσότεροι φύλακες είναι μέλη φατριών, οι οποίες αποτελούν μία εξαιρετική δεξαμενή ψηφοφόρων, γεγονός που έχει εκτιμηθεί στο πλαίσιο και της υφιστάμενης προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει της προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.