Η Ελλάδα είναι ένας βασικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και ενεργειακός κόμβος στη Νότια Ευρ...
Η Ελλάδα είναι ένας βασικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και ενεργειακός κόμβος στη Νότια Ευρώπη, τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).
Αναλύοντας τις θέσεις του για την περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας, τη σημασία του ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές εταιρικές σχέσεις και τους τρόπους με τους οποίους οι περιφερειακοί θεσμοί συμβάλλουν στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, ο Αμερικανός πρεσβευτής έκανε ειδική αναφορά στην «ισχυρή διμερή αμυντική σχέση» Ελλάδας και ΗΠΑ και στις περιφερειακές συνεργασίες που μοιράζονται από κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι οι απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή γύρω από τη χώρα μας έχουν καταστεί πιο σύνθετες τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισής τους.
«Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος του νότιου μέρους της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Πάιατ αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική της σημασία και επισήμανε πως η χώρα μας βρίσκεται στο σύμπλεγμα τριών ξεχωριστών στρατηγικών προβλημάτων και υπογράμμισε πως είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπισή τους.
Εστιάζοντας στην περιοχή των Βαλκανίων, τη χαρακτήρισε ως ιδαιίτερα εύθραστη περιοχή, στην οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή του στην υποστήριξη της Ελλάδας στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται με τους εταίρους τους στην ΕΕ για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας στην περιοχή. “Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός σύμμαχος και πυλώντας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή, και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης”, είπε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα η οποία «διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που συναντά και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και το πράττει παρά τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια».
Σημειώνεται πως αποστολή της ΣΕΘΑ είναι η επιμόρφωση και η εκπαίδευση Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και υπαλλήλων των Υπουργείων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Δημοσίου ή ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό αυτοί να καταστούν ικανοί να χειρίζονται θέματα Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Επιπλέον η Σχολή λειτουργεί και ως επιστημονικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, για θέματα Αμυντικής Πολιτικής και Εθνικής Στρατηγικής.
Η ΣΕΘΑ ιδρύθηκε το 1950 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το 1952 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο κτιριακό συγκρότημα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), όπου και λειτούργησε μέχρι το 1978 και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΣΑΚΕΤΑ» στη Ν. Ελβετία, μέχρι το 1984. Από το 1984 λειτουργεί στο παλαιό Διοικητήριο της ΣΣΕ, το Αβερώφειο Μέγαρο στο «Πεδίο του Άρεως» στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.